Lukijat

torstai 25. kesäkuuta 2015

Muumitalo leikkimökki

Kun ei isompia raksaprojekteja kesälomalle ollut näköpiirissä niin.. Likkahan on sitä ikää että juuri mahalleen kääntyy, mutta homma pahenee kyllä. Jonkun sortin leikkimökistä oli juttua, niin totesin että värkätäänpä muumitalo. Tästähän on useammalta firmalta ihan kaupallisiakin tuotteita, jopa 2-kerroksia, mutta 6 tai 8-kulmaisia elementtejä tuppaavat olemaan.
No sehän taas ei käy päinsä, muumitalohan on pyöreä!! No sitten sondeerasin mitenkäs sen tekisi ja kalske.com osoitteessa nainen pitelee kuvia, ja sieltä löytyi tämän näkoinen.



2-kerroksinen kompleksi ja komiasti tehty täytyy myöntää. Mittasuhteiltaan lienee vajaa 2 metriä halkaisijaa ja ehkä 3 korkeutta. Itse sitten piirtelin tallin eteen ympyröitä ja totesin 2m olevan melko pieni. Päätin tehdä 2,5m eli ulkokehää on vajaa 8 metriä.


Mentaliteetillä "perinteinen puoli kilometriä painekyllästettyä per kesä" painelin puutoimeen hakemaan kampetta. Ne jumaleissön oli ruskea tärppiläjä loppunut, ja tavaraa piti saada. No otin sitten tätä trendikästä mustaa, kun siitäkin tärppi oli.
Lähtöön linjailin neljä 2x4 suoraan nurtsille. Mittaruuvi keskelle ja siitä lähdin pajattamaan mustaa. Välillä tsekkasin kangasmittanauhalla keskiruuvista missä mennään, niin hukkaakin tuli naurettavan vähän. Kun lava oli valmis tussilla ympyrä sieltä ruuvista ja pistosahalla homma loppuun. Perustukset on lekaharkkoja kyljellään.

Samalta reissulta nappasin 298 pitkää valmiiksi maalattua 15x95 paneelia. Totesin olevan suoraan hyvä korkeus, ei liitoksia tarvittu, suoraan pystyyn vaan. Ja tuo valkoinen kävi mukavasti pohjaväriksi. Tälle kehälle nappasin 100kpl, jäi muutama valkattavakin.
Paksumpi aina parempi, mutta itselleni oli nyt hieman budjetti kysymyskin. Jos pienemmälle kehälle tekee suosittelen hiema paksumpaa, mutta en 95 leveämpää pontin taittumisen takia.


Kun tehdään 2-kerros kompleksi täytyy lattiankin olla suht kantavaa. Otin 145x30 ponttia tähän. Juju oli että ruuvaan paneelit tuohon painekyllästettyyn pohjaan ja tähän kehään noin 180 korkeuteen. Tavara saa olla tätä luokkaa jotta ne ruuvit mitään pitävät. Muutaman 2x2 heitin runkoon lähinnä, että sain välipohjan nosteltua niiden välissä oikeaan korkoon, mutta tosiasiassa paneeleitten kantoon tehty kompleksi. Alakerran päällä tämän ruuvaili näppärästi. Jätin jo yläkerran rappusia varten läven.


Siinä sitten yläkerran lattia korkeudessaan. Tähän eteen tuli ovi joten 5 reevaa ja nuo kolme takimmaista 90 kulmassa. Tätä naapurin äijäkin epäili, mutta kun koko kierroksen paineli 2x55 ruuveilla per paneeli ja kerros kiinni.. tällä kehällä tuli niin tukeva ettei huoleta yhtään. Yläkerrassa testiksi heti pompin ja rynkytin oikein tuelta, ei hätiä mitiä. Tuonne 3 metriin leikkailin samasta lattiapontista vielä kiepin kattoa tukemaan.



Koko pyöreä kieppi komeudessaan. Paneelit paukutteli ympäriinsä puolessa päivässä, eli se ei ole ongelma, jos vain jaksaa nämä pyöreät kehät kikkailla. Sitten taas katon tekeminen on toinen juttu. Söi itseltäkin useamman täyden päivän näin lomilla ollessa, ehtoohommina olisi mennyt koko viikko.


Huitaisin puistonpenkkien päälle ensin pari lankkua ja niitten päälle lisää ristiin. Tähän lavalle sitten mittailin noin 310 kehällä olevan 2x2 rungon joita kaikkiaan on 12kpl. Naapurin kanssa kun juttelin, että ohuesta vanerista, veti samantien ässän hihasta. Oli heti jemmassa 250x300 vaneri levyjä, joten niitä sitten runkoon taittelemaan. Ovat 4.5mm viilua ja vaatii toki hieman pakotusta, mutta nätisti menivät kun lankomiehen kanssa paineltiin. Aivan täytenä levynä eivät riitäneet kieppiin, muutama soiro täytyi laittaa ja niitten nurkkiin vahvarit. Nuo näkyvät lipalla, mutta hei!! Ikäänkuin sillä on mitään merkitystä "fuckin" 4m korkeassa muumitalossa :)


Punaista palahuopaa meni kattoon noin 80kg. Siihen runko ja levyt selkään... Vettä tuli joka helvetin päivä tätä tehdessä, joten nappasi kosteutta ihan kiitettävästi. Sinne 150 tietämät perstuntumalta paino meni. Ensin ajateltiin se ihan miehissä nostaa himpun lappeellaan reevattuna sinne 3 metriin. No sitten todettiin realiteetit, kun ei Bull Mentuloja juuri nostoporukassa ollut.


No sitten tein liukumäen harjalle. Käytin paria isoa saranaa apuna joiden varassa nostelin katon oikeaan kulmaan. Tukia ja reevoja runsaasti, ja ei kun vaijeritaljalla kiskomaan. Oma äijä ja lankomies kun tuli jeesaamaan, oli hattu katolla muutaman ongelman jälkeen parissa tunnissa. Kukaan ei rikkonut paikkojaan, ja tähän käytetystä rungosta teen uuden grillikatoksen, WIN-WIN situation.


Katto siis nyt päällä. Edessä näkyykin tuo terassin pohja, mille tehdään oma lippa samasta huovasta. No juu muumitalossa on kaksi ovea, mutta ei jaksa saivarrella. Muumitalossahan on neljä kerrosta, joten tehdään tuota mukaillen muuten. Tuo näkyvä muumipeikon ikkuna on se neljäs. Puoleen väliin yläkertaa laitetaan yksi rivi, ajattelin 6kpl per kierros parin paneelin levyisiä. Teen ne pleksistä niin taittuvat helposti. Sitten taas alakertaan katon rajaan ja noin metrin korkeuteen ikkunarivit. Nämä saattaa saada loman aikana aikaiseksi, mutta palataan kun muutakin elämää on...


Ja päivitys tähän.. eli oven tein samaan kaarevuuteen kuin itse talo. 3 kpl ympyrään leikattua kaarta oven runkona. Näitä ei tarvitse kuviosahalla kaikkia ajaa. Itsekin piirsin kaaren leveään lautaan, ja leikkasin alkuun suurimmat pois pöytäsahalla. Loppuja kun varoen pyörittää, ettei käy terää vastaan, tämmöisiä kehiä tekee helposti kyllä. Eli pöytäsahalla menee oikein hyvin.
Ikkunoita sitten tuli 18kpl (18x25cm) ja tuo muumin yläikkuna. Sivusta näkee useamman kerralla, mutta näin edestä ei oikein. Näiden väliä täytyi muutenkin pikkuisen jakaa kantavuuden ja niiden 2x2 mukaan. 6 kpl per kierros joita tein sen kolme, kuten muumitalossa (ainakin sarjassa). Alimman yläreuna 95cm ja toinen 10cm katosta, eli noin 170 cm. Ylin samalla tasaisella mitalla keskellä yläkerran seinää.
Näkee kääpiöt ja vanhemmat ulos, ja näyttää palttiarallaa sarjan talolta. Noihin leikkaan vielä vanerista ne pyöreät ja kolmion malliset ylälipat, itse ikkunat tulee 2mm polykarbonaatista.


Siinä vielä selventävä kuva sisältä. 145 leveästä laudasta ajoi 130cm pitkän tukireevan tuohon seinään. Ikkunoitten kohdalle pieni ikkunalauta. Nämä siis ihan jäykkyyden takia. Katon rajan kieppi ajettu vastaavia täyteen noin 5-10cm leveänä kieppinä. Yläkerran raput myös tuosta lattiapontista tehdyt ja 60cm leveät. Kulmaa on noin 30 eli aivan pienimmille hieman vaaralliset. Jonkin kaiteen vielä konstailen, mutta leveästä rapusta saa kyllä hyvin kiinni kiivetessä. Tossukin sopii hyvin eikä nuljua niinkuin lautatikkailla, joten eiköhän muksut pärjää.




4 kommenttia:

  1. Kuinka leveä terassi on? Entä oven leveys ja korkeus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve, terassi on noin 115cm leveä ja oviaukko 70x170, ovi tietenkin karvan isompi. En jaksanut tätä päivitellä koskaan pidemmälle, mutta toimintakuntoisesta emännällä enemmän kuvia ja juttua http://pilviraitti.blogspot.com/search?q=muumitalo

      Poista
  2. osaisiko mun mies tehdä Muumitalon? Mitä tälle kaikelle tuli hintaa?

    VastaaPoista