Lukijat

tiistai 6. elokuuta 2019

Kondenssiveden keräin vastuksella ilmalämpöpumpun alle

Teen näkemyksestäni oman jutun, koska aihe on suosittu. Tallin alkuperäinen Onnisen Onnline antautui harmillisesti vain 5 vuoden ikäisenä toissa talvena.. RIP. Oltiin helmikuun maisemissa, joten loppuhetken lämmitin 1.5kw halpis muovihäkkyrällä. No uusi pumppuhan piti hommata tuonne ja yläkertaan kämpässä kaivattiin viilennystä.

Tein rontin kahdesta pumpusta, Fujitsun nordic malleja hinta noin 900€ laukaus + työt. Onninen oli tallin seinällä, joten lämpöhukka piti sokkelin tarpeeksi lämpimänä kondenssivesien hukkumiselle. Nyt kuitenkin tein muitakin muutoksia ja pumppu on tallin kylmällä lappeella.
Viime talvena jo huomasin, että kondenssivedet jäätyivät kehikon alle vaarallista kyytiä. Heittelin suolaa, tuhkaa jne testiksi josko hieman sulaisi suojakelillä. Ei merkittävää apua, ja pahimmillaan pumppuun oli jääköntistä 5 senttiä.

Totesin että jokin sulavesikanava pitää ensin tehdä, ja kaivoin ison ämpärin kokoisen montun pumpun viereen. Syvyyttä noin 90cm ja tämän täytin kivillä. Keskelle laitoin 32mm viemäriputken. Tontti on hiekkaharjua, joten tuonne vesien uskon uppoavan nätisti. Vastaavia kivikaivoja joskin piiloon maanalle kaivoin ränneille neljä kappaletta, ja hyvin ovat talvella suojakeleilläkin vetäneet.



Kuvassa näkyykin jo mallattuna 70x35x5cm alumiinilaatikko vesiä keräämään. Tosiaan ilman jotain lämpöä ei se vesi pakkasilla tuolta mihinkään liiku. Ratkaisuni on itsesäätyvä 4m sulanapitokaapeli. Viemäriin sitä uppoaa noin 120-130cm ja loppu kiepille kaukalon alle.


Mallailin lopun kaapelin jeesusteipillä kaukalon pohjaan. Rännille istutus on tehty 32-50 muutoskappaleesta, jonka sai hyvin poppareilla kiinni. Sillaria tiivisteeksi tuohon ja kaukalon nurkkiin.


Vastuksen päälle ruuvasin hellästi muutaman vanerisoiron pitämään ne ruodussa. Näiden päälle saunasatuna tunnettua 30mm ursulevyä pala, ja väliin ursua pullosta. Peitin koko kaapelin jesarilla, ajatuksena jos pitää joskus repiä irti. Näin ursu ei liimaa vastusta laatikkoon. Lähinnä jos vastus kypsyy, saa kenties uuden samaan rakoon kun nätisti leikkaa auki.

Sitten mattopuukolla turhat pois ja tyylikkäästi jesaria useampi kieppi koko laatikon ympäri. Ei tuosta nyt edes pahannäköinen jäänyt. Kun töpsölin pistää seinään lähtee 200W pudottamaan hyvää kyytiä kohti 50-60W. Kymmenessä minutissa jäi kellumaan 55W tietämille noin 15C tallissa. Tällöin laatikon pinta oli käteen jo selkeästi lämmin, miltei kuuma. Miten sitten toimii pakkasilla jää nähtäväksi.

Vastusta tarvitaan 3-4 kuukautta vuodessa. Ajattelin kokeilla kellokytkimellä, mutta jos kulutus jää 60 wattiin, ei talvi maksa edes 30€ jos töpsölissä koko ajan. Kannattaako sitten kikkailla, katsotaan. Palailen kokemuksien myötä kun talvi saapuu. Koko höskä on siis varotoimenpide, ettei se perkeleen jääköntti saavuta pumppua. Pumpulle ei ole suoraa näköyhteyttä, joutuu umpihangessa mähkimään tallin taakse. Näin ollen ei tule liian usein käytyä.

*********************************

17.1.2022

Vastuslaatikkoni on ollut neljättä talvea toiminnassa. Havaittua, että toimii hyvin! Pikkupakkasilla ei vastusta ole tarvittu. Yllättävän paljon tuota tippavettä tulee, ja jäätymättä on päätynyt kaivooni luokkaa +/- 5 pakkasilla. Tässä ollaan Tampereen korkeudella, ja vastuksen olen tönännyt seinään kun mennään jatkuville kohti 10 pakkasille. Mitään kellokytkimiä en ole käytellyt, muutama askel ja töpsöli seinään. Suojakelillä nyppää pois, ja pakkasille takaisin päälle. Jos ränni on sattunut jäätymään, taas kun laittaa vastuksen on seuraavana päivänä täysin auki.

Riippuen talvesta vastusaika on 3 kuukauden hujakoilla. Tänä talvena tammikuun puolivälissä ollut noin 4-5 viikkoa roikassa. Yleensä helmikuun perästä ei ole enää tarvinnut. Se että kannattaako tuota roikkaa edes nyppiä on jo miltei turhaa. Käytännössä joulu-helmi on se aika kun tarvitaan, mutta jos päivätolkulla plussaa, niin miksei tuotakin nyppää pois.

Jos laskee 60-70W mukaan saa noin 1.5kW päivä, mikä 3 kuukaudessa tekee 135kW. Ei tämä konkurssi ole, ja mielenrauhaa ettei se vesi ole jäätynyt pumppua myöten. Sähkönhinta ja siirto kun on hurjaa, osalle turha kuluerä tämäkin. Jos töpsöli seinässä ei tarvitse asiasta huolehtia, on ihan OK harrastetilalleni. Vietän siellä paljon aikaa, ja mieluiten en vaihtele mitään sarviksen pulkkaa noron alle.



1 kommentti:

  1. Tuo vastuslaatikko onkin kätevä. Meille on tulossa ilmalämpöpumpun asennus. Mielenkiinnolla ja jännityksellä odotan, kuinka se toimii ja minkälaiset hyödyt siitä tulee. https://www.spkylmahuolto.fi/lampopumppujen-myynti-ja-asennus/

    VastaaPoista