Lukijat

perjantai 22. syyskuuta 2017

Herra Härveli (SJ410 tekniikalla)

Hydrauliikka työkonepuolella oli itselle tavallaan käymätön korpimaa. Edellisessä työelämässä teollisuuspuolella jeesusteltiin harvase päivä, sylkkyjä, pumppuja, venoja, keloja... mutta on nämä liikkuvat melko eri hommaa. Periaatteet samat, mutta komponentit kokolailla eri. No kun tarpeitakin jollekin Avantin tapaiselle olisi, ajattelin ottaa projektin moisesta. Avantit nyt liikkuu täysin ajomoottoreilla, joten siinä omani menee heti metsään. Ajattelin koittaa jotain puoliksi periaatetta.

Kaveri harrastelee offi touhuja, ja nelikoita possella riittää. Katselin jo aikoinaan sitä pikku Suitzaa, että voisihan noin pientä nelikkoa johonkin gokarttiin, tai vastaavaan hyvin käyttää. Googlailin teeseitse toteutuksia ja hetihän se härvelit proboards löytyi. Aika monta projektia nelikoiden akseleilla pihakoneiksi tehty. No kun tekniikan moisesta haluaa, on mielestäni aina järkevin ostaa koko auto. Mieluiten ajettava, tietää että palikat pelaa. Pisteosat näytti näihinkin maksavan perkeleesti, enkä ollut vielä edes varma mitä tarvitsen. Jo pelkistä akseleista huudettiin satoja.

No sitten kahlailin nettiauton ja vastaavat kesän aikana useaan kertaan. SJ410 se haku oli, mutta pirun kaukana lapissa tai susirajalla aina aihiot. No sitten Kokkolassa oli peli ja piruuttani kilautin. Kaveri oli ajelemassa hesaan trailerin kanssa, niin ottipa kyytiin ja jätti konsernin tallille. Oli vielä pelleiltään offisilmään melko mukava, kävi ja kukkui. Molemmat askit toimi, vetarit etupäässä rallatti, ei muita miinuksia. 700€ aihio näytti tältä.


Purkupuolen hoidin melko hätäisesti. Parissa illassa nosturilla oli tilanne tämä.




Jääneet korin ja rungon hilut myrkytin äkkiä pois nurkista. Koska sen parempaa moottoriakaan ei projektiin ollut, totesin suitsan 45hp bensakoneen olevan ihan hyvää kokoluokkaa. Jätin itselle myös akselit renkaineen, laatikot, kardaanit, koneen apulaitteet jne. Nyt kun hilut oli läjässä pääsi vasta järkevämmin suunnittelemaan mitä ja miten. SJ aiheinen rakennus-sarja saapui kototallille.


Lähtökohtaisesti SJ:n akselit ovat melko kapeat raideväli 122cm jo kopassa ollessaan akseliväli 204cm. Tähän väliin jakolaatikko ja hilut sopisivat suoraan. Kaavailin jotain välimallia palkkirungolla, jossa käytän noita omia askeja alennusvaihteineen jollakin nokkapumpun tapaisella
työhydrauliikaksi. Aloin kuitenkin heti ymmärtää, ettei tule kovin ketterä tai monikäyttöinen, enemmänkin pieni traktori. No sitten kypsyi ajatus, että härvelin pitää sopia tuonne ransun koppiin. Max leveys noin 135cm, pituus 220-230 ja korkeus 110-120 luokkaa. Onnistuu jollakin taitettavalla turvakaarella kyllä, eli päämäärä lukkoon ja sitten ruvetaan!

Kokolailla heti totesin, ettei laatikoille ole tarvetta. Liian isoja hiluja, eikä sovellu mitenkään haluttuun käyttöön. Homman nimi tulee olemaan kardaanien välinen laakerointi, jota vedetään ajomoottorilla ratas välityksellä. Kaverilta rikkinäinen aski, josta sain kytkinkopan. En raaskinnut ehjää askia särkeä vielä kun rahaakin siitä mukavasti sai. Tähän sitten ympätään hydepumppu ja oma kytkin jätetään sulakkeeksi. Leikkasin askiosan pois ja plaanasin jyrsinkoneella. Nyt on todellinen suorakytky kuvassa.

Onko hieman "perse edellä puuhun" suunnittelua, mutta nyt sain kokonaiskuvan moottoripaketin pituudesta. Alkujaan ajattelin sijoittaa taakse poikittain, mutta liian pitkä olisi. Nyt siis lyötiin lukkoon pitkittäin asettaminen. Tämä johtuu jo tulevasta rapuohjauksesta. Totesin heti, että takapäähän kääntyvä akseli keinutelillä ja kiinteä eteen, jo ihan kuormituksen takia. En halunnut tehdä linkkukonetta, koska A) jotenkin vempulan oloisia ja B) minullahan oli nyt kääntyvä nelikon akseli. Vielä C) ollaan hieman uskollisia SJ tekniikalle :)  Pyöräohjaus tekee tästä runko-ohjattua kömpelömmän, mutta mitään minimaallista kääntösädettä en edes ajatellut. Sitten ne akselit...


Oikeastaan tässä kohtaa bongasin härvelit foorumin ja varsinkin pete83 nimimerkin härvelin. Pete on tehnyt kahdella SJ etuakselilla nelipyöräohjatun värkin, ja hieno onkin. Pete ei ilmeisesti erikoisemmin akseleita vahvistanut, ja nostokykyä taitaa olla tonnin luokkaa. Itseäni nuo linnunluiset banjot hirvitti heti, joten vahvistusta niille. Tavallaan tästä ideaa, mutta toisin päädyin monelta osin. Linkki Peten hienoon evo kakkoseen http://harvelit.proboards.com/thread/1695 

SJiin omissa vanteissa offset on kokolailla keskellä vannetta. Niiden kera ei sovi ransuun, joten tein nyt näin ensihätään transiitin valsseista projektifillarit. Tylysti plasmalla isompi keskireikä, ja uusi jako. Ransussa melko ulkoreunassa kuppikehät, näillä jo ajaisi koppiin. C-rengas tyyppiset pitää mielestäni jokatapauksessa olla.



Rungon ei neliskanttista laatikkoa kummoisempi pitänytkään olla, 100x4 matskuna. Etuakselin vedin ihan kemppiliimalla kiinni, huoltoa pääsee siltikin hiluille tekemään jos tarve. Takapäässä tuo keinuteli jossa noin 10cm liike ja osin vahvistus. 30mm akseli laippalaakereilla tuota tekemässä. Akseliväli 110cm ja maavara näillä tavan 205/C15 pyörillä 15cm.





Kardaaneita sai lyhentää mukavasti, meikäläisen 42 turvamonot antaa kokoluokkaa. Varmuudella Suomen lyhyimmät SJ akselit :O Sorvissa tämän teki näppärästi, haarukoissa oli hyvä ohjaus jätetty valmiiksi, oli helppo hitsata suoraksi. Eli tekee kyllä ihan rälläkkähomminakin. Näillähän liikutaan enää max 15km/h, joten pieni epäkesko ei enää näyttele roolia, auton alla eri asia.


Syy miksi ostin auton ja tekniikan ennen kuuluisia CAD kuvia on tämä. Jos palikoita ei ole, käy tasan näin. Tässä valitsemani 5/8 ketjukoko teki jipon. Kardaanien väli jäi niin kireäksi laippalaakereineen, että piti ohentaa ja flipata pesät. Jälleen kun jyrsinkone on, korjasin näin helpoimmin asian. Vaihtamistani vetareista oli iloa, huomasin boorien olevan samat kuin kardaanin laipoissa. Pätkä vaihdetuista sorvissa heppaillen yhteen, ja 40mm holkki päälle. Jouduin noin hienosäätämään väliä, mutta lopulta ihan ok siitä tuli. Kannattaa siis ne hilut hommata ja vasta sitten ruveta, välttyy ylläreiltä.


Moottori ja kuuluisa laakeripukki löysivät paikkansa. Wanhana laikkarina todettakoon, että kaikki pitää olla myös huollettavissa. Saan laakerit jne vaihdettua jos tarve tulee. Moottorin jalat toimivat samalla laahaimena taka-akselille, estää vääntymisen. Ajomoottori on Danfossin OMR80. Tämä valikoitui, koska oli ilmainen. Pieni.. ehkä on, mutta ketjuvälityksellä 30/18 saataneen yli 200 neukkua edelleen ja kulkuakin, ja toki rattaita voi vaihtaa. Käytäntö sitten joskus tulee kertomaan, ja pukkiin saan isommankin moottorin helposti. Pukissa on laippamallinen tukilaakeri, en arvaa jättää pelkän moottorin varaan, vaikka niinkin on monella kestänyt.


Suitzan oma pääakselin pätkä, johon sorvissa hitsattuna booriholkki. Tämä sopii tuohon jälleen ilmaiseen pumppuun. Belaruksen pumppu, kulkee nimellä NSH32 ja edelleen saatavilla. On siis nimensä mukaisesti 32cm kuutiotilavuuksinen, ja kuulemma vaihdettu turhaan epäillen pumppuvikaa olikin mualla. Tuon purin ja totesin... mennään. Näitä muuten edelleen koko halvalla tarjolla, 80€ puolan, viron jne nettikaupat. 32cm3 ja 200bar, mitä siitä muuta voi sanoa. Jos tämä korkkaa voin normi 2-ryhmän laittaa pienellä työllä.


Syy miksi näin tein oli jo olemassa oleva 6+16 Salamin tupla. Tämän löysin rompetorilta, korkkaamattomaksi äijä väitti ja ehkä tottakin. Laipoissa ei edes kiristyksen jälkiä ja tulpat paikallaan. Tuolla ei yksin saada kuitenkaan tarpeeksi löylyä, joten askartelin kyseisen "vaihdeaskin".
Sisällä on tapperlockit kytkinakselille, ja alempana tukilaakeri 2-ryhmän pumpulle. Hieman plaanasin pumppujen paikkaa tappiterällä, kun tämmöinen hitsattu palkkirunko aina vetelee. Tämä on kiinnitetty 8mm pulteilla 10kpl tuohon kytkinkoppaan.




Vähän tökerö prokkiskuva, mutta säädettävä kiristin ketjulle ja askin sisällä tarkoitus pysyä öljy. Eli voitelussa tuo ketju koko ajan. Sikäli kuin vaatii vaihdoksia käytännön myötä välityksiin, käy helposti noilla tapperlock rattailla. Nämä näitä asioita, kun ei voi oikein tietää tarkalleen miten tulee käyttäytymään. Nyt on muunneltavissa, ja pumputkin helposti vaihdettavissa. Suhde 1:1 eli moottorin kierrokset määrää, joka se helpoin säätää eli kaasupoljin/käsikaasu.

*****************************
2.12.18 Päivitys askini toimintaan, jäi ilmeisimmin osalle peittoon. Eli tosiasiaa, tämäntyyppiset pumput eivät kestä sivuttaista vetoa ilman tukilaakeria. Pääpumpun osalta Suitzan oman kytkinlevyn ja asetelman jätin sulakkeeksi. Näkyvä pätkä on siis laakeroitu kampparin silmälaakeriin, ja alumiinikopan entiseen päälaakeriin. Tuo hitsaamani kytkin vetää pumppua akselisuuntaan, ja ketjun veto kohdistuu tuohon entiseen pääakselin laakeriin.
Alapäässä tuplalla on tuo ihan virallinen tukilaakeri, kaupallinen tuote. Tuplaa vedetään akselisuuntaan toisiona, ja ketjua ensiönä sivuttain. Tämähän on siis koko tukilaakerin idea.

Seuraava kysymys, kestääkö silmälaakeri tätä kuormitusta... No siihen sanon, että hyvä kysymys. Tätä härveliä ajellaan käytännössä max 50 baarin paineilla suurin osa ajasta. Jätetty kytkinlevy myös jeesaa silmälaakeria tässä suhteessa. Voiman tarve tuppaa aina laakeroitujen päiden päälle käymään, joten 200bar kokoajan huutavaa en ehkä niin levollisin mielin näin toteuttaisi.
Tähän päivitykseen on kestotestiä jo vuosi, mutta käyttötunnit pieniä. Omaani huomattavasti kovempia baarinsyöjiä nähnyt vastaavalla toteutuksella, joten up yours sano Nykäsen Masa!

*******************************************************




Hytikkasäiliön halusin niin isoksi kuin sopii, 3mm levystä tein. Tuonne rungon väliin alaosa ja syöttävä höppi sain 55 litraa. Tuskin tarvitsee lauhdutinta, pultattava kansi johon paluusuodattimet. Laitan kaksi, toinen ajomoottorille ja työpuolelle 100 litraa vetävä. Parempi nuo ylimitoittaa, turha hytikkaa siksi grillata. Imusihdit on pumpuille, ja ajomoottorin paluu painaa alaosaan asti. Saa kiertoa ja aikaa rauhoittua, muuten jää lutkuttamaan tuota yläsäiliön tavaraa vain.

Projekti on tämän talven prokkis, sieltä se hiipii päälle. Päivittelen kun kerkiän ja jotain tapahtunut.
Ai niin ohjaus toteutetaan orbilla, mistä pumpusta vielä auki. Puomi tulee olemaan H-mallinen, nostoon yksi isompi sylkky, tilttiin toinen. Tekisikö kolmannen tyyliin Avant kärkikippaava, katsotaan... Projektiin on jo nelikarainen 40L pöytä, tuon jättänen työhytikoille. Neljänteen tässä kohtaa vapaaksi jäävään kenties pikaliittimet ulosotoksi. Ajamiseen katson moottorikarallisen, jalkapoljin tyyppinen eteen-taakse...

.............

Touhuillessa meinaa aina melko oleellisia juttuja jäädä. No olihan se pakko tuo pakarin alkukäyrä tehdä. Jää hydesäiliön väliin ja vielä tarvii alittaa tuo ohjauskin. Linkun laippalaakereiden päälle heppasin varmuusraudat. Jos sattuu valu pettämään ei tule katastroof, suosittelen jos vastaava mahdollista.



Rungon suttailin maalilla säiliön havinoilta, sekä itse säiliön ja askin. Millään ei paikallaan enää saisi mitään näihin väleihin. Härveli tulee olemaan musta ja pikkuisen punaista vauhdiksi. Pumpuille on imut 3/4" tuplalle ja vartin lähtö ryssälle, ei ahdista ainakaan. Ja imusihdit x3 tankissa näille. Pienempi Argon muovirunko jo hahmollaan kannessa, isompi on tuumainen kevytmiini kun kiinni saan.



Kolmas kannekegummi on tuossa askin kyljessä pulttivarressa. Oli pakko laittaa noin jo sillä ettei saa muuten läjään, ja paremmat paikat vähissä. Akku taitaa kotiutua tuohon kardaanin päälle pumppujen viereen. Ryhdyinkin vielä askartelemaan pakarin ja jäähyn sijoilleen ennen puomihommia.


Kun SJ syylari hyvin vedet piti, toki sitä käytämme. Orkkis koneessa siipi naurettavan pitkän alumiini höpin päässä tätä viilentämään. Sen lyhensin varmaan 5 sentillä ja kennon muovikaulasta pari lisää. Vaimennnin ja käyrät herra X jostain mikä sattui tallin nurkassa olemaan.


Puomin paikka on nyt lyöty lukkoon. Lyhyt akseliväli ja maksimi korkeus tekee tuon, että puomi tulee melko pystyksi. Sikäli ei haittaa, hirveää nostokorkeutta en haekaan. Hain Biltsikasta penkin, niin intouduin sitten sen ja akkukotelon laittelemaan. On tuommoinen kiskollinen säädettävä, niin saa vedettyä pois ja pääsee pumpulle jne käsiksi, sinne asiointia runsaasti tiedossa arvatenkin.

 
Seuraa kai mainospläjäys, kuitenkin vinkiksi mistä olen hiluja ostanut. Ketjua ja kiinteät rattaat poikkesin ihan IKHoolta ottamaan. hydrauliikkapumppu.fi nimellä asioiva Sixtek ei ole pöllömpi mesta ollenkaan. Otin tukilaakerin ja pumpun yhteet täältä. Jos pumpuille, orbeille, hytikan säätöhiluille jne tarve, on hyvän hintaista tavaraa. Tapperlockit ja niiden rattaat otin laakerinetti.com. Todella hyvä valikoima joka kokoa, lisäksi niitä laakereita, pukkeja, taittopyörää,  jne. oikein hyvä valikoima ja hinta mielestäni. Rautaa nappailen aika ajoin Tampereen teräsmyynnistä. Ottavat priiman hintaa, mutta pätkää nurkista saanut kokolailla asiallisesti. Ennen asioin Soinilla, mutta tosiaan sinne enää en juuri kerkiä kun väärällä puolen kylää. Samoin nämä nettikaupat tarpeellisia, kun ei päivisin jouda kylillä kiertämään.

Prokkis on mielestäni hyvällä mallilla siihen nähden, että aihiokin saapui pihaan vasta pari kuukautta aikaa. Näihin kuviin....

*********

Pieniä muutoksia, mutta mukavia projektin kannalta. Nyt minullakin on se!!! eli jonkinnäköinen hahmotelma puomille. Puomi tulee samasta 4mm satasesta kuin runko pääosin, noiden sisään 25mm akselille holkit sorvailin, tappin poraus ja rasvanippa. Laput on 10mm ja niille teen vielä vahvikkeen alas runkoa kohti. Pitkällä akselilla osui heppailut mukavasti linjalle. Tuet 50x4 kun ihan kaikkea ei viitsi enää 100 tehdä, alkaa jo painokin hirvittää. Jälleen monelle outo järjestys puomia touhuta, mutta näin oli helpoin se maksimi korkeus pitää sopivana. Ja sai käsityksen noston iskusta, kun sylkkyjä pitää ruveta katselemaan.


Sylkyt ja vakaajan ajattelin toteuttaa jo hyväksi todettuun kotikunnan tyyliin.


Kävin jo projektia suunnitellessa teollisuusvakoilu kierroksella Avantin temppelillä. Tämä wanha keinulauta vakain on oikeastaan ihan hyvä, ja alustavasti matkin tätä. Ero on nosto vain yhdellä sylkyllä, mutta niin ne Avantitkin teki kun vihreiksi muuttuivat. Selkeä ja toimii, puomin päälle kippauksen jokatapauksessa olin laittamassa. Kuvassa siis Ylökatti Honda 13hv koneella, Kingcateissa on hassu piiitkä sylkkyhöppi paketti erona.

******

Tahti alkumetreistä rauhoittunut, mutta puomin nosto on nyt lukittu. Hain Salhydrosta uuden 80/50/400 sylkyn, niin mukava hinta etten edes miettinyt käytettyjä. Karkeaa matematiikkaa... jos sen tonnin haluan nousevan vipusuhteella 1/5 huutelee tuon 5000kg sylkyn. En kaivellut koulukirjoja, ja varmaan pienempikin olisi riittänyt. Hyvin positiivista kulmaa työnnössä.


100x4 mistä muu runko vaikutti vähän nuljulta tähän nostoon. Tein tuon Avant kaaren kahdesta 50x5 yhteen hitsaamalla. Eipä jää nuolipyssyksi jos enempi kuormaa, pirullinen käytössä jos hakee heijaa rungosta. Kolmioita kylkiin, sanoin sylkkypisteessä tunteella tavaraa.


Kuten kuvasta näkyy vakaaja ja sopiva sylkky vähän hakusessa. Olisi niin helppo tuikkia vetävä tuohon höpin kulmaan ja väännellä vipua. Kuitenkin se vakaaja olisi hieno. Alustavasti 50 sylkyn tuohon, kun isku selviää....

*****************************

Päivitystä... Sain aikaiseksi kauhan kääntöpään paikan, vähän vahvistusta tälle. 25mm akseli, jonka jätän täyspitkäksi ja saa vdettyä läpi molempiin suuntiin.


Itse kääntöpäässä hain Avant mittoja ja tuossa jo näkyy 20mm lukkotappien paikat. Ruåttin masinistien sivuilla Avantin kiinnikeiden mitat, niiden mukaan tein. Väliksi jätin 220mm ei mene ainakaan kireäksi (jossain foorumilla väli 225) ja koko poikittain 495.



Päällä siis 20mm tanko ja tapeille tein tuommoiset käsivivut jousella, jotka voi vetää latinkiin tuon pikku latan päälle.




Ongelmaksi tulee sitten tuo vakain ja kauhan kääntö. En saa järkevää kulmaa aikaiseksi ilman, että laitan käännön sylkyn epäkeskeiseksi. Se onko tuo niin paha ei mielestäni aiheuta ongelmaa. Tässä kohtaa suunnittelua olen näin tekemässä ja vakain tulossa...

**********

Edellisessä postauksessa vakainta ihannoin.. No se jää tulematta. Tein siinä jo varsiin paikkoja ja tavallaan rakentelinkin koko linkun, mutta.. Se vain ei totellut näin jyrkällä kulmalla, varsinkin kun käännön sylkkyä en saa puomin päälle kuten esikuvissa. Mekaaninen vakain toki olisi hyvä, mutta kun ei niin ei. Välillä on helpompi myöntää kädettömyytensä ja jatkaa matkaa, välikuva tuosta kokeilusta.


Päädyin siis ihan kahvasta vedeltävään malliin. Tuottoa työpuolelle on alustavasti hyvin joten ei pitäisi haitata kahden sylkyn liike. Tulevaisuudessa voisi hydraulista vakaajaa miettiä. Olisiko vaikka nosto/kääntösylkyn välinen säädettävä jakoventtiili, saisi trimmattua suhteen. Jollain 6/2 vaihdolla napista pudottaa tuon pois ja ajaa taas molempia ominaan? No nämä vasta ihmettelyä... Nuo mekaanisen alustavat palikat laitan jemmaan, saattaahan noista joskus V2.0 vielä tehdä. Nyt kuitenkin eteenpäin, että saadaan edes yleensäkin V1.0 tulille.



Kääntö ja sen varsi puomiin näyttää tältä. Sylkyn hain uutena 50/30/350. Vipuvartta tekee, mutta mielestäni asialliseksi jäi. Jaksaa vielä kääntää, joskin puomin yläasennossa kippaus jää aneemiseksi. Sekään ei niin haittaa, kärkikippaavaa kauhaa ajattelin värkätä jatkoksi. Muutoinkaan alustavasti ei järkkykorkeille kippauksille tarvetta. Sylkkyjen koko tosiaan melko yläkantissa, sille on syy. Alustavasti kuvittelen pärjääväni 100-130 baarin paineilla, jolloin max voimasta putoaa heti miltei puolet pois. Surkein palikka konseptissa on tuo pieni ajomoottori, mutta koitetaan sitäkin tällä ennen hutkimista.


Jonkinlainen kuva värkin pituudesta ja pyörien kulmasta. Mikään huippu ketterä tästä ei tule, takapää kääntyy kokolailla saman kuin ollessaan suitsan kopassa. Sylkky jolla tuota käännellään on vain 100mm iskulla, mutta pyörät ottivat jo runkoon kun sentti lisää eli bueno on.


Tämä sylkky tuli vähän käytetyn puuhasetin mukana ja lähtöjen 3/8, ulkohalkaisija 50 ja varsi 20 perusteella vaikuttaisi olevan jokin bauer tai vastaava, eli varmaan 40 männällä. Tuota en paremmin mittaillut, pitänee joskus tönärillä varmistaa. Sillä mennään oli mikä oli ja samoin 80 orbi.
Vahvike hitsausta, ja muuta ns. turhaa näperrystä ohjelmassa. Orbi uupuu vielä, sen saavuttua päästään ratin sovitteluun... Myös letkutavaraa on melko rajatusti, joten sitäkin pitää hommata. Kiinteää putkitustakin pitäisi varmaan tehdä. Tätä rakennellaan kuuluisalla tulorahoituksella, eikä mitään osteta ihan lonkalta jollei hinta natsaa, niin kiire ei ole että suostun ryöstettäväksi. Näissä siis puuhaa toviksi. Vielä kuva erinomaisesta romutori löydöstä.


Jos sattuu ettei tuo vaihdelaatikollinen settini toimi, varsinkin zetkan pumpun osalta nyt on hyvän oloinen setti vaikka molempien korvaajaksi. Casappan 3-ryhmän 27cc+ 2-ryhmän 11cc. Puolituttu mies myi ja kunto on arpa. Mutta päätellen kopan ja kytkimen kulumisesta, ja siitä miten siisti yleensäkin koko setti on, varmasti on huntille painiketta. Kun nyt härvelöimään ruvetaan, on hyvä olla plan B, kun kohdalle osui.

**********************

Hommasin siinä aimoläjän letkua ja kierrettäviä liittimiä. Karvan kalliimpia kuin painettavat, mutta paha se on lonkalta pituuksia tai sopivaa päätä ja kulmaa ilmassa miettiä. Noiden kanssa saan härvelöidä nappi pituuksia, ja muutoskin onnistuu ihan omassa tallissa. Tässä kohtaa en tee kiinteää putkitusta, saa mennä letkulla. 350baarista 2SN letkua tulee 3/8 ja 1/2, niin kudoskin kestää vähän hinkkaamista.

Samoin sain ajomoottorille venan hommattua, ihan perus jousipalautteinen moottorikarallinen ja 80L badenbaden, jota nykyisin useampi firma halpiksena myy. Tupannut jäämään ne jarrut tekemättä melko monelta härvelihuumassa, niin lähdin pääsylkystä liikkeelle. Käytän siis noita etupään rumpuja, ja sen puolen remppailin. Tuohon jarrupolkimen varteen kikkailen vielä jonkin painokahva tyyppisen lukitteen, jota voi käyttää käsijarruna. Tämä aihio kun oli Espanjan tekele, eipäs ollut kenkiä tai sylkkyjäkään paikallisilla. Oikeat meni vielä arvonnaksi niin tilasin autodocilta, kun oli kuvat mitkä tarvin.


Pääsylkky paikoillaan polkimella ja ajopolkimen paikka selvillä. Vena itse jää tuonne jalkatason alle, ja tuohon virittelen polkimen, joka siis hemputtelee kahvaa. Melko kovat jouset tuossa venassa itsessään, tuskin tarvitsee laittaa polkimeen lisää kun järkevästi tekee.



Paluurunkoja siis 2kpl pultattavassa kannessa, pienempi varuiksi. Musta Hydac ja isompi Donaldsonin tekemä kopio MP Filtrin jalasta. Voin muuten sanoa, että on juuri hyvänmaun rajoilla tuo kopio, toista Donaldsonia en enää ota. Paukun tiiveys on vähintään kyseenalainen, mutta menköön härveli tasolla. Tankissa on nuo 125 mikkiset pulusihdit, ja sisälle saumoihin vedin Wurthin mustaa. Hitsisaumojaan ei pitäisi epäillä, mutta ei vara venettä kaada. Tuo ja Sikan vastaava pysyy, ei liukene madoiksi öljyn sekaan. Mitään saniteetti tai edes sitä huttuista venakoppa sillaria ei kannata laittaa. Kuivuvat paineen alla, mutta näin vapaassa tilassa irtoavat niinä matoina.




Itse kanta-autoa oli selvästi koitettu leimalle hengittää, kuten evp omistajakin sanoi. Oli sitten seissyt runsaasti vuosia ja jarruissa se kivasti näkyy. Toisella puolen oli orkkis kengät ja toisella luultavasti motonetin arvaus... juu ei natsaa tähän. Epätoivoisesti koitettu hitsata tavaraa kenkien päähän, ja porailtu reikiä jousille.

Seuraa OFFI porukalle Suitzan SJ osio "jonnet ei muista tai tiedä". Sylkyt ainakin tässä oli merkittykin vasen/oikea eri mallisiksi. Ainoa ero on ilmaruuvin kartio, koska orkkis jarrut yhdessä letkussa kiinteällä väliputkella ja ilmaus repsikan puolella. Jos ja kun tarve on kumpi vain sylkky käy. Kuskin puolella on molemmissa sisäkartio istutus, ja repsikalla toinen sisä ja narttukartio ilmaruuville. kuva näistä


Kartiopäisellä putkella tai letkulla tekee tuosta ilmaruuvistakin toimivan, samoin siisti hilppaus poralla ja kartio putki tai letku puree kyllä. Ainahan näitä ongelmia on ollut, ristiinkin ruuvattu ja suoraan pitänyt edes huomaamatta. Huomio arvo miksi ei pidä jos hiluja sekoittelee.



Kuten kuvasta näkee, sylkyt oli umpihomeessa. Toisen männän joutui putkareilla veivaamaan pois josta hieman jäi karskia kengän päähän, sen viilailin pois. Toisen voikin löydä pois sisältä sopivalla tuurnalla, ettei tee naarmua sylkkyyn. Suora putki miltei aina tämmöinen sylkky on, keskitysjousi välissä. Kumit oli aivan ok, enkä muuta epäillytkään. Tällä oli mittarissa 163000 ja monilla vähempi, siinä ajossa ei kumit mene miksikään. Vain tuo ruostepaska pilaa homman ja se lähtee kevyellä mirkelituukilla pois, samoin liottelun jälkeen ihan sormen päällä 400 vesihiontaa hoonailin sylkyt. Sakemanneilla wanhoissa valurauta runkoja, jolloin oikeasti usein paha paikka. Runko seistessä ruostunut niin rakolle ettei pidä. Tämä on nagasakin hommaa ja alumiinia tottakai, eihän se ruostu.

Samoin totesin SJ askien olevan melkoinen suunnittelu kukkanen. Näissähän on aina vähintään rohinaa tai lopullisesti paskaksi ajettua "pakkia" tarjolla. Tätä en edes ihmettele... Hommahan on niin, että pakille ja itse vaihteistolle on omat proput ja öljynlisäys. Pakin puoli on perusaskin yläpuolella ja vain stefa pitämässä. No melko selvää, että kymmeniä vuosia wanha stefa valskaa sen muutaman hassun desin, ja pakkipuoli pyörii kuivana. Jos itse tekisin askiremppaa pistäisin ehdottomasti koko pakkipuolen ns. juoksevaa vassua täyteen. Samaa mitä vuotaviin teollisuusaskeihin joissa rätti tai sokkelotiiviste. Tarkoittaa kovuutta 00 tai 000 ja mieluusti pakkasta kestävänä, eli synteettinen perusöljy. Tämän tyyppistä robottien vaihteistoissa, cnc koneiden makasiineissa ja toki rasvatäytölle tarkoitetuissa laatikoissa. Voitte mulkaista onko kannua työnantajan verstaalla ;)

*************

Surkea mutta tärkeä päivitys.. Nyt on viimeisetkin tärkeät palikat löytäneet tiensä, ratti ja venttiiliryhmä. Ryhmä on Badenbaden 4x 40L ja orbi se 80. Ratti mailta civicistä, ja koko setti kääntyvässä varressa. Ilmassa kun suunnittelee tuppaa menemään mihin menee, niin nyt voi vähän säätää polvien mukaan. Taidan hommata vielä joystick vivun noille pääsylkyille, kaksi muuta vielä vapaana lisähydrauliikkaan ja kippikauhaan. Tiedä sitten olisiko kippikauhalle avant tyyppinen yksitoiminen poljin parempi, mutta tuossa nyt olisi ilmainen vapaa lähtö jo tarjolla.



Valitan kuvakulmia, mutta tallini on persesilmän kokoinen. Nyt pääsee jo letkua vetämään, ja koko nippu niitä pitää tuohon polvien havinoille sijoittaa. Säätöpälyjä mahdollisesti vielä väliin ja sijoitus johonkin käden ulottuville... ottaa tämäkin hetken. Sähkötkin tekemättä ihan konetta myöten, samoin sen vesiletkut, ilmansuodatin, bensatankki, pumppu ja linja, yleensäkin sulakerasia, pääkytkin... Paljon on vielä tavaraa tungettava ja pellitykset, lokasuojat, kippaava/laskeva turvakaari... hommaa on.

Mittaristoksi ajattelin vedenlämmön ja kiekkakellon, öljynpainevalo, virta-avain ja työvaloille jokunen vipukytkin. Joku racekello jossa olisi säädettävä asetus sytkän pätkäisyyn olisi nappi. Noita vaihtovalollisia ainakin halvalla, toimisiko sellaisesta releellä puolalle pimennys.. näitä mietiskelyjä taas tässä kirjoitellessa. Jokatapuksessa kokolailla suorien välitysten vuoksi ihan pumppujen takia, se 3000rpm rajoitin mielessä noin varotoimena. Kiinteä painemittari tuosta venaryhmältä voisi olla hyvä. Siitä oppisi heti silmäyksellä näkemään onko kaikki OK. Kaasupoljinta en tee, pelkkä käsikaasu mielestäni ainoa järkevä.

Yleensäkin voin sanoa rakentamisen tahdista seuraavaa. Itse runko ja sen rakenteet akseleineen meni oikeastaan muutamassa viikossa iltahommina. Sitten puomi sylkkyineen otti jo useita. Ja nyt olen nussinut näiden toimilaitteiden kanssa samoin viikkotolkulla. Ilmassa on paha suunnitella, ja erehdyksen kautta onneen. Väliin on vain hyvä istua ilta tölkki kädessä, kääntelee palikoita ja miettii.. mitä tekee tämä, jos tuo onkin tuossa. Tärkeitä iltoja ja säästää turhaa työtä, suosittelen. Jos vielä ennen vuodenvaihdetta saisi moottorista savut, olisin jo erittäin tyytyväinen.

***********************

No niinhän se vuoden vaihde tuli, aikaa sinne pari tuntia kello 21.36, 31.12.17. Uskaltaisin sanoa, että ei se perkele käy enää tänä vuonna :) Ei maar käynnistys jäi, mutta kaukana ei olla ja muutama kuva tilanteesta näin kärkeen. Jakopään hihnan vielä vaihdon, 84 ja 88 hampaista tarjosi tähän. No viimeistään kun kopan aukaisee ei ollut epäselvyyttä, lukee jo pyörässä... Orkkis hihna Suitzan logoilla oli paikallaan, ja ei ollut edes paha. Periaatteessa turha homma tämäkin, mutta tulipa vaihdettua. Lyhensin siis moottorin elinikää tarvike paskalla x)


Sitten kuvia itse härvelin tilanteesta. Juuri mitään ei enää tarvi hommata, käpistelyä jäljellä että saa loput paikalleen...

  



Lähellä totuutta ollaan... Näissä kuvissa kaikki letkut vedelty, puuttuu enää paine venttiiliryhmälle. Puomiin pitää muutama kiinteä putki tehdä, mutta menee letkulla testit hyvin. Jalkatiloissa 4-5 millin turkkia niin kestää tallatakin. Ajopoljinkin puuttuu, mutta testeissä heiluttelee kahvaa noinkin.

Kylkiin tulee millistä suoraa alumiinia melko isot peitepalat, jotka sitten kokonaan voi irrottaa jokusilla ruuveilla. Perseeseen vastaava jossa jäähdyttimelle verkkoreikä. Lokasuojat tulee 4 millin alusta, perus 45 asteen kanttauksilla tehdyt, ei mitään erikoista ja nekin jo hoodeilla. Koneen päälle on järeämpää turkkia pala, saranoin sen niin toimii kuin konepelti.

Kaikki nämä turkkipälyt ja koko tuo koneen päällinen runko on pulttiliitoksin. Näin siksi, että varmuudella joudun tekemään muutoksia ja korjailemaan vielä useasta kohtaa. Eipä sitten mene kuin tyyliin se yksi ilta purkaessa ja taas kootessa, pitäisi pärjätä ilman mikkiä ja rälläkkää. Wanhana laikkarina mikään ei vituta niin, kuin kertakäyttö rakenne.

Zetkan pumpusta sen verran... eihän siihen sitten oikein mistään laippoja löytynyt, vähän unohdinkin nuo. Noo sitten tekaisin näin vuoden viimeisinä päivinä itse tuon painepuolen hitsaamalla, sorvilla suoraksi ja o-rengas tiivistys. Jollei kestä niin revetköön. Jos nyt koko pumppu (hieman arpa kuitenkin) niin paljon painetta tekee, niin sitten mielusti tilaan viron pojilta oikeat laipat :)


******************
Epäkroniloginen järjestykseni jatkuu, ylempänä osa jutuista muuttunut jne, mutta ei anneta häiritä... Tässä nyt jokusen ehtoon päässyt painamaan. Pumppujen tankki ja paineyhteet ok. Kaikki nesteet on nyt sisällä, moottoriöljy ja vedet, hytikkasäiliössä yli 50 litraa ja ns. ketjuvaihdeaskissa jokunen litra. Samoin periin vielä tuikkasin uudet, jäihän nämäkin silloin kun olisi ollut helpompaa. Pelkistä nesteistä tulee härveliin noin 70kg lisää painoa.

Pari iltaa seurailin tippapahveilla mistä tulee, ja tässä kohtaa vain askiini tein lisää heppejä ja piti sillä. Muut vuodot olivat kuuluisia "unohdin sitten tiivisteen" ja letkujen löysyyttä. Koneelta mittaristolle on raippa jossa 12 lakua myös tehtynä. Samoin itse mittaristo kokolailla sellaisena kuin aiemmin mietin paikallaan, kuvia näistä kun kondiksessa, kiinteä painemittari uupuu, laitanko sittenkään...

Lähellä ollaan, eli kun välttämättömät piuhat saan kiinni koneen ja virtalukon perään... sitten startataan!! Tässä kohtaa luovun sähkörajoittimesta, ja taidan luottaa käsikaasun rajoihin. Siinä ja ryyppyvaijerissa ikävää askarreltavaa/sijoitettavaa tiedossa, mutta näitä sitten jos lähinnä tuo ketjuaskini pumppuineen toimii. Samoin pellitykset tehdään vasta kun todetaan ns. toimivaksi.

*************************

Näin 22.1 päivitykseen olen saanut härvelin käymään!! Ensimmäisenä startti-iltana kului vain akkua. Seuraavana päivänä löytyi syy kärjiltä ja johan tärähti. Ketjuaski toimi mukavasti ei erikoista ääntä tai rallatusta. Oli niin hiljainen, että epäilin alkuun menikö heti akseli poikki. Yllätykseksi oikeastaan kaikki toimi kuten piti, ei erikoisia lisävuotoja, väärinpäin olevia letkuja jne. Melko helposti menee polvilleen näin tyhjäkäynnillä. Varsinkin tuo badenbaden 40L pöytä hieman nyppii. Kun veti kunnolla vipua toimi ok, mutta pikkuliikkeellä pyrki polvilleen. 

Tässä tullaan tuohon 32cm pumppuun, joka on tosiaan hieman ylimitoitettu. Paine ja paluu molemmat on nyt puolituumaista, joten kun saan paluuseen edes kolmevarttisen auttanee asiaa. Samoin paine saisi ollu tuota, mutta kun ei paikallisella ruuvattavia hiluja ollut... Nämä jokatapauksessa päivitän isompaan. Pari tuntia käyttelin, eikä juuri merkittävää lämpiämistä muutoin kun juurikin ryssän pumpun osalta. Ei tuokaan ylilämmöillä, mutta ahdistus selvillä... Ajomoottori pyöri myös hienosti, joskin pukeilla en osaa vielä voimasta sanoa mitään.

Nyt kun sain perusasiat selville tein pellitykset, ja no ovat millistä alumiinia. Happokälää pohjille, ja samoin paukkupullo mustaa ja lakkaa useampi pullo selkään. Ei ole näin pienessä tallissa keskellä talvea parempaa tehdä. Noin vinkkinä, se paukkulakka auttaa huimasti ja kestää vähän iskuakin, pelkälle matta mastonille ei kannata jättää. Tuohon loksun päälle näin alkuun 10L muovikannu bensatankiksi.



Loksut taakse sain siis taiteltua, ne jätän ihan kevytmiinille. Tuli melko ronskit, mutta jäi kunnolla tilaa vaikka niille orkkis vanteille kunnon swampeilla. 3mm alua loksut, taitoksissa rälläkkä uraa apuna ja sisäsyrjässä 50mm kantti. Konepelti on nyt ihan vesivaneeria. Juu piti sekin jostain turkista veivata, mutta varasto tuuttasi tyhjää tähän hätään. Tuo höppi on ilmanoton sadehattu. Suodattimessa on kääntö paljonko ilmaa tuosta tai konehuoneen puolelta, talvi/kesä asento siis löytyy.


Siinä kurkistus hoodiin jonka koko 70x65cm. Tilaa jäi siten että voi perusasiat huoltaa ilman turhaa purkamista. Nurkissa sähköt sulakkeineen, puola, bensapumppu jne. Rujo höppihän tuo on, mutta tässä kohtaa en enää jaksanut mitään futuristista siloitella.


Mittaristo kokolailla kuten alunperin ajattelin. Pääkytkin ja ryyppyvaijeri sijoittui tuohon penkin eteen, itse käsikaasu vielä puuttuu. Härveli alkaa olla säävalmis ja pihalle vietävissä. Testiajoa varsinkin ajomoottorin osalta kun pakkaset hellittää...
***************************

En joutanut koeajolle, vaikka viikonloppu meni. Korjailin edelleen niitä näitä puutteita. Tankin virkaa toimittaa muovikannu lokasuojan päällä, ja käsikaasun sain värkättyä. Kone kuitenkin kävi niin polvillaan, että ongelmaan piti jo perehtyä...

Kun pöydässä läpiä on, vedin nyt toisenkin puolituumaisen paluun. Tuo auttoi jo kummasti, tottakai!! Kone ei tahtonut ilman ryyppyä 3000 ottaa, ja mustaa jankkia puski. Nyt kävi jo pelkän käsikaasun varassa ihan ok, tallissa sai jopa henkeä hetken. Näin tyhjänä pöytään mittari näytti 1500rpm vajaa 10bar ja 3000 20bar painetta, vipua kun veteli 40-50. Melko hätäisiä nuo liikkeet täysillä, eli tuotto on tosiaan vähän julma. Varmaan 80L pöydällä olisi jouheampi, mutta tällä mennään ja letkutellaan paremmin V2.0 rempoissa.

Tässä hommassahan on rakentajan tyhmyyttä mukana, selvähän se oli ettei puolen tuuman paluu tuota tuottoa niele! No koitinkin nyt näin testimielessä että käymään sai. Wanha ihan professuurien toteama kaava sanoo - Jos pinta-ala kaksinkertaistuu, virtaus nelinkertaistuu. Eli karkeasti paluu kannattaa laittaa painepuolen mukaan. Pumppu 1/2" -> paluu vähintään 3/4 ja tuuma aina parempi. Selvähän se on ettei 200barin tuotto sovi 10bar linjaan jos laku samaa kokoa!! Osaa lukijoista varmasti vituttaa/naurattaa tämä setäily, mutta tarinan pitäisikin ohjeistaa -> älä tee niinku mä näytin, vaan niinku mä sanon! Säästää aikaa ja jopa rahaa.

Edelleen oli sylkkyjen päissä pari tappien kiinnitystä tekemättä, ja uihan siinä jo yksi pihalle testaillessa. Samoin muutama tarpeellinen loppuhitsaus vahvarilapuille. Teinpä nuo kun nostin puomia pystyyn, sain sinnekin mustaa väriä kun aivan metallilla oltiin. Nyt kun konetta käytellyt huomasin toisenkin orastavan ongelman...

Hemmetin lämpimäksi tuo konehuone tulee!!! Pitänee laittaa vaikka pakarin puolelle jokin järkevä tuuletin puhaltamaan vilpoisempaa. Veneäijille halpoja 12V kanavapuhaltimia motonet/biltema heti tarjoilee, voisi olla kova tähänkin. Koitan sinne alupellistä jonkinlaisen ohjaimen, että menisi se pakopuolen pahin lämpö koneen alta pois. Samoin änkkäri kun on aivan syylärin alla, sinne ohjuria. Ajaessa ilma paremmin vaihtuu, mutta viimeistään kesällä tulee selkeä ongelma jollei jotain tee. Muutoin prokkis siis etenee ja totaali vituillaan ei vieläkään mikään palikka :O

*****************
Vihron viimein, se liikkuu!! Koeajo suoritettu kokolailla onnistuneesti. Välitykset ovat melko verkkaiset, kulkua ei juuri ole. En lähde silti tekemään mitään muutoksia, katsotaan mitä kesällä sanoo kun hiekkakasaan puskee. Alla on täysin slickit renkaat, niin tyhjäähän tuo vain löi. Ei saanut oikein mitään kuvaa millainen on voimapuoli. Ostoslistalla jotkin maasturinakit ja ketjut.



Itse ajokokemus oli sinällään positivinen yllätys. Kun härveli on näin matala ja lyhyt, on jalkatila vähän niin ja näin. Ei ole pitkän miehen kone, sen voin sanoa. Tämmöinen kääpiö kuitenkin nököttää oikein mukavasti kyydissä. Hyvin mennä ryskytti tuossa urapateille jäätyneessä pihassa, ei hemppunut ollenkaan niin pahasti kuin epäilin. Hieman korkeamman profiilin renkaat vielä niin avot!
Painopiste tuntuu olevan niin tukevasti alhaalla, että suunnittelemani taitettava turvakaari taitaa olla tarpeeton.
Olipa hyvä, että nuo jarrut askartelin. Tuo moottori ei tosiaan jarruta yhtään, isoon alamäkeen vauhti vain kiihtyi kun vivusta päästi. Tämähän toki on moottorikaran tarkoituskin, mutta yllätti silti miten hyvin rullaa. Luultavasti olisi pirullinen ajaa tavan karalla, kun melko hätäiseen löisi pyöriä lukkoon.

Huvittavaa on se ettei tuohon ole vielä ensimmäistäkään työvälinettä. No mitäpä niillä olisi tehnytkään, kun ei konettakaan :) Pätee sama kuin aikoinaan hommasin jyrsinkoneen. Kaveri kysyi "mitäs meinaat ruveta tekeen jos hommaat?" Minä siihen, että "mitä sitä vielä miettii, kun ei ole konettakaan..."
Nyt kun talli on pitkästä aikaa tyhjä, pääsee kauhaa tekemään. Kärkikippaavaa ajattelin värkätä, yhdellä sylkyllä keskeltä kuten avanteissa. Eteen lokasuojia, puomiin kiinteät putket ja peitelevy johon ulosotot seuraavina työlistalla. Laitan kahdet, ensimmäiset juurikin kauhaa varten pöydästä. Toiset ajattelin järeämpiä litroja varten, kuten kaivuulaite jollainen mielessä jo kiiltelee. Hommasin jo 3-tie venan jolla voi pumpun kääntää joko pöytään tai niihin ulosottoihin.

Pullonkaulat ja ominaisuudet on nyt selvillä, ja kone rokkaa. Tositoimiin päästään vasta kesällä, jolloin sepelin kärräystä ja kuorintahommaa runsaasti odottamassa. Varsinaisia käyttökokemuksia saadaan vasta tuolloin, lumia nyt lykkii vaikka ruohonleikkurilla. Seuraavissa jaksoissa varmaan kauhateelmäksen kuvia...

**********************
Päivitys aiheeseen kauha... No nyt jää se kärkikippaava taas pois laskuista ainakin hetkeksi, semmoinenkin kenties, mutta löytyi aihio... Ostin sitten suhteellisen karun mörön, kun reippasti alle matskujen näin itsetehden sain. 4-12mm vahvuus, oli tosiaan sen painoinenkin ja komiat kulutuspalat pulttiliitoksella. Ei ole mikään pelkkä sorakauha, vaan suunnattu selkeästi kunnon nullimiseen ja röyhimiseen!!


Ostin sokkona kulmaa paremmin näkemättä, ja sehän on melko off tähän. Samoin kaventaa tuota piti, otin ehkä liiankin vähän pois noin kivi/kanto leikkiä ajatellen, mutta jätin 125 leveäksi. Pääsen nyt edes vähän jotain puskuja koittamaan. Yllättävän kivuttomasti jo wanha 50A kiinaplasma tähänkin puri, viikkoillassa poikki ja uuden pään leikkaus. Jäänyt pätkä voisi olla jopa kaivuulaitteen kauha noin tulevaisuudessa :)



Tein noita avantti leissejä varten jigin, jonka päälle voi ihan vasaralla takoa tuon 20mm kaaren. Nämä tinttasin näin ensihätään 5mm kylmänä, kun ei kaasua ollut lämpöisiin. Sen kanssa järeämmätkin tekee ja lukkolappu on 10mm. Samoin 5mm levystä tehty uusi kulmasovite. Keväämmällä kun pääsen ulkona tulittamaan voin paremmat laput tehdä kylkiin, nyt saa nuo latikan pätkä riittää lumitesteihin.


Siinä sitten kauha pätkäistynä ja kälää selässä näin ensihätään. Ketjut hain Biltemasta joka nurkkaan, niin saadaan jo jotain pitoa lykkimiseen. Näin viikolla iltapimeässä tuskin rupean testailemaan, katsotaan joutaako viikonloppuna, härveli joutaa odottamaan kyllä. Tämä on vain harrastus, ei leipälaji.

 ************

Ihan tähän tilanteeseen liittyvä pikku juttu. Kuten mainittua tallini on kuin persesilmä ja härvelin kauhan sovittelusta kuva. Tämä on otettu ovelta jossa kauha käytännössä kiinni. Samoin vasen kylki on seinässä kiinni ja pompin tuosta 20cm raosta edestakaisin. Osa härvelin hitsisaumoista liittyy juuri tähän. En aina oikeasti jaksanut kyennyt mikkiä siirtämään, tai letkua taas pujotella mistä välistä milloinkin. Kaikki saumani silti kelpuutan, mutta röpöä hieman toisinaan puski. Tulevana kesänä tallin koko alustavasti hieman paranee.



Mittaristossa alkaa olla tavaraa kuin pommikoneessa. No juu laitoin tuon kiinteän painemittarin myös. Katkaisimet työvaloille eteen/taakse ja töissä oli jokunen majakka jouten, iskimpä työkonetyyliin semmoisenkin. Sähköistä noin muuten...
Akulle on päävirtakytkin. Virtalukolle menee 25A sulake. Sen perässä on vain mittareiden lamput ja releen veto, joka vetää bensapumpun ja muut koneen käyntihilut päälle. Tuo rele on oman 25A perässä akulta. Valoille jne on oma sulake 25A akulta, joka toimii siis ohi virtalukon. Valotehoa näin lediaikana ei ole kuin 30w, tuo 10w majakka ja tupakansytytin. Viimeinen ihan vain kun on käytännöllisiäkin laitteita perään jos tarvii, kuten kompura renkaille. Kolmen sulakkeen härveli, ja enempää tarpeita en edes näe.

************************

Näin pahimman talvisydämmen useana vuonna pitänyt kokolailla tallivapaata. Vähän sitä henkeä nytkin, mutta jotain sentään kun on härveli osin testejä vailla.

Kauhaa tuli testailtua, ja pienen läjän sillä kärräilinkin tontilta kunnan puolelle. On niin kuppainen sisältä, että tykkäsi lumi istua kiinni. Tekee ihmeitä kun keväämmällä läskin alkydin vetää pintaan.
Noin painava kun on ja tuota rykiä yli tarpeen pumpussa, niin ainakaan pikaliikettä ei tarvitse miettiä. Semmoista kyytiä vemputtaa, että tuo vastineena ollut 50x5 kulmarauta jo oikeni. Eli pitänee tehdä järeämmät molempiin puomeihin.

Ajomoottori vaikuttaa tämänkin homman osalta olevan heppoinen, ei tahdo voima/versus nopeus riittää. Edelleen koitan vielä välityksiä muuttaa, auttaahan tuo nopeuskin kun massaa ainakin on jonkin verran. Tuo 16.6cc pumppu ruokkii järeämpääkin siellä 3000 havinoilla, mutta suoraan en viitsi vaihtaa pois. Lisätuottoa voisi tuosta orbin 6.5 pumpusta ajoon ottaa vaikka tylysti takaiskuventtiilillä jos sinne päädytään. Ohjaushan ei tässä vaadi voimaa tai tuottoa juuri mitään. Sitä pyörittää koneen käymättäkin helposti. Unelmatilanteessa noin 2500 tasakaasua kun riittäisi olisi fiksu.

On ollut ihan helvetillinen pakkanen jo pari viikkoa!! Tässä Pirkanmaalla aamusin 20-25, mikä on melko epätavallista. Eipä ole kauheasti tehnyt ulkona mieli härvelöidä. Suoraan sanottuna kun nyt tiedostan nuo öljyn paluuongelmat jne. en edes viitsi kaveria kiusata, järjetöntä rääkkiä pumpulle. Odottelen jokusen asteen pakkasia rauhassa. Lohkolämppärin piuhan sain laiteltua ja innostuin lumilevyä odotellessa tekemään.

Oli jemmassa epämääräisen kokonen kuppainen 5mm turkin pala. Siitä sain laikkaamalla kahdessa osassa kandidaatin itse levyksi. Kuten moni ymmärtää ei minkäänlaista mahdollisuutta taittaa moista raakana tallissa. Siis ura lentävällä selkään, niin sai runnottua järeässä viilapenkissä rautojen välissä metrisen ja 50cm palan tämmöiseksi.


Tähän sitten runko 50x5 kulmasta ja uusi vastaava avant sovite kuin kauhaan. Sovite siis 5mm lattaa hitsattuna 5mm levyyn. Käännettävä levy, käännössä mekaaninen tappi, jousi laukaisu jos pattiin ajaa. Siinä se ajatuksena ja kuva noin luokkaa rungosta ja paikallaan sovittelussa. Esikuvana muutama goggeloitu kuva, joissa sylkky käännölle. Voin myöhemmin laittaa, nyt jaksanut kikkailla kun ei niitä ulosottojakaan vielä ole.
Jätin melko pitkäksi tuon levyn poikittaisen varren, mutta sillekin on ajatus. Tuommoinen pitkä ottaa jousipyssyä paremmin, jos tunteella pattiin vetää. Selviää kenties vain säikähdyksellä ilman että levy on tuhannen kiero. Samoin tuohon alaterään heppasin noita lappuja lisää. Perus 355 latikkaa se vain on, mutta eihän tällä nyt urakoimaan olla menossa! Aivan päihin jotkin puolikuun malliset vahvikkeet vielä lienee paikallaan, mutta jääköön seuraavaan numeroon.



Hienona muistutuksena keleistä tuo "yllätysmuna" lisälämmitin kuvassa, lämpöpumppikin tykkäsi olla polvillaan siellä päälle 25 öinä. Kulma vaikutti hyvältä näin paikallakin, niin lisärautaa ja säätölaahaimet alas. Yllättävän paljon on tämmöisessäkin perkeleessä mietittävää, kulmat ja oikea korkeus jne. Tämä ei rautojen puolesta ollut kallis, mutta jos kaikki erikseen joutuu hakemaan... silloin kannattaa jo järkihintaista miettiä.


Tuo ajattelemani laukaisujousi on liian pitkä/heppoinen, mutta noin väkisin vedolla toiminee testit. Hommaan paremman, ja onhan noita mailla kun joudan sinne tonkimaan. Sellainen jenkatangon päässä oleva yksi keskelle, tai kaksi tuon avant kiinnikkeen leveydelle. Tätä pääsen varmaan seuraavana viikonloppuna testaamaan. Nyt jo töiden päälle valoa on hyvinkin 6 asti, mutta pakkaset jatkuu edelleen. Viikon sisään ollaan viisaampia tästä...

***********************

Pieni välipäivitys aiheeseen raha...

Prokkis kun on esillä jokusellakin foorumilla, on tullut se kuuluisa kysymys... "Mitä on menny rahaa" ... Ja oikea vastaus on, "No ohan sitä menny!!". Olen pitänyt kirjaa projektista ja tässä kohtaa kirjaus sanoo 3000+€. Tämä tosin ei ole pelkkää härveli rahaa, vaan ostanut projektin myötä jo aiemmin miettimiäni työkaluja. Ne ovat pidemmän aikavälin "alaskirjattavia" ja niitä heti 6-700€ edestä.
Samoin rautaahan nyt tulee ja menee, sitä pitää jäädä hyllyynkin, sinne 500. Kallein kuluerä on hydrauliikka, ja siihen voi laskea 1200€. Jälleen hydekamaa on hyllyssä vähintään 4-500 edestä, nämä suunnattu jatkoprojekteihin. Projektiin ostin täysin uusia hiluja paljon, eli näissä säästää jos kanavia. Kanta-autosta olisi jokunen sata irronnut enemmänkin pisteosina, mutta helpoin oli myydä ronttina pois. Kiinni oleva oikea raha tämän päivän kunnossa lienee noin 2000€ ulokkeineen.

Jätetääs väliä ja mietitään onko tässä järkeä.... 2000 saa jo projekti avantin tai vastaavan....

Juu ei ole järkeä :) Tämän tyyppiset jutut on harrastuksia ja niille ei ole hintaa. Lähtökohta oli transiitin koppiin sopiva 1000kg nostava laite. En ollut mitään näin hydraulista ennen tehnyt niin päätin koittaa. Tästä ei tullut "avant" näppärä ja lastentauteja on mutta...

Se sopii sinne koppiin ja pumppu/nostotehoilla mennään jo todella järeään Avanttiin. Muutaman kohler dieselillä olevan bongannut jotenkin paskana 6-7000€ nurkille. Nyt ei olla 13hp vetonarun perässä, joskin tuo 45hp jää vähän väliin. Järeämpi kone olisi pitänyt valkata, mutta oltiin nyt uskollisia sille Suitzan tekniikalle joka ajettavana ostettiin. Käytön kannalta nostan varmuudella härvelin SJ akselin kieroksi, eli järkeä päähän. Näistä syistä tätä ei voi koskaan lainata, tämä ei ole avant eikä aloittelija ystävällinen.

Projekti on mennyt yllättävän nopeasti tunteihin nähden, ja ollut ihan ok näin harrasteena. Kertaakaan ei ole vituttanut ja takapakit pieniä. Huomioitavaa, että tallissani on sorvi, jyrsinkone, kaikkien materiaalien (musta, rosteri, hk, alu) hitsaaminen mahdollista. Ja tottakai sähkö/käsityökaluja runsaasti. Tallini on siis todella pieni, joten isommassa tilassa olisi sujunut vielä verkkaisemmin.

Summa summarum... Jos ryhdyt vastaavaa tekemään...

Linkkukone tavan takapotkuauton perillä on näppärä ja kustannustehokas. Vedon voi toteuttaa samoin kuin omassani, vain linkun rakentelu hieman vaatii ihmettelyä. Kannattaa valkata saman automallin perät, tai ainakin sama välitys.

Nelivetotekniikasta omalla kääntyvällä akselilla tulee kuten tämä, eli käytännössä pieni traktori sen mukaisella kääntösäteellä. Tässä vältytään linkun rakentamiselta ja myös sen aiheuttamilta rajoitteilta. Linkuissa joutuu tosissaan tavaran sijoittelua miettimään. Rungoksi riittää tyyliin mikä tahansa laatikko kuten minulla. Traktorimaisuuden hyväksyin kanta-auton mukaisesti, joskin näppäryyttä olisin edelleen voinut parantaa linkulla kääntyvien fillarien lisäksi. Tämä optio olisi ehkä jopa näin jälkiperästä kannattanut käyttää. Mieti siis tätä optiota vaikka nelikkotekniikka jo nurkassa möllöttää. 

Ei pidä unohtaa esikuvani Peten versiota nelipyöräohjauksella, eli kaksi vastaavaa nelikon etuakselia.
Miltei linkku näppärä siitä videoiden perusteella tuli. Tässä rajoittavana näen itse noiden akselien keston. Toki banjoja vahvistamalla tekee paljon, mutta valuhiluille ei paljoakaan.
Pumpputehoa ei kannata ylimitoittaa, mutta ei myöskään alimitoittaa, se on vaikeampi ja kalliimpi korjata. Ajomoottorit karvan ylimittaan, sama periaate, kallista hommaa vaihtaa isompaan. Myös kierrosnopeudet muuttuu koon mukaan melko radikaalisti, joten vain heittämällä tätä ei vaihdeta.
******

Taas välipäivitys... Kelit kun helpotti pääsin kauhaakin testailemaan. Köysi oli tuon jousen apuna, kun sitä en joutanut vaihtelemaan ja ihan ok meni. Suhteellisen rajua menoa sille jo tarjoilin, haettiin rakenteesta löysät pois. Nyt kun tuli ajeltua sen verran, että säiliö lämpeni hieman erikoinen huomio.

Nirsoin palikka kylmälle näyttää olevan tuo ajomoottori. Säiliö kun lämpeni sen edes karvan, alkoi voimaa ja menoakin löytyä. Erikoista sinällään, koska moottorille se ihan oma 80L badenbaden, ei pitäisi ahdistaa. Puomin 40L ahdistukset ymmärrän kyllä, noinko tuommoinen OMR on sitten arka kylmälle öljylle...

Tämä taas valaa uskoa tuohon 80cc pikku mosaani. Ei lähdetä vaihtamaan ennenkuin kevään oikeat testit on koiteltu. Etuloksut sain askerreltua, vastaavan näköiset kevytmiinit kuin takana kulmaan kantattuna. Ulkomuodollisesti puuttuu enää isompi peitelevy puomiin, johon sitten ne ulosotot. Kiinteitä putkia teen vasta keväämmällä kun pystyy ulkonakin tekemään. En ota enää härveliä sisälle talliin, kerkiää kevään lämpöisiä odottelemaan.

Nyt näin lumihommien myötä havaittua... Ajolleen kääntymisen kannalta, tämä on pieni traktori. Menee se ympäri pienen akselivälinsä myötä muutaman metrin tilassa, mutta pakki-ykköstä saa ottaa. Yllätys tämä ei ollut, jopa niin että kömpelömmäksi oletin. Ei ollenkaan harmita, etten linkkua lähtenyt tekemään. Tämä oli tietoinen nelikko tekniikka valinta.

***************************

Päivitys 7.4.... No kerkesi sitä vielä hieman lumiakin lykkimään tälle talvelle. Öljyn lämpö näyttää olevan se juttu, eli tuo 55L tekee vähän tepposen näin talvella. Huomaa hyvin kun alkuun lykkii kasaa päin, käy aivan polvillaan. Tunnin verran kun veteli meni jäätyneestä läpi, ja koko kasa metrin pidemmälle.
Mietin jo aikaisemmin hytikan esilämmitinta. Voisi vääntää vaikka löijätyn kuparikierukan tankkiin. Laittaa sen entisen lämppärin letkuihin ja venttiili väliin. Tuohon kanteen sopii vielä semmoiset hyvin, nämä siis ensi syksyn V3.0 hommia.

Hain kovaa putkeakin, että saa puomin nousemaan täyteen korkeuteen.... No kun tuo kulma/liike on niin perkeleen jyrkkä lähemmäs 120 astetta, en saanut putkilla mitään mullistavaa aikaan. Iltapäivän siinä kikkailin letkujen järjestystä, kulmaa ja pituutta ja jo vain!! Nyt nousee tappiin ihan ok, spiraalia vielä pitää hakea niin paranee entisestään. Peitelevyn tein puomin päälle, ja tankkina nyt venetankki joka ehta Suzuki tuote. Rompetorilla pisti silmään, sopii tekniikan henkeen.


Loksuun jäi kolo ihan ajomoottorin takia, kikkailen siihen vaikka kumista kaistaleen. Tässä siis ennakoitu mahdollista isompaa mottia jos sen aika koittaa. Jäähyn lävestä puuttuu lintuverkko, sitten kun löytyy sopiva pala.



Sain tuon odottaneen joysticin viimein paikalleen. Viimeisessä karassa oli valmiina lukitus, niin sen käytän puomin mukana nouseviin pikaliittimiin, kun saan aikaiseksi. Jotkin kaunistelu laput noihin puomin päihin, jäivät vähän niin ja noin kun homma muuttui hovissa.

Käyntivikaa pukkasi viimeisillä työnnöillä, ja kärjethän siellä hitsaa. Vaihdoin jo kannen, johdot ja pyörijän, mutta näyttää olevan kärjet jo niitteihin viilatut. Ne ja konkka niin mennään pitkä tovi. Kaveri ehdotti olisiko kärjetön jakaja helpompi, kun niitä maakunnassa on... No ei tähän projektiin. Nyt kun on ehta säädettävä ja maksimi kierrokset 3000 voi vähän sytkälläkin kikkailla. Terveillä hiluilla kun säätää ennakon namuksi, saa sinne alas selvästi enemmän vääntöä. Japsi tapaan tässä on etuvastuksella puola, niin virtalukon startilta piuha vielä vastuksen etupuolelle. Tuo akkuni on hieman iltapuolella, niin ko. piuhalla olisin jo välttynyt apuvirran raahamiselta.

TODO osio... Lumilevy kun sai käskyä, sai osumaakin. Silti hyvin meni talven loppuun, ja sitäkin kikkailen syksyhommina. Korjatessa laitan kääntöön sylkyn, ulosottoja muutenkin härveli huutaa. Järkky kulma ja ahdas tila... tekee ongelman saada edes nuo puomin mukana nousevat liittimet toimivaksi. Nämä tarvitaan vaikka tuolle levylle, kärkikippaavalle kauhalle jne. Saan taas hieroa otsan punaiseksi miten ne sovitan.

Kaivuulaite kun kiiltelee mielessä huutaa myös ulosottoa, joka ei mene tämän pöydän läpi. Tuossa on jo 3/4" 3-tie käsiventtiili odottamassa. Laitan sen pääpumpun ja puomin venttiiliryhmän väliin, ja puomin sivuun otot. En tunge 3/4" tavaraa enää nousevaan puomiin. Se on turhaakin, koska tämän tapaisia ei puomilla muutenkaan toiminnassa liikutella.

Kierteistä... Setäily osio, eli tuli kyselyä millä kierteillä näitä hiluja kannattaa hommata. Pääosin kaikki meillä myytävät palikat ovat BSP kierteellä, jenkkihiluissa NPT yleisempi. Yleensä ovat 60 asteista kartiota, eli nipat, supparit, jatkot ajateltu niin että letku pitää suoraan. Tiivisteenä suorille liittimille USIT on halpa, mutta ei kannata kiristää kuin kerran, kuparin voi toisenkin kerran vetää. BSP, toisinaan G on sama kuin normaali putkijenka, eli vesijohto R tai vain tuumamitalla 1/2", 3/4" jne. Vesijohtohilut usein kartioita joten ei pidä pohjaan mennäkään, ja lähinnä paluupuolelle paineenkeston vuoksi.

Kiinteät putket, joissa leikkuuhelmet...  Liittimet yleensä sopivat BSP suorapintaisiin usit tiivisteellä, mutta helmen päässä millimetri kaulus. Näin usein, mutta käytetyin halkaisija muuttunut vuosien saatossa, ja valmistajakohtaisia eroja. Kaulusmutterissa siis M ja hieno nousu 1-1.5mm luokkaa yleinen. Paineenkesto (putken seinämä) tekee lisää ulkohalkaisijaa jolloin kaulusmutteri isonee, sisämitta pysyy samana. Normaali sinkitty 200bar putki on 1.5 seinämällä.

********************

Sattui olemaan hyvä päivä puuhata, niin tein sitten nuo kiinteät ulosotot. Nämä tarvitsivat tuon 3-tieventtiilin, joten sekin paikoilleen. Vähän hätäinen toteutus jälleen, mutta tällä mennään. Sain  myös tuon 3/4 paluun tehtyä viimein. Sekin on kierrehiluilla, ovat mielestäni selkeitä. Periaatteessa lemmareillakin kiristää paluun pitäväksi, mutta tämä on oma valintani. Muuntelu on helppoa, kun kaikissa päissä BSP jenka.

 
Paineliitin meni ihan ok suoraan venttiiliin. Paluulle tein 15mm (12mm sisä) kovan putken. Nuo hilut joilla yhdistelty ennen 3/4" paluuletkua ovat puolikasta, mutta niin on pöytäkin. Vesijohto hiluistani tommoinen 4-suuntainen kerääjä, jäi nousevaan puomiin varaus. Lystikäs paketti tuli juu, mutta kaikki letkut sai kiertymättä, ja suuntaaminen helppoa. Paluuseen melkein kaikki käy.

Ei niin paljon hyvää, etteikö sitä toistakin... Näyttää siltä, että tuo zetorin pumppu vuotaa öljyä akseliltaan. Tänään huomasin, kun pyrki jo vaihdeaskin huohottimesta yli. Tuo vuotohan valuu ketjuaskiini, joten saapahan voitelua x)  Imaisin ylimääräisen pois ja seuraan paljonko vuotaa, mutta hyvä merkkihän tämä ei ole. Toivotaan että päästäisiin kesän lähinnä soran ja mullan kärräilyt. Niissä ei paljoakaan painetta nostolle tarjota. Holtittomasti ei valu, joten paineella merkitys.

Pakkohan se on jo syksyn korjausremppoja miettiä, jos zetkalla sinne pääsen. Kytkinakselille on tuota varten se 6 boorinen istutettu, jota tavan pumpuissa ei juuri näe. Ikävä muutostyö jos perus 2- 2.5 laittaa. Tilaisinko Puolan tai Belarussian ukoilta uuden, huntti postikuluineen näyttää olevan... Se olisi helpoin ja menisi varmasti "härvelin loppuun", niin pieniä käyttötunnit....

*************************
En sitten jäänyt tuleen makaamaan pumpun osalta...
Belkku foorumilta bongasin viron poikien pmkaubamaja.ee. On tuolla jo aiemminkin tullut jo pyörähdettyä. Myyvät Hydrosilan tekemiä halpispumppuja, jollaisen mallisia Belkuissa ihan vakiona. Kysyin postilla mittakuvaa, mikä sopisi oman NSH32 tilalle. Sain suoraan linkin 160baariseen, hinta huimat 30€. No kysyin vielä onko 200 baarista ja sekin löytyi.


Täällä oli myös niitä ehtoja laippoja, ja tuohon booriakseliin löytyy holkkia jos tarvii. 80,31€ jäi postikuluineen kahdella laipalla. Turhankin edukkaalta kuulostaa, mutta kyllä näitä belkkuihin on  menestyksellä laiteltu. Tärkein eli ei tarvi tehdä mitään muutoksia, ja orastava vuoto-ongelma selätetty. Jos budjetilla tekee, kannattaa käydä kurkistamassa mesta. Nyt sitten postia odotellessa, kärjet ja konkan sain hommattua. Ongelma noissa oli kun sattui tämä espanja tekniikka, ei perkele Suomessa missään!

********************************

Wappu päivitys, eipä mennyt brunssilla istumiseksi. Pumppu Virosta pätkähti neljässä päivässä pakettiautomaattiin. Karvan sirompi kuin orkkis USSR malli, ja 4 tunnin rykäisyllä kiinni. Tuostakin meni öljyä valutellessa, ja pudotettua prikkaa vaihdeaskista metsästäessä varmaan puolet :)



Heleästi kommarin punaisena se siellä näin wapun kunniaksi kiiltelee. Made in Ukraine, eli pakotelistalla ollaan. Tuossa vieressä akkuteline ja sitä apuvirtaa huuteli vähän väliä, niin hain uuden 60Ah. Samoin kaivatut käyntipuolen kärjet ja konkka löytyi vihdoin, ja puolalle vedin sen vastuksen ohituksen virtalukolta.
Nappasin venemiehille suunnatun moottoritilan tuulettimen motonetistä. 4.5Amp puhaltaa 3.5 mottia minutissa. Sen laitoin pakosarjan päälle puhaltelemaan lämpöjä koneen alle, siellä avonaisin suunta. Fiksumpi käyrä kun kerkiän ja ilmanotossa on pulusihtinä verkko.




Siinä vielä kuva puomista tappi asennoissa pystyyn, menee se noilla letkuillakin. Vaikeaksi ne kiinteät osottautui, en apuja saanut niillä. Uudessa pumpussa paukkua tuntuu olevan. Jo wanhalla kulahtaneella oli hieman turhan hätäinen, ja nyt sitten on liikkeissä rykiä!! Puomin kun vetää tappiin koko härveli hyppää. Täytynee miettiä jokin vapaakiertovena tai vastaava, positiivinen ongelma kuitenkin.

*************************
Hitsailin härveliin tekemättä jääneitä kantalappuja noihin 100x50 päihin. Samoin uusi rajoitin 25mm akseli kauhan kääntöä rajoittamaan. Katsotaan miten sitä vasten mänttää, se 50x50x5 kulman pätkä vain toisessa aisassa oikeni oitis.


Tuli epäilys kun viimeisellä reissulla pidin kättä tankin kyljessä.. Noinko se humppaa, ettei tuo argon rungossa oleva pikkuhuohotin muka riitä?? Poistin senkin epäilyn ja porasin uuden 10mm reiän imurin kera kanteen. Hitaasti hepeillä 1/2" lähtö etten tiivisteitä polta ja huohotin päähän.

Tuossa argossa oli 10mic lasikuitu suti, niin vaihdoin senkin riittävään 30 mikkiseen paperiin. Alkuun oli kireä hyvä, moottorista lähti varmasti paskaa. Tämän tyyppinen laite ei 20-30 mikkiä enempää vastusta tai suodatustehoa tarvitse. Kaikki turha vastus pois kun tuota ylituottoa on. Täytyy tuohon isompaan tuuman runkoon hommata mittari, näkee mitä vastapaine. Vipua kun vetää käyttää pöytä baarit 70-80 väliin... Jälleen se P80 pöytä varmaan auttaisi, mutta moista en ainakaan ennen syksyn remppoja rupea laittamaan. Nyt mennään näillä kesän urakat läpi pikku väkisin!

Pari kuvaa kauhalla..




Laskin lappulaikalla suurimmat paskat pois ja mustaa vasaralakkaa selkään tuohon kauhaan. Hurjan kokoiselta kuvassa näyttää, mutta tuosta tallin ovelta perkeleen android luurin kuvat vähän valehtelee. Pistin kyselyä proboardsille miten muut ylituoton ongelmaa taklanneet, rajoitetaanko virtausta vai painetta. Kuuntelen raadin kokemuksia ja katson sitten...

*******************************
KesäQuu kääntyi, ja viikonloppuna ensimmäinen iso maansiirtoprokkis härvelillä. Taklasin pöytäongelmaa karvan noilla ulosotoilla. Eli wanha kunnon hullunkierto takaisin suoraan paluuseen. Tuolla 3-tievenalla saa liruteltua sinne hieman, niin kyykkäminen rauhoittui. Tämä ei ole kestävän kehityksen ratkaisu, ja koneella ei voinut ajaa kuin 1,5 tuntia. Sitten oli hytikkasäiliö niin lämmin ettei viitsi jatkaa. Toki mittari sanoi 25C ja täydessä räkityksessä, harvoin moista ajokeliä Suomen suvessa. Tämä päivä olisi pitänyt ajaa Bululla, ei härvelillä x)


Usea motti siinä härvelillä liikahti. Työmaa oli sen mallinen, että kärryhommiakin riitti. Se kippikauha olisi kyllä melko tarpeellinen. 1.5 metrin korkeudesta ei enää tahdo tavara hyvin pudota. Kahdessa illassa sitä vaille mälli kuuppaan, että nouseeko enää pihasta pois. Härvelistä oli vajaa toimisenakin ihan helvetinmoinen apu.

Mitä tähän virtausongelmaan tulee... ei tässä kikkailut auta. Tylysti sen isomman pöydän huutaa, enkä muita meinaa välissä koittaakaan. Talven remppalistalle numero uno. Työntövoimaa saisi olla enemmän, mutta nyt puskin ruutikuivaan hiekkaan ja nurtsiin juurineen. Irtotavara kärräilynä menee epäilemättä helposti.

PS. Tämä kärryllinen liittyy pienehköön tallin laajennukseen. Härveli rakennettiin 2.5 x 4.7 metrin tilassa, ensi talveksi saan lisää hengitystilaa.

***********************

Päivitys näin lumien alla, joka liittyy paljonkin itse härveliin. Pienehkö laajennus on valmis ja toiminnassa. Tuolla nostin projektissani härveli jo killuukin uuden lipan alla. Taas se talvi jo hiippailee, mutta jotain on hommattukin.

Monttunostin projektin hilujen kaverina tuli 3-karainen 80L baden pöytä virosta. Pöytä on niin paljon isompi fyysisesti, että otin 3-karaisen. Tosiasiassa enempään ei näytä olevan edes tarve. Tuota ryhdyn laittamaan kun tallissa lämmöt.
Tosiaan tallin ilppi hajosi viime keväänä, ja uusi pumppukin on tulossa. Myöhään tämäkin juu kelejä ajatellen, mutta kun ei tekijä ole joutanut asentamaan. Muutaman viikon sisään toivotaan, niin päästään härvelöimään!

Katselin vironpojilta painemittareita härvelin paluusuodattimeen ja tuohon nostimeeni. Bongasin niiden kaveriksi halvan Belaruksen ohjaus-sylkyn. Tästä tulee lumilevyn kääntö!


Melko järeä kampe 50x25x210 speksit, paineet tosin vain 160bar. Toinen lähtö erisuuntaan, mutta taisi olla suoriakin tarjolla. Kuten näkyy, paikkakin suoralle linjalle. Varren pääty menee erikoisen sisään, ulkopuolisella kierteellä tuo hattu ja pidätinruuvi laitettu. Niin halpa kampe, että voisi kikkailla katkomalla, jos lyhyempää noin 50 männällistä tarvitsee. Pienin asennusmitta lenkkivälinä 410mm. Harmillisesti milliset yhteet, mutta kyllä niihinkin nipat keksii.

Tuo alkuperäinen mekaanisesti käännettävä levy oli... tavallaan ok mutta... Hakemani jousikääntö jos kovaan ajoi oli liian pehmeä, löi jo kasaapäin jouset tappiin. Kun palataan tosiasoihin härveli painaa vajaan tonnin, ja kulkee hölkkä vauhtia. Pamaukset menevät pöydän läpi, joka kelluu kun lukkoventtiileitä ei ole.

***********************************

Vain viikko edellisestä, leikkelin wanhaa levyä..



Keskelle 50x100 palkinpätkä nivelöintiin ja 100 latikat runkoon kiinni. Aivan liian pitkä tuo sylkky, mutta ei haittaa. Toiseen suuntaan rajoittaa isku, ja toiseen oma silmä, en mitään rajoitinta jaksanut.

***********************************
Isänpäivä sunnuntai, sain laatuaikaa iltapäivän. Pumppumies jouti käymään, nyt taas Fujitsu ujeltaa!! Hemmetisti olikin jo kosteutta, grillasin tallia muutaman päivän ylilämmöllä. Levy kokolailla ok, kälää selkään.


Ajoin härvelin sisään, ja ryhdyin pöydän vaihtoon..


Härveli sopii nyt mukavasti tuonne uudelle puolelle, jää sitä työtilaakin.



 

Wanha pöytä nyt irti ja vertailu. Kuten näkyy tämä 80L pöytä on fyysisesti todella iso 40L nähden. 3-karaisena leveys ei juuri muutu, mutta heti 7-8cm korkeampi.


Kuten näkyy myös nippojen korkeus on pari senttiä ylempänä. Kaukaa viisaana asensin tuon 40L pöydän 12mm muttereiden päälle, paine/paluu jäi muuten liian lähelle pohjalevyä. Tätä myötä nippojen paikka ei muuttunut härskisti, ja kaikki yhteet kävi suoraan. Molemmissa on siis 1/2" yhteet letkuille, vain paluu on 3/4" tässä 80L. Jos 4-karaisen olisin tarvinnut, olisin ollut kusessa koon suhteen.


Muutin samalla ratin paikkaa, karva keskemmälle ja 10cm ylöspäin. Pöytä myös kääntyi hieman ja hyvä näin. Hakkasin kokoajan polvea joko pöydän tai orbin kulmaan, nyt tuntuu huomattavasti paremmalta. Samalla viilasin yhteitä, näyttää letkutkin fiksummalta.

Harmillisesti näissä 40 ja 80 pöydissä kuppeja myöten kaikki osat ovat hieman erilaisia. Jako on niin eriävä, ettei edes joystikkini 40L enää käynyt. En jäänyt märehtimään, tilasin Sixtekin Paulilta toisen. Hyvää tässä 80L on lähtöjen kiristäminen, tavan lenkkiavain sopii jakoon. 40L joutui todella miettimään järjestyksen, väliin jäänyttä ei vaihda tai kiristä millään ja vain leukapää sopii.
Jokunen puute vielä, mutta eiköhän tässä viikon sisään saa savut pöydän tuntumasta...

******************************
Päivitys 16.11. Näyttää olevan 10kk siitä kun sain käymään oli tammikuu 18. Pöydän vaihto onnistui osin... Kylmäkäynnistys lienee helpompaa tästä eteenpäin, sillä paine näyttää nyt nollaa. Pikkupöydällä oli vastapainetta 10-20bar heti lähtöön. Liike tietenkin nopeutui täydellä kahvalla, paineet putoavat 10baariin tuolloin. Hiljalleen vetäessä pitää 40-50baaria, liekö huonokaan. Harvempi näitä edes reaaliajassa katselee jollei kiinteää painemittaria, tieto lisää tuskaa.

Edelleen kun liikkeet tulevat tappiin saa koneen kyykkäämään niin lujaa, että sammuu. Tappiliikkeitä näin talven lumihommissa jne tulee vähän, joten ei niin vakavaa. Pitää silti jokin kikkare tähän kehittää, jokin painekompensoitu virtaus tai paineventtiili hässäkkä pumpun lähtöön? Siellä eniten tilaa jollekin tälläiselle, pöydän havinoille en halua enempää romua. Tutkin vaihtoehtoja joutessani, eiköhän tähänkin valmis kaupallinen ratkaisu löydy...

Jatketaan samaan 18.11 sunnuntai-illanhuumasta. Sain puomiin ulosotot paskarreltua, ihan puolikkaan letkulla nämäkin pöytään. Nyt alkaa olla niin ahdasta tuolla pöydän ja puomin välissä, että enempää letkua ei oikein kykene laittamaan.




Lisäsin tuommoisen karkeahampaisen kulmanpätkän ajopolkimeen, nyt ei lipsu tossun alla. Painemittari pöydänpaluuseen, näkee vähän mikä siellä meininki (jälleen tieto lisää tuskaa). Nyt sitten enää lumia odotellessa, levystä puuttuu yhteet ja letkut eli hyvällä mallilla. TODO listalla on...
- jonkinlainen turvakaari/kattolevy
- ajomoottorin puolen kaunistelu, eli jotain kevytmiini höppiä lisää
- tuuletusaukko konepeltiin -> käy niin helvetin lämpöisenä varsinkin kesällä

*******************

Nyt ollut intoa harvase viikkoilta painaa. Kaari ja tuuletukset jääköön johonkin talviaikaan, mutta muuta "turhaakin" puuhattu. Jalkatilat jäivät pelkiksi turkkilevyiksi, kuin urkuja olisi polkenut. Hemmetin pienellä kantatulla palalla tuli heti parempi, samalla jäi letkut piiloon. Pirullisia vain nämä mitoitella jälkiperästä, vie helvetisti aikaa. Tee siis kunnon latta/kulmatuki aina heti!!!!


Tallirempassa oli erittäin aktiivisesti mukana koko kesän juuri 4 vuotta täyttävä henkilö. Tulipa mainittua, että tehdään härveliin sinulle oma penkki. No sitä on kyselty nyt niin monta kertaa, että pakkohan se oli. Jokin toimistojakkara kavennettuna ja turvavyö.


Penkissä oli hyväkin puoli, nappaan jotain gummilevyä ja ripustan tuohon verhoksi. Helppo ratkaisu ja pääsee vetomoottorille ketjua helposti suihkimaan. Samoin kuskin penkin vieressä oli ikävä kolo, valui sadevedet ja roskat akun päälle. Apulaisen penkin pohjalevyllä meni sekin umpeen.

Muutin myös JÄLLEEN jarrupoljinta. Koko jarrusetti on muutenkin ollut farssi.... JOS olisi ollut nuo taka-akselin levyt ajossa, ilmaantuvat ja pitävät OK pikku pyöräytyksellä... No kun nyt käytän noita etupään rumpujarruja, on homma toinen.
Autokäytössä hurauttaa äkkiä kymmeniä kilsoja ja hieroo kengät kohdille. Juu no härveli liikkuu jokusen kilsan silloin tällöin niin poljin oli kokoajan pohjassa, pumppaamalla mentiin...

Pääsylkyssä oli siis levyille ja rummuille oma piiri. Näissähän tuotto ja paine on melko erilainen, joten ihan ristiin ei kannata ainakaan autossa laittaa. Koitin molempia linjoja, aina pehmeni kun kiepin heitti. Lopunpelein yhdistin T-haaralla molemmat linjat ja jo vain!! Tähän hukkui usea ilta turhaan, olisihan tämä pitänyt tajuta jo kokemuksesta!

Polkimen fyysinen muoto myös muuttui aivan liian monta kertaa. Ressukkana hain vipukulmasta muka lisää iskua. Tässä kuva versiosta 1.20!!!  jonka tein nyt. Painaa epäkeskeisesti, niin hitsasin kulmaa kaveriksi. Jarruja oli jo hyvin, mutta jalan asento oli pyllystä. Tähän helvetin polkimeen käytetty hävettävä tuntimäärä!

Tämän poljin kohelluksen opetus on... se yllättävä ongelma tulee aina aivan muualta kuin oletti. Se tässä härvelöinnissä on se juttu. Vaikka miten suunnittelet, takapakkia tulee. Se kuuluu asiaan eikä sitä pidä ottaa liian vakavasti.


*********************************
Lunta tuli ihanaa ja vuosi 2019!! No joo eli levyn 2.0 toimintaa pääsi koittamaan. Ensimmäiset lumet ajeltiin tallitiellä littanaksi likan kanssa ihan huruajona. Hyvä näin, jäätyi parempi pohja aurailuun. Nyt kun on sitten kiinteä levy, on hommassa hyvää ja huonoa. Kone jaksaa mennä tasaisemmin, kun levy ei lauo vähän väliä. MUTTA sainpa sitten jo kääntönivelen mutkalle, eli pelkkä RHS vääntyi.

No tätäkään en jäänyt märehtimään, hitsasin päälle kulutuslevyiksi jotain "helvetin kovaa" levyn palaa kaveriksi ja hommat jatkui. Kääntösylkky antaa järkevästi periksi, pikku pusu ei haittaa. Kun hieman nostaa palaa miltei lähtökohtaan ja jatketaan. Pystysuunnassa puomi sitten ei ole kovin innokas "kellumaan" ja sillä jo RHS vääntelin. Tästä opin etten yritä liikaa nuolla, voisi laahain jalkoja vielä sentin laskea. Erillistä kelluntaventtiilia en moisen vuoksi edes mieti, silmä ja järki päähän.

Näihin kuviin näihin tunnelmiin. Jarrupoljin toimii nyt kuten kuuluu, ja on järkevästi jalan ulottuvilla. Istuma-asento parani kummasti ratin nostolla, enää käsikaasuun tyylikkäämpi ratkaisu. Katto/turvakaari olisi hieno, mutta painopisteen ja käytön kannalta turha. Härveli sinällään alkaa olla tuotekehittelynsä päässä, tekniikka on periaatteessa lyöty kiveen. Sanoisin että korjaukset vastaavilla palikoilla jos tarve.

Hieman filosofiaa tämän projektin osalta, käytännössä kuuluisaa jälkiviisautta....

Tätä kirjoittaessa on koko projektin aloittamisesta, eli kanta-auton hankinnasta on mennyt vajaa 1.5 vuotta. Jos tuolloin olisi lähtökohtana ollut isompi venttiilipöytä, moni turha ihmettely olisi jäänyt tekemättä. Samoin pienempi pääpumppu olisi ollut fiksu, käytännössä aiheuttanut kaikki hytikkavaivat. Tästä päästään syvempään oireyhtymään, jopa sairauteen jota kutsutaan "härvelöinniksi"

Tällöin usein tehdään yhden osan ympärille koko kone, kuten itselläni tuo saatanan Belaruksen pumppu! Jos sen kaverina oli jo venttiilipöytäkin, niin näitä ei voi kyseenalaistaa! Vaikka välillä tulee selväksi ettei tämä toimi, jatketaan silti hamaan tappiin.
Osalle rakentajia tätä hallusinaatiota vahvistaa budjetti, kalliita hiluja ei noin vain vaihdeta jos ollenkaan. Jos kuitenkin huomaa hakkaavansa päätä seinään, lienee muutaman romutorikierroksen mittaisen tauon paikka. Tällä säilyttää motivaation, ja välissä voi tehdä ne tekemättömät prokkikset pois. Älä siis hakkaa päätä seinään!!! Olen puhunut...

************************

Heitetään välipäivitys näin elokuu 2019. Härvelin tiimoilta ei ole tapahtunut juuri mitään. Talven lumet tuli lykittyä ok, ja noiden jälkeen koneparka seissyt lähinnä koristeena. Mökillä sille urakointia kyllä olisi, mutta tänä kesänä aika hukkui perus puukässyihin siellä. Eli mätien purku-korjauksia, ikkunaremppaa, maalailua jne. Tosiaan värkkäsin sinne uuden aurinkopaneeli "voimalan" joka myös otti tuhdisti aikaa. Siitä tuikkasin oman jutun, ja siinähän se jo kesä menikin.

Muutaman kerran koneen käytellyt lämpöiseksi, ihan jottei akku kuole. Samalla likan kanssa ajeltu lähinnä hurua. Konepeltiin sain jäähypellin aikaiseksi, jos sitä kesäurakointia taas koittaa. Nyt käytännössä odotellaan taas lumia. Tämä toki on sääli härvelin kannalta, mutta ei tätä elinkeinoksi tehtykään.
Samoin se ramppi jolla transiitin koppiin sen ajaisin... on edelleen tekemättä. Talven projektina tuo ramppi on listalla, sekään kun ei ihan heppoinen voi olla!! Katsotaan mihin aika riittää, jonkin näistä parannuskohteista toteutan.

************************
KORONA 2020

Johan tuli tästä erikoinen alkuvuosi, ja taitaa mennä vielä pitkään. Kotona kykkiessä tullut jopa tekemisen puutetta, niin otin härvelin työnalle. Jokin taitettava kaari on ollut suunnitelmissa jo tovin.
No sellainen nyt ei sitten istu oikein mitenkään, niin ryhdyin ihan kiinteän tekoon. Kokoa kopille tuli noin 80x80 ja vino tuulilasi kapenee 60 ylhäällä. Koneen korkeus on nyt 180cm.
Tässäkin pidin mielessä huoltohommat, joten kaari roikkuu kiinteänä etupuomista. Moottorin ja vaihdeaskin päällä on kuitenkin pultattu välipala. Jos purkuhommin joutuu, tämä höppi jää.



Likka on ollut kotona ja jopa tallihommat kiinnostanut kovasti. Voi kristus mikä huuto alkoi, kun ymmärsi mitä tapahtuu... Apukuskin penkki ei sovi koppiin!!! No pakkohan se oli kompensoida ja uusi kahdella mutterilla irtoava tuohon hydesäiliön päälle. Ei se siinä paljon menoa jarruta.



Lokasuojia ja ulkonevia hydepalikoita hieman joutui kiertämään. Ovista tuli kaapparimalliset ja saranat tavan hitsattavat. Rungot on 30mm huonekaluputkea niin nostaa helposti pois. Alareunaan kumimatto hapsu roikkumaan, löytyy sitäkin turkkilevy kuviolla :)




Ovipellit on tavan galvanoitua kattopelliä, kälää selkään lakan kera. Sisälle hieman valkoista ettei ole niin perkeleen synkkää. Lukot on ihan tavan väliovien pesät ja kahvat. Saisihan ne oikein lukkoonkin, ei sitä teinivandaalit heti tajua että ruuvarilla aukeaa :)

Jyrkkä puomi teki vähän jipon tuon tuulilasin kanssa. Joutui reunaa nostamaan ja viemään palkin sisäpintaan, muutoin nasahtaa paskaksi puomi pystyssä. Laitetaan rakoon samaa kumikaistaa niin ei haittaa noustessa. Laseista tuli yllättävänkin isot 750x550 ja oviin 800x600 miinus tuo kulma. Kysäisin jo paikallisilta diilereiltä hintaa, niin naapurista laminoidut 6mm lasit yhteensä 240€. Polykarbonaattia hieman vierastan, mutta laitoin siitäkin kyselyn juuri katsotaan mitä sanovat...

Lasit kiinnitetään alumiinikulman kanssa noihin runkoihin ihan ruuveilla. Tavan ikkunatiiviste metallia vasten ja lasisilikooni ulkopuolelta. Katselin noita oikeita tiivisteitä, mutta kristus saatana nehän on 15-20€ metri pelkästään!! Halpa ja simppeli toteutus siis, päivitän mihin päädyin kun saan aikaiseksi.

TOINEN KORONAHOMMA....

Liikaa aikaa seinien sisällä, niin mietin myös tätä liian isoa pääpumppuani. Nythän minulla on työpuolelle 32 ja ajolle 16. Ajomoottori on pieni Danfoss 80, ja sille en ole koittanut mitä 32 sanoisi.
Tämähän olisi ollut helppo kokeilu, vain letkut ristiin näkisi miten puomi rauhoittuu ja miten ajon vauhti. Jäänyt tekemättä sillä ennakkotietojen perusteella näin reippailla litroilla sitten jo hyökkii rajusti, eli poljinta vittumainen käyttää.
No siinä tutkin asiaa ja kyllä vain Hydrosila tekee tätä zetorin pumppua samassa korimallissa myös 20 ja 25cc koossa. Sitten taas mistään kaupasta moisia ei löydy tilattavaksi. No laitoinpa vironpojille kyselyn ja hupskukkuu löytyy tukkurilta 25cc 160bar malli. Hinta oli jälleen naurettava, niin ei muuta kuin tänne vain kun sen saavat. 160 tai 200bar sinällään aivan sama, 100bar kovin mitä puomin mittarissa nähnyt.

Kun tuon saan laitan oitis kiinni. Alustavasti tuolloin flippaan myös letkut ja katsotaan. Kierroksia tykkään pitää 2-2500 pinnassa jolloin 25cc pumppu sanoo juuri noin 60L mikä ajomoottorin maksimi. Nyt meno on ollut melko aneemista, mutta 16cc tekeekin täydellä 3000 vasta 48L. Hyvä kun kävelyvauhtia nousee melko jyrkän pihamäen. Työpuolella 16 varmasti riittää, niin saatanan hätäisiä on liikkeet tuolla 32.
Iltalehti tyylinen klikkihuora "Tässäkö on nyt ratkaisu kaikkiin ongelmiin" ja miksi vitussa en näitä ristiin koittanut jo kauan sitten! Oli miten oli, odottelen uuden ukrainan pumppuni ja tältäkin osin palataan asiaan. Jokatapauksessa tuotot bensakoneeseeni nähden on edelleen melko hurjat 25+16+6= 140L joten suunta on varmasti oikea.

KORONA KOLMONEN... RANSUN KOPPI

Tosiaan alunperin koneen piti sopia silloiseen "normaaliin" transiittiin, ja näin sen mitoitin. Rane on vaihtunut, ja nykyinen on korkein malli ja toiseksi pisin eli 6x2.8m. Näin isoa en ajatellut, mutta kun naapurista halvalla sai... kopin lattia on 3400x1900 oville, jo korkeus nousee sisällä vielä reippaasti. Ovet tottakai ovat rajoittava, mutta näin ollen härveli sopii ransuun edelleen!

Nettikaupat nyt koronahommina tykkää tyrkyttää ilmaisia toimituksia, niin pisti silmään alumiinirampit. 2400x300 kantavuus 1360kg parille 170€. Nämä kätevä lisä muuhunkin kärräämiseen ja perkele, näillähän se härveli nousee koppiin!! Lattiaan takaovilta pitää jokin vahvistus värkätä, missä myös jotkin lukkotapit rampeille. Nyt siis tämä alkuperäinen unelma on jo käsin kosketeltava!! Pakkohan tämäkin on kevään aikana toteuttaa, ja juttua lisää sitten...

******************************

Pistetään muutama kuvatus nyt kun lasit on paikallaan. Päädyin siis oikeaan lasiin, hintaero 6mm karbonaattiin oli melko mitätön. Tavallinen UV suojattu karbo on halvempaa, mutta naarmusuojattu ns. kovapintainen jopa lasia kalliimpaa.




Tuulilasi siirtyi nyt tuonne palkin sisäreunaan ja näyttää... no pölvästiltä! Näin tässä nyt kuitenkin kävi, ettei puomi nappaa lasiin. Itse koppia tai koko lasin karmia en oikein taaemmaksi voinut viedä,
tällöin taas ottaa jo rattiinkin kiinni. Kuvat ei aina kerro mutta jo nyt ollaan mukavuuden ja toimivuuden rajoilla. Onneksi olen kääpiö, pitkällä miehellä olisi tiukkaa.

Loppuun vielä muutama kuvatus, näkyy mm. miten lähelle lasia puomi nousee jää 5mm rako. Samoin hitsauksista ja kulmista missä sylinterit jokunen, näistä hieman kyselty. Kuvista on vaikea arvioida, mutta saa ainakin suuntaa. Tässä kulmat eivät todellakaan ole parhaasta päästä, mutta toimivat vielä. Kauhan sylkän olisi saanut laittaa enemmän kippaavaan suuntaan, mutta nythän tätä ei muuta enää vitullakaan. Tehkää ihmeessä loivempi kulma, tai pidempi kone jos mahdollista!


Tässä näkyy miten kokonaan letkuilla toteutettuna nyt homma menee. Samalla ymmärtää miksen kiinteää putkea juuri käyttänyt. Melkoinen welho joka nämä kiinteällä toteuttaisi! Alumiinikulma loppui kesken, sitä vielä ovikarmeihin hieman lisää kun joudan hakemaan. Nyt odottelen pumppua, sen pitäisi viikon parin päähän saapua...

*********************************

24.4. se sitten tapahtui eli härveli nousi Ransun koppiin!! Muutama vuosi siinä meni suunnitellessa.
Ensipuraisusta kuva voitonhuumassa!


Hommaamani alurampit ei suoralta kädeltä toimineet. Ovat liian lyhyet, kulmaa tulee niin paljon että perse otti maahan kiinni. Takaperin onnistuisi jotenkin, mutta pitäisi kertarysäyksellä mennä koppiin
nimittäin ei jaksanut puolivälissä enää ajomoottorilla lähteä liikkeelle.


Päätin sitten tehdä puurampit, ei siinä kauaa nokka tuhise. 3400x400 näillä kokoa, kakkosnelosta ja 12mm vaneria. Nyt kulmakin oli jo sopivampi, ei enää hirvittänyt ajaminen. Silti ei tätä kyllä päivittäin viitsi tehdä, kyllä tuossa aina vähän puntti tutisee :)

Härvelin paino taitaa olla reippaampi kuin olen ajatellut, ransun perse putosi 10 senttiä. Harmillisesti tämä testipäivä oli perjantai, niin en kerinnyt enää romuliikkeen vaa´alla käymään. Kone odottelee kiltisti maanantaita kopissa, siihen asti pidetään hullua jännityksessä.







Tämä puuramppien timpurointi nyt on sitä ja tätä, yhtä monta näkemystä kuin tekijää. Latanpätkät kylkiin vahvariksi tuohon kynnykselle, ja alulatanpätkistä pudottaa 8mm pultit ettei lähde sladittamaan. Rampit voi työntää tuonne koneen alle, ovet kiinni ja menoksi! Varmistuksena ramppien puolivälissä oli pari kaljakoria jos jostain nitkahtaa.


MUTTA EI TÄSSÄ VIELÄ KAIKKI, toisenkin testin tein. Eli vihdoin flippasin nuo pumput, 32cc ajolle ja 16cc työlle. No tämä ei tuonut autuutta... Laitoin painemittariliitännän ajolle, joskin se ei paljoa kertonut. Tuolla 32 ei jaksanut painetta nostaa kuin 50 baariin ja silloin jo kone kyykkäsi. Kulkua tulee enemmän litroilla, siltä haiskahti heti kyllä. Puomi liikkui selkeästi verkkaisemmin tuolla 16, kyykkääminen loppui ja vaikutti hyvältä.

Mitä tästä nyt sitten opin... Periaatteessa voisi vielä ajomoottorin välitystä muuttaa. Aika kultaa muistot, muistelin että 1:2 tuo välitys. Se on kyllä 30/18 eli 1:1,67 eli jokin 12-13 hampainen moottorin päähän olisi paikallaan (1:2.3-2.5 tuolloin). 5/8 ketju on niin järkkyä, että pienempää juuri ei voi edes laittaa. Tässäkin huomio, että 1/2 ketjulla pärjää koko perkeleen pitkälle, älkää hullutelko niinkuin minä!!

Tuo 25cc pumppu saapunee jo ensiviikolla, sen vaihdan jokatapauksessa. Suoraan tällä välityksellä ei vain letkuja flippaamalla selvitä, mutta pienellä työllä. Nykyinen ratas on kemppiliimalla SAE 6B holkissa kiinni, mutta eiköhän tuon sorvissa auo. Ajomoottori on siis vastaavalla 6-boorisella akselilla kuin tuo 32cc pääpumppu. Hyvää on että puomin kyykkääminen tulee varmuudella rauhoittumaan, ja tässä on aineksia myös kulkupuolen ja väännön paranteluun!

****************
27.4.20. Kävin sitten vaakalla ja voi kristus miten alakanttiin arvioin painon... Härveli nimittäin painaa 1200kg!!! Veikkaukseni 7-800kg perustui rakenteluaikaan, jolloin sitä tuli 1,5T autotunkilla enemmän nosteltua. Niin kevyesti nousi, että "civicin" painoiseksi arvioin. Vaakalla oli kauha kiinni tottakai ja se taitaa olla jo 150kg, ja tuosta kopistakin tuli laseineen varmasti 100kg lisää.

Perkasin ajomoottorin pukkeineen irti, eihän tuossa kauaa mennyt. 12-13 hampaisia pyöriä ei sitten paikallisilla ollut edes hyllyssä, niin tilaukseen. 18 Rattaassa oli kemppiliimalla kiinni helvetin lyhyt holkinpätkä, booreja ehkä 20mm. Parempaa en tehdessä keksinyt tai edes mistä uusia. Noita SAE holkkeja myöhemmin muutaman tilasin, niin nyt saa tästäkin paremman. Pehmeään akseliin oli tukilaakeri jo nyt syönyt kymppejä väljää hempatessa. Hyvä kun ryhdyin meininki, eteen olisi tullut.

Innostuin tutkimaan ryhtyisikö jopa koko moottorin vaihtoon, mutta tässä en näe mitään autuutta.
Laitan tähän alle nyt Danfossin OMR sarja datalehden, helpompi katsoa sieltä mitä höpötän.




Virtaus ei ole kuin max 60L missään motissa, eikä vääntökään nouse 125cc motin jälkeen vaan pysyy samana. Eli merkittävin asia on haluttu kierrosnopeus ja se tosiaan muuttuu melko radikaalisti esim. miettimäni 125cc pyörii enää 475 versus nykyinen 750. Nykyisillä välityksilläni tuo 125cc olisi oikeastaan melko nappi. Vääntö nousisi 200 -> 300 neukkuun, ja kun flippaan isommalle pumpulle litrat kompensoi miltei nopeuden. Danfossia en viitsi mihinkään halpikseen piruuttani vaihtaa, mutta merkkejä on että tämä alkaa olla valmis. Sehän näissä käytetyissä merkkikoneissa tuppaa olemaan, ei nämä koristeena ole olleet.  

Tuossa törmännyt monta kertaa tähän "teoreettisen" ajonopeuden laskentaan... no se menee näin.
Minulla pumppu pyörii max 750rpm ja ketjuvälitys 30/18 eli 1:1,67. Perävälitys 4.11 ja renkaiden ulkokehä 195/70 noin 2m...
motti 750/välitys 1,67 -> kardaani pyörii 449rpm. Tämän jaat perävälityksellä 449/4.11 -> rengas pyörii max 109rpm. Renkaan ulkokehä 0.002km x 109rpm x 60 minuuttia = 13.2 Km/h

16cc motilla olen päässyt vain 40-50L eli 60-80% maksimista -> 8-11Km/h. Täysillä litroilla reippaasti välitystä pudottamalla pääsen edelleen 9-10Km/h vauhtiin, ja ylituotolla kulkee reippaamminkin. Matka-ajossa kun paine on pieni, ei ylinopeus käy motin päälle. Eli 10€ rattaalla vääntö paranee noin 30% ja kulku säilyy jopa paranee, kyllä tämä jo kannattaa koittaa! Tämä siis paperilla, katsotaan käytäntö kun hilut saapuu...

**************
6.5.... Pumppu saapui ja välissä jo tein tuon ratas muutoksen. Nyt on sekin vaihdettavissa joskin pienempään juuri ei pääse tällä kehällä. Nyt meillä on 12mm kiila, ja pari pidätintä värkkäsin kuvien jälkeen. Pidätinrengas on kokolailla kiinni tukilaakerissa niin ei seilaa. Pienen välyksen silti jätin, ketjun seilaaminen menee nyt moottorin akselin boorille.




Uusi pumppu on siis kymmenien eurojen kampe, kuten jo aiemmin ostamani 32cc versio. Täytyy sanoa että nyt olin laatuun pettynyt. Valutin jälleen hytikkaa läpi pyöritellen, ja alumiini silppua tuli pumpusta ihan perkeleesti!! Aiempi 32cc tilaamani oli aivan kliini, ei mitään tämmöistä!! Aiempi pumppu oli 200bar ja tämä vain 160, joten lieneekö laaduntarkkailu näissä heikompaa.


Hyvää härvelissä on, että vartissa oli penkit purettu ja asioiden äärellä. Hytikkaa valutin kannullisen pois niin pääsee pumpun vaihtoon. Pumpun ensipuraisu lastuineen hieman epäilyttää, mutta kyllä tämä perkele koitetaan!

14.5. Postin kulku on nyt vähän hitaampaa, joten odottelen edelleen niitä M30x1.5 muunnosnippoja yhteisiin. Tosiaan piti käydä vain hakemassa niitä, mutta eihän niitä ole kellään varastossa! Kaupan päälle hinta oli useita kymppejä ketale, joten eikun uusi tilaus viroon 6€ kpl.
Odotellessa päätin tehdä myös tuon imuputken muutoksen, se jäi huonon malliseksi aikoinaan.
Pytyn kyljessä oli yksi vapaa lähtö hieman alempana kuin orkkis, mikä on myös hyvä asia. Nyt on enemmän varaa pinnankorkeuden vaihteluun. Oikeastaan tämä muutos oli tehtävä jo siksikin, että
viralliset yhteet sopivat pumppuun kiinni. Ne jäi viime reissulla laittamatta juuri tämän vuoksi.


17.5 sunnuntaina ilokseni yhteet ilmaantuivat pakettiautomaattiin! Äkkiä hakemaan ja pumppu nippuun. 25cc ruokkii nyt siis ajomoottoria ja 16cc puomia. Hyvää on, että homma meni kuten
paperilla ajattelin. Uudella välityksellä nopeus ei oikeastaan noussut, mutta ei laskenutkaan. Miinuksena todettakoon, että mäkeen nousu on yhtä vaivalloista kuin aiemminkin. Nyt voidaan todeta diagnoosi virallisesti... RIP Danfoss 80cc, nyyh. Näinkin rajulla välitysten muutoksella tasaisella paineli samaa vauhtia kuin ennen, mutta työtä ei vain jaksa.

Kone lähtee silti mökille urakoimaan, motilla on pärjätty tähänkin asti. Puomin käyttö on nyt huomattavasti järkevämpää, se on iso plussa. Härvelin kehitys alkaa olemaan tapissaan, montaa korjattavaa asiaa en enää keksi.

***************

Härveli on nyt kesän ollut mökillä. Isoja urakoita ei ole ollut, mutta kiviä siirrellyt ja mursketta kuskaillut. Löytyi tälle ja varsinkin ulosotoille ihan uusi aluevaltaus, kärkeen kuva siitä.



Kuvassa juuri pajupuskasta kiskottu halkomakone, huilannut ainakin 15 vuotta. Pikaliittimiä hieman hinkkasin teräsharjalla ja letkut kiinni. Pari työntöä että sammaleet lähti ja jo vain alkoi halkoja tulla.
Näin yksinkertaista kampetta ei näemmä pikku tauko hetkauta. Tuotekehityksenä pitänee tehdä tähänkin pyörät alle, niin siirtelee miltei käsinkin. Samoin aputaso tuonne terän päähän, ja mahdollisesti ristikkoterä. Niin kevyesti paineli oksaistakin puuta, että varmaan menisi neljäänkin osaan laakista.

Tänään juuri kävin konetta käynnistelemässä, ja iski melko mystinen käyntivika. Oire oli samankaltainen kuin aiemmin ja tuolloin kärkiin iskenyt piikki. Hieman hitsanneet ne olivat nytkin, mutta ei auttanut jotain hämärää on edelleen. Näiden jakajien kanssa on offimiehet tapelleet ihan tosissaan ja itselläkin mystisiä häiriöitä joista epäilen juuri jakajaa. Tuo hitsaaminen mm. hyvin outoa, konkkaa ja kärkiä vaihtanut jo useammat ja aina samaa tokkurointia.

Tilasin sitten myös tuon kärjettömän jakajan enkuista, tätä offi puolella suositeltu. Kallis kikkare yli huntin peli joskin tämä on "bolt on", eli ei vaadi erillistä modulia kuten useimmat boschilaiset jne. Taidan vielä odotellessa kaasuttimenkin napata irti ja katsoa sen. Tosin ovat melko varmoja olleet, korkeintaan kohokuppi auki ja paineilmalla suuttimet läpi. Nyt siis odotellaan tuo jakaja ja katsotaan joko taas alkaa halkoa tulla, en jaksa välissä muuta jeesustelua harrastaa. Härveli käy nyt siis vaivaisesti vain kierroksilla ja puhti on poissa. Jotenkin tuntuisi osuvan tuonne virtapuolelle, joten blokataan se vaiva pois ja jollei tokene ihmetellään lisää.

******************

Nappasin kaasuttimen pois ja käytin sen kotona pesussa. Perus paska pois ensin liukkarilla ja sitten ultraäänipesuriin köllöttämään. Tuosta pirun pienestä alle litran vehkeestäkin on niin hyviä kokemuksia, että ostin 3.2L vetävän Puuilosta tovi sitten. Sinne ei tämmöinen kokonaan sovi, mutta yli puoliväliin ja kääntelyä, veden sekaan pinelineä laitellut. Iljettävä vesi kyllä irtosi, vaikka ei tuo niin pahalta näyttänyt, kohokammiokin miltei priima. Jopa ruoste liukenee mustista hiluista ja alumiiniin jäänyt valkoinen suolanaatta samoin.


No sitten kaasutinta takaisin kiinni, ja tällöin huomasin toisenkin ongelman. Tuo keväällä laittamani ajopumpun imuletku oli yllättävän rumasti lutussa. Vahvalta tuntui, mutta niin vain oli lämpö sen pehmittänyt. No mitäpä tuossa karva hydeä pois ja letkun sisälle pätkä alumiiniputkea, ei mene enää ruttuun. Ei se täysin rutussa ollut, mutta varmasti jo haitannut pumpun imua.

Sitten taas starttailemaan ja sama homma, ryypyllä käy ei muuten... No sitten johtoja ihmetellessä yhdellä startilla alkoi kuulua konekiväärin ääntä.. Tässä kaasarissa on jonkinlainen jälkikäynnin estin solenoidilla ja tuo perkele jumitti ja kela hakkasi ratatatata. Tuo solenoidi oli irti pestessä, ei tämmöistä uskalla oikein pesuriin laittaa ettei riko sillä.
Otin sen irti ja uitin karaa hytikassa ja jo vain taas mentiin kuin palmun alta, eli se luultavasti oli syyllinen koko käyntihäiriöön tällä kertaa. Tämäntyyppinen turha sähkövaruste on parempi deaktivoida, joten täytyy toinen hommata, purkaa siitä käämi ja tinata auki. Tuota ainoaa en viitsi näin kauden kesken tuhota, pelkällä tulpalla kun ei onnistu.



Kivet ja murske kulkivat juu, mutta vielä enemmän tästä on ollut iloa powerpäckinä. Melkoiset kasat halkoja tehnyt, tämä combo ei varmaan paremmin voisi toimia. Konepeltiä pitänyt auki, paikallaan lämpiää muutoin turhaa. Tulevina vuosinakin puusouvia on tiedossa, joten sirkeli olisi vielä kova. Ja tottakai senkin pitäisi olla tällä setillä toimiva eli hydraulimoottori. Sellaisia kovin vähän nähnyt, joten olkoon se talven mahdollinen TODO.

********************

Kärjetön jakaja tuli, mutta asentelen sitä vasta syksyllä kun kone himassa. Kärkikippaava kauha on ollut se yksi, joka on ollut "tekosalla" mukamas koko härvelin ajan. Puomin geometrialla tämähän piti tehdä jo aikaa sitten, mutta aikaa ja innostusta ei ole löytynyt. Oikeasti kaikkea vain ei jaksa aina tehdä itse, ja kun ehta Avant tuote sattui OK rahaan siitä!




Kauha on ilmeisesti L kokoinen 1280mm leveä. Vuosimalli 2009, 165kg ja multifaster oli vielä kiinni. Käytännössä ilman aihiota sama raha olisi mennyt itse tehdessä, ja vitusti aikaa!! Ehdat Avantin palikat pitää hintansa, tuntuu että vain nousevat perkeleet kokoajan. Kuten näkyy tällä puomilla kippaus toimii vasta nyt säntillisesti. Tämänhän tiedostin jo konetta tehdessä, että jotain tämmöistä huutaa. 80L pöydässä oli se kolmas vipu kipille varattuna.

Mutta sitten siihen sirkeliprojektiin... Laitan tähän pienen avauksen ja värkkäilen tästä kokonaan uuden threadin. Nythän on niin, että ostin läjän tavaraa tutun isältä heti projektin alussa. Tuolla seassa sattui olemaan pieni puikkomallin geroottori kiinni hassussa palikassa. No tuo palikka sattui olemaan pidike terälaipalle...




Ensimmäisessä kuvassa nuo hilut suoraan miljoonalaatikostani, jokin paska laippa antamaan kuvaa mitä tehdään. Seuraavassa laippa paremmin simmailtuna, ja pyöri jo nätisti tallin hydeyksikköni perässä. Viimeisessä oma korjaukseni tähän eli tukilaakeri ja laipan öljylle kaiveltu karvan parempi ura.
Innostuin tätä siis hieman heti rakentelemaan, jotta näki yleensäkin miten pyörii. Maailman nopein saha tämä ei ole, mutta jo käytössä ollut ja toimivaksi havaittu. Tästä siis tarinaa omassa osiossaan. Ajatus on istuttaa tämä tuohon vaarini halkojan päälle syksytalven hommina. Elokuu alkaa, joten kohta sekä härveli sekä halkoja joutaa takaisin tallin nurkille.

**********************

3.2.21.   Herra Härveli jäi sitten lopulta mökille talvehtimeen. Päivän päätteeksi ei sillä tässä kotosalla talvella ihmeitä tehdä. Sattuipa sosiaalinen meedio tänään ehdottelemaan koeajo videoita kolmen vuoden takaa. On ollut jo mielessä tuo karvan hengetön ajomoottori ja mitäs sille tekisi, ja tänään painoin enteriä...

Perehdyin uudelleen tuon esikuvani spekseihin, joka siis kahdella 410 etuakselilla. Siinä moottorina toki oli mersun OM601 eli liekö 75hp, vääntö jossain 125Nm nurkilla. Minulla 45Hp ja 70Nm ja vielä diesel vs bensa alavääntö, niin totuuden nimissä koneeni on kintaalla.

Esikuvassa ajomoottori oli joko OMP tai OMR 160 Danfoss, tekijälläkään ei varmuutta. Välitys oli 27-30 rattailla, eli miltei suora. Danfossin datalehdissäkin on pirusti eroa iän ja sisusten mukaan varsinkin väännössä. Keskiarvona moinen pyörii ja vääntää kokolailla saman eli 375rpm/Nm. Tuolla välityksellä ja moottorilla oma härvelini kulkisi noin 10kmh, näin siis paperilla... Ajon pumppukin on nyt samankokoinen eli 25cc. Esikuvassa voimaa oli kuulemma hyvin, ja välitys jopa liian nopea vaikka ei paperilla siltä vaikuta.

Perus OMP ja OMR moteissa vääntö tuppaa jäämään aneemiseksi näillä kierroksilla. Nettikaupoissa pyöriessä törmäsin edukkaisiin OMS-motteihin. Näissä kierrokset, vääntö ja teho on luokkaa 20% suuremmat kuin P ja R-sarja. Menikö nyt sitten syteen, mutta otin OMS 125 motin -> akseli 32mm, 600rpm, 320Nm, 18Kw ja max 75L. Tässä 4-pulttinen laippa, mutta sama jako kuin peruskoneissa.

********

Syyskuu tulla tupsahti.. Motti tuli vaihdettua, niin muutama kuva siitä


Välitys muuttui melko rajusti, rattaat ovat nyt lähempänä sitä suoraa vetoa eli 28/25. Tukilaakeroinnin toteutin nyt hieman eri tavalla. P208 pukki, johon vaihdoin 6208P tai 208NPPB laakerin. Tämä on siis pyöreäselkäinen suora malli ilman pidättimiä. Akseli moottorissa niin lyhyt, että tuon pidätinmallin kanssa ratas olisi jäänyt liian kintaalle. Pukkiin joutui vielä pienet kolot nävertämään moottorin pulteille, mutta muutoin olen tyytyväinen pakettiin.


Mustaa kälää selkään ja motti paikoilleen, mitäpä tästä muuta sanoisi. Kulku parani selvästi, mutta kasaan puskiessa kone kyykkää edelleen helposti. Tässä kohtaa on myönnettävä realiteetit, ei tuolla 45hp koneella kuuhun mennä. Yhtäkaikki asian kanssa pärjää, kun oppi taas tällä motilla ajamaan ja soraa liikkui tonnitolkulla kesän aikana.


Härvelin alla on koko aktiiviuran olleet nuo transiitin pyöristä modatut fillarit. Suitzan omilla mangelseilla oli niin surkeat murtuneet 235 kumit, että niitä ei viitsinyt alle laittaa. Niihin kun etsiskelin parempia kandidaatteja, sattui tutulta löytymään tämmöiset. Olivat jonkin jimnyn alla olleet ja käytännössä ajamattomat. Setti oli niin halpa, että pakkohan se oli ostaa pois. Näillä kone levisi yli 10 senttiä ja maavaraakin tuli mukavasti lisää. Niin korkeat ovat jo nämä 255/70, että miltei napsii lokareihin keinutelin päässä. Yhtäkaikki oikein hyvät ja pehmeämmät ajaa.

Kuten näkyy ovet nappasin pois, oli niin perkeleen lämmin koppi muuten :) Tankkiin oli päässyt vettä, mikä välillä teki käyntihäiriöitä. Sen kun tyhjensin ei mitään muita ongelmia ilmennyt kesän aikana. Nyt kun ajomottikin on taputeltu, alkaa härvelin kehityskaari olla huipussaan. Takaraivossa pyörineet parannukset ja muutokset vaatisivat käytännössä koko saatanan masiinan uudelleen rakentamisen. Olen 90% tyytyväinen, ja härveli saa jäädä tähän kuosiin.






6 kommenttia:

  1. Erittäin mielenkiintoinen sivu,samassa liemessä ollaan täällä: http://ejh45.simplesite.com/
    Miten sait hydraulimoottorin käynnitymään pehmeästi vai nykäseekö liikkeelle lähtiessä hirveästi?
    T. ekke45@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve, enpäs ole huomannutkaan että tätä kommentoitu. Komia projekti on tuo omasi, huomattavasti viimeistellympi kuin omani. Olen tätä joskus jo aiemmin lukaissutkin. Tosiaan tämä perus karavipu ajopolkimena on vähän hätäinen. Mutta ketjuveto ja perien löysät ottaa pahimman nykäisyn pois. Itselläni vielä niin hidas välitys, ettei sinällään ole ongelma ollut. Suurin ongelma on tuo liian pieni puomin pöytä, mutta nyt odottaa 80 litrainen syksyn pimeitä iltoja.

      Poista
  2. Hieno vekotin. Mahtaako hydraulipumput kestää ketjuvetoa ilman tukilaakerointia? Vakiolaakerointi ei tietääkseni ole tarkoitettu em. Käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve, molemmilla on tässä projektissa tuki. Pääpumppu on kytkinakselin perässä jossa laakerit, eli silmä kampuran päässä ja toinen orkkis suzukin kopassa. Tuplaa vetää 2-ryhmälle tarkoitettu laakerointi juuri tämän vuoksi. Siellä pumppu ei ota vetoa, vain suora holkkikytkentä.

      Poista
  3. Kiitos blogista. Asiallinen kone.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos lukemisesta, muille jotka vastaavaa miettii tätä kirjoitellut.

      Poista