Lukijat

maanantai 24. syyskuuta 2018

Härveli härvelin nostamiseen eli yksisylinterinen "korjaamonostin"

Tallin "korjausvalussa" tuli mieleen tämä nostin asia. Aikoinaan mailla tein Stenhöj 2.5 tonniselle jo ennen lattiaa oman valun. Ei sillä etteikö kestä, vaan se tolppien välinen ramppi niissä helvetin korkea!! Hukkui sinne lattiavaluun saa suoralla lattialla ajaa yli. Eksyttiin aiheesta, mutta jokin pintavalua aiempi vaihe piti tehdä. Jos tätä ei tee ennen lattianvalua, hommahan on näkemiin!

Ensin mietin pienehköä monttua johon sopii pelkkä kevennin autonostimesta. Tovin asiaa kypsyttelin ja katselin kuvia noista yksipilari nostimista. Niissä helvetin järeä sylkky, jota yleensä nostetaan hytikalla ilmanpaine takana. Kun virtaa oli kaivelin yli metrin montun ja valoin sinne 5 sentin seinämällä olevan kuilun, 25x35cm jäi sisäkokoa.


Kuvan mukainen lastulevystä tehty kuilu muovilla vuorattu ulkoa. Ajatus ettei imppaa kosteutta, koska sinnehän nuo muottilevyt jäi. Kuilun pään porailin piikkisiaksi täyteen harjateräksen pätkiä, ja useampi tanko kiepille tukemaan. Tuohon kylkeen tuli 75mm viemäriputki, joka menee seinän vierustalle, sopii mukavasti hytikkaletkut. Nämä jäivät styroksien alle ennen lattiavalua.


Sinne tuo monttuni jäi ajatuksella teen tai en, nyt on varaus ja kansi päälle. Pintavaluun tein hieman isomman 70x40 askin jolle tuli syvyyttä 10cm. Tätä projektia oli tarkoitus miettiä tulevaisuudessa, mutta sylinteri kandidaatti löytyi ennenkuin valu ehti kuivua.



Kummoiselta ei näytä, mutta yli 200kg kaunokainen metrin iskulla. Ylipitkän varren kanssa kuvassa pituus 155cm. Hassun varoitustarran perusteella ollut jonkin tukijalan sylkky. Seinämää noin 20mm, mäntä arviolta 100 ja varsi 63. En lähtenyt aukomaan, koska jo paineilmalla kulki hyvin, eikä varressa ollut yhtään kolhua tai naarmua.


Jätin 100mm vartta näkyviin, saa jo hyvän sovitteen nostinpäälle. Tässä leikattuna peitelevy tuonne monttuun, johon leivoin kiinni. Ilmeisimmin japsisylkky, aivan täyttä kovaa oli läpi asti. Itseasiassa niin vitun kovaa, että isolla rälläkällä joutui jäähytaukoa pitämään. Mitä noita italiaanoja sorvaillut, ovat täysin meltorautaa, lusikalla kaivaa varren keskeltä.

Tässä pää vahvisteltuna, putkeen tulee mekaaninen varmistustanko. Jos letku pettää ( 2SN 350bar eli tuskin!!!) tai sylkyn tiivisteet vuotaa ei laske yön yli hallitsemattomasti. Tähän jo hommattu P40 vena ei yleensä pidä paineita pitkään. Vastaavalla venalla härvelin pöytä laskee parissa päivässä. Jos valuu sieltä voisi laittaa ihan pallohanan väliin, pääsee siitäkin ongelmasta. Taustalla näkyykin jo hydeyksikkö tälle...


Hajonneen kompuran painesäiliö 24L odotteli jotain käyttöä, samoin 1.1kw valovirtakone. Huono kone, käämitty vain valovirtaan ja sillä seisonut yhden 20 vuotta mailla. Tähän projektiin valo riittää hyvin, ja on ehtaa DDR tuotantoa. Ajattelin että 1000kg plus on nostoksi on riittävä. Härvelini paino ei ole edelleenkään tiedossa, mutta arvioni on 800kg.

Metriin ei ole tarkoituskaan nostaa menee jo katosta läpi, mutta järkevään työstökorkeuteen. Härveliä jos jokusen kymmenen senttiä nostaa, ei vielä pelkoa että sylkky nurjahtaa tai tiivisteet kärsii. Pienempiä kuten pärrää nostelee siis oikein hyvin ja toimii myös työpöytänä, ja vieläpä pyörivänä kun yksittäinen sylkky on!! Tälle ominaisuudella varmasti on käyttöä. Parhaimmillaan ajan härvelin sisään, pyöräytän ja ajan taas ulos.

Laskuri sanoo 100mm männälle 12.5bar ja nousee se 1000kg. Saa olla hitaanlainen ja hyvä niin, joten 10cc pumpulla menisi laskurin mukaan noin 35 sekuntia ylös, 15 litraa minutissa tällöin. 1.1kw tekee maksimissaan 50 baaria, joka riittää oikein hyvin.

Tottakai mietin samalla, olisiko järkevää tehdä kunnon paineilla oleva yksikkö. Voisi tulevaisuudessa sillä käyttää prässiä jne mutta... Silloin nestepään pitäisi olla aivan aneeminen 2-4cc, muutoin kilowatit sähkömoottorilla karkaa käsistä. Ison voimavirtakoneen sellainen huutaa jokatapauksessa ja sitä nyt en hommannut. Samoin tähän käyttöön tuotto olisi aivan naurettava, nostaminen kestäisi minuutti tolkulla. Kaikkia haaveita ei vain voi yhdistää, joten tällä mennään.

Tilasin Virosta tämmöisen Hydrosilan 10cc pumpun, yhteet, booriholkin ja badenbaden 40L venttiilin. Pieni on kooltaan, mutta niin nämä nestepäät aina suhteessa voimaan. Nämä sitten leivoin läjään ja sitä 2SN 3/8 letkua väliin.


Ei pöllömpi varuste Bilteman valikoimaan, hydeyksikkö eri tuotoilla ja paineilla. Suoravetoinen moottorilta, ei tämmöinen mitään kytkintä tarvitse. Pumpun imupuolelle on suodatinjalkakin jo hyllyssä, jos jaksan modata paikalleen. Käyttötunnit tälle tulee olemaan aivan naurettavan pieniä eli onko tarvetta...


Paineyksikköni hieman keskeneräinen, kaunistelen myöhemmin nyt kun testeissä sylkky todettu hyväksi. Eli yksikkö jaksaa sen noin 50 baaria tehdä ennenkuin menee ylivirralle. 70 näytti seinääpäin jolloin kone jumiin. Äkkisältään en havainnut kumpaankaan suuntaan vuotoja noilla paineilla koeponnistuksissa.
Sylkky siis vaikuttaa terveeltä, ja käyttöpaine ei tule missään kohtaa ylittämään 25-30 baaria. Näillä letkuilla perusvastus näytti olevan 10 kilon luokkaa, ihan ok. Ylös liike metriin kesti 45 sekuntia, eli tuo letkuvastus huomioiden täysin linjassa.


Alapäähän tein kierresaumaputkesta ohjuriholkin, jossa ura letkua varten. Alapään juureen on hitsattu vahvikelappu ettei hinkkaa liittimiä vasten laskussa. Tämän holkin keskitin vaneerisoiroilla ympäriinsä, nojaa mukavasti niihin joka suuntaan. Kun sylkky on pudotettu läpeen, valan parista reiästä jotka naamalevyssä on ohutta betonia pohjan täyteen. Ottaa vipuvartta pois, ja pitää hempan kurissa ettei vatkaa. Kaupan päälle ottaa osan nostovoimasta.

Tuohon naaman kairasin 6kpl 10mm kierrereikiä, pultit läpiin ja hepillä kiinni. Naamalevyn alta koko ulkoreuna on hitsattu levyyn kiinni. Nuo korvien kannakkeet samoin kokolailla läpisaumalla. Ohkoisia kamppeita myönnän vain 5mm levyä ja kulmaa. Mutta ne kun on räitty limpuksi joka kantaa alalta 25x35cm, ei huoleta yhtään.

Tämä valuholkki tietenkin, että sylkyn saa nostettua pois mikäli rempan tarvetta. Varrenpään saa jo paikallaan pyöritettyä auki, jos männäntiivisteitä joutuu myöhemmin ihmettelemään. En ikinä tee tietoisesti rakennetta joka ei ole korjattavissa, varsinkin kun itse korjaat!!


Ennen reikään laskua ruiskin vielä laadukasta 2€ kälää selkään, lue konahdin. Kaljatölkki on hyvä tulkki kokoasioihin, ja niitä tallissa tottakai riittää :) Härvelillä tämän aion reikään laskea, tyylikästä tehdä nosto koneella että voi nostaa itseään.

************************

Nyt sylkky on saatu läpeen. Vaikea ottaa tuosta reiästä kuvaa, mutta montussa tukikura kuivumassa. Ylimäräksi tehtyä että putosi, mutta noin 35cm joten kuivaa jonkinmoiseksi tueksi. Sattui olemaan sopivasti 63mm sylinteriputkea, tähän askartelee mukavasti nostinpään. 8kpl 10mm ankkureita tinttasin ennen valua, mukavan jäykkä oli jo niillä.


 ***********************************

Päivitys aiheeseen, sain kiinteän pään askarreltua. Turkkilevystä voisi tähän touhuta hatun ja pienet rampit, katsotaan. Kääntöjalat ajattelin joissa säätövantti olisi kliffat. Näitä kun joudetaan...



*****************************
Härveliä on nyt nostettu, ja mitään poikkeavaa ei tapahtunut. Nätisti nousee, eikä erikoisia paineita huuda. Tätä kirjoittaessa on yön yli testissä, näkee mitä pöytä vuotaa. Liiankin helposti pyörii sylinterin varassa, eli ominaisuus toimii. Paskoja kuvia näemmä jäi luuriin, mutta näkyy että homma toimii.



********************************
Aiempi painotesti meni hyvin, yli vuorokausi ilmassa eikä härveli laskenut mihinkään. Sain sunnuntai oikeutuksen mennä koko iltapäiväksi talliin, kun ensin haravoin ihan perkeleellisen määrän lehtiä :) Tosiaan sain nuo heittojalkani tehtyä ja aloitellaan kuvilla.



Pajalla oli ainesputkea 25x12 josta tein päihin saranoita. Samoin löytyi 30x50x2.5 putkea, johon päätin porata jyrsinkoneessa tarvittuja 25mm reikiä. Hitsaaminen oli näin helppoa, pysyivät suorassa kuin itsestään. Jätin vähän korkoeroa, taittuvat piiloon hyvin.


Puristimia apuna sain jalat runkoon linjaan. Tuonne alle jäi nuo mutterit, joilla jalat voi kiristää haluttuun asentoon.


Musta kälä ei petä koskaan, sitä selkään niin voi asentaa paikalleen...


Tähän lähtöön ei ollut riittävän isoa turkkilevyn palaa tai muuta fancy hienoa kanneksi. Menee tuo ihan hyvin tällä vanerilla. Jää hieman korolle, jos vartta vielä karvan lyhentäisi pääsisi plaaniin. Olkoon noin ei tässä kohtaa haittaa.


Ja sieltä ne itse jalat sitten hempahtaa esiin, säätövaraa on mukavasti joka suuntaan. 100x100 lappuja hitsasin vanttien päihin, ja wanhaa kuljetin mattoa liimaan, saa hieman pitoa. Oli sikaflexin jämä tottakai niin kuivaa, ettei tälle ehtoota onnistunut. Nämä vantit pitää siis pudotella läpiin, kun hieman ensin nostaa. Nämäkin saa mutterilla kiinteäksi, jos pyöriminen muka sattuu haittaamaan.


Löytyi valikoimista tämmöinen 35bar paukkua pitävä jalka. Taidankin tämän askarrella painepuolelle, riittää hyvin tähän projektiin. Tämän projektin tekniset ovatkin oikeastaan tässä, jotain kaunistelu kuvia yksiköstä joskus talvisydämmellä...

P.S tähän... Nyt kun härvelöinnin makuun on päässyt, letkua tarvitaan aina. Sattui nurkilla olemaan tarjolla haplaa hydeletkua hyvä mälli, kävinpä hakemassa...


Yleensä puhutaan metreistä, mutta nyt pakko sanoa 600 litraa. Ei hajuakaan kuinka monta sataa metriä on 1/4 letkua!!! Nämä ovat trukkien huolloissa vaihdettuja, ja suurin osa täysin ehjiä. Tosiaan pientä oli valtaosa, mutta löytyihän täältä 3/8, 1/2 jne tuumaan asti melkoinen määrä. 
Käytiin nämä isäni kanssa läpi, ja isot laitettiin trukkilavoille. On helppo käydä penkomassa mailla mukavan mittaisia kandidaatteja. SN ja R lukemia paljon selässä, niin jenkapään pyöräyttää taas itse. Ostin mällin osin siksi, että mailla näistä ollut pulaa. Ainakaan painepesurin letkut eivät lopu omana aikanani, edes koko saatanan kylältä :)

***********************************************

Pieni päivitys, hydeyksikön laitoin "myyntikuntoon" eli tylysti kälällä koristelin. No jokunen asiakin... Virtajohto edelleen kiepillä, laitanko oikean katkaisijan väliin kun joutaa?


Päädyin laittamaan imusudin, painepaukku saa siis jäädä pois. Karvan turhan pitkän kiepin tekee, mutta pelaa silti. Päälle kun laittaa, pitää tovi malttaa että saa imulinjan täyteen. Painemittari nypyttää, eli hieman vittumainen laite ilmaantumisen osalta. Toimii silti, ja kuorma päällä aina paranee. Kiinteä painemittari, näkee jos jotain poikkeavaa.

Sain jo repäistyä vahingossa koko nostimen ylös ankkureista, pieni työtapaturma. Nostimen päällä oli levy, enkä huomannut että oli hieman sivuttain. Naamalevy vääntyi tunteella, toimii silti karvan vinossa. Tästä viisastuneena teen vain ohjurit hemppumiseen, voima kun on aina alaspäin. Kuvia surullisesta illasta kun saan korjattua. Toimii normaalisti edelleen ja tänään viimeksi käyttelin työpöytänä.

Tämä nostimen rikkoutuminen oli niitä, itkeä vai nauraa. Vitutus oli luokkaa 100!!!  Mietin jo tehdessä tarviiko muuta, kuin kulmasta tehdyn kehän ohjuriksi... No naulasin silti vanteilla, ja kuinkas kävikään. Korjaus tehdään kehällä, ja tällöin mahdollinen virheliike ei enää haittaa...

***********************'

Edellisen kirjoittelin varmaan karvan vitutus päällä :) Noo vehkeet on tehty korjattavaksi ja eihän tässäkään hätiä mitiä. Tuolla jo aikaisemmin mainitsin, jos joutuu uudelleen nostamaan sylkyn ylös, ja kuinkas kävikään x) . Korjaustoimi sujui sutjakasti kun vain viitsi ruveta. Tätäkin härveliä voi nostaa itse itsellään, ensin sylkky ylös ja teline väliin niin sieltähän se montusta nousee. Tosiaan montun naamalevy otti hieman osumaa...


Huppista saatana! Vain nuo ulkoreunat vääntyi, hitsit piti mallikkaasti pikku koeponnauksen. Se 3-4 tonnia ei tosiasiassa ole mitään tälle alalle. Vähän levyjä kipinöitä ohjaamaan kun turautin plasmalla.


Vääntyneet reunat pois, niillä sinällään kantavaa voimaa edes ollut. Leissi pois molemmin puolin, ja jäljelle jäänyt 5cm kieleke isolla jakarilla karvan ylös. Siellä yksi katkenneista ankkureista vielä näkösällä. 


Ja huppista kukkuu, kulmaraudasta ohjurit pitämään tappi pystyssä. En siis enää naulaa tätä, näitä vasten heilutellen muutaman millin liike. Nyt jos käy hama ei haittaa. Hävettävintä koko projektissa on tuo Siwan sininen kalja, jonka päkki kietaistu kipinäsuojaksi... HYI VITTUU!!!


Tässä korjaus sessiossa saattoi jäädä "miksi??" oikeastaan selvittämättä. Eli kuten kuvassa pyörivä pää oli about tuossa asennossa. Luulin uppoavan monttuun, ja hups kukkuu tempaisin 3-4 tonnin voimalla lattiapintaa vasten ankkurit helvettiin ja naamalevyn täten kieroon. No eihän tätä tarvi naulata, voima on aina alaspäin. Näillä kulmaraudoilla pysyy mukavasti paikallaan, ja jos satun pölvästöimään uudelleen nousee sen kriittisen 5cm kiltisti ilman vaurioita.

Viimeinen päivitys on 60 mikkinen imusuodatin, paperi 25 oli turhan kireä jota kyllä epäilinkin. Nyt ei kavitoi enää, rauhoittui ilmaongelmat. Katkasin puuttui, joten sekin nyt tikissä ei tarvi enää töpsöliä kiskoa.



Tämä tarina alkaa tätä myöten olla käsitelty. Sivuprojekteja on tullut tungettua tähänkin tai härveliketjuun, niin taidanpa tehdä jonkin "sekalaiset projektit" nimisen uudeksi. Näitä sähkökivaa ja mekaanisia vermeitä laittelen sinne ihmeteltäväksi kun joudan...







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti