Lukijat

torstai 9. huhtikuuta 2015

Herra mobilisoitava saunapalju

No niin ollut kappasahan laulatusta sen verran taas, että kirjoitellaanpa näin iltasydämellä tarinaa herra saunapaljusta pään tyhjennykseen. Aiemmat postit olleet niin sähköisiä, että silläkin muuta mukavaa. Tähän kamppeeseen sain jonkin pöljän kipinän, kun tallin olin saanut lämmöille. Pelkkiä saunoja ja taas kylpytynnyriä jarruttoman kärryn päällähän näkee kyllä. Isompia jarrullisia joissa molemmat olen nähnyt, mutta lämmitys on aina erikseen. Mietinpä että eikös nämä voi pienessä mittakaavassa yhdistää..

Joskus aiemmin olin ostanut ransun lehtijousilla olevan kärryn, joka täyden 750kg kantava papereilla. Ei erikoinen kärry mädillä vanereilla, mutta mietin että tässä riittää kilot militantinkin silmiin. Valmista tuotetta en ole koskaan käyttänyt puntilla, mutta jutusta hokaatte että riittänee. Raaka kärry pelkkänä runkona tuskin painaa edes 150, niin helposti sitä tämmöinen kukkakeppikin hempautteli.


Tästä kuvasta paljastuu jo homman nimi. Eli koko kompleksi hieman aisapainolla ja järkevällä peräylityksellä on noin 2,5m. Kuten näkyy tähän kokoluokkaan paljuksi valkkasin.. totta helvetissä tonnin kontin! Asiallinen tukeva runko valmiina, eikä vuoda millään. Leikkasi vain kannen pois ja sehän on käytännössä siinä. Runkoa vahvistamaan laitoin koko tulevan kompleksin alle 2nelkut, mutta muutoin tehty lähinnä remppajämistä miettien painoa, eli raakalaudasta ja 95 panelista. Kuvassa näkyy jo tulevan saunan massiiviset 22mm runkotolpat (vajaakanttia vielä joka suuntaan) :O


Kaiken pienen ursun silpun, mitä olin nuukana jemmannut lykkäsin sitten kontin kylkiin ja ponnepulloa rakoihin. Jos tämän tyyppistä mitään meinaa, eristykseen kannattaa panostaa käytön järkiperäisyyden kannalta. Käyttökokemusten myötä 10-15 pakkasilla vesi on pysynyt viikon yli vielä 20 asteisena, eli nopea lämmitys seuraavana viikonloppuna.Näissä kuvissa ei missään näy, mutta kanneksi tein ohuesta vanerista 100 paksun eristetyn kannen, jonka alapintaa kiertää auton ovitiiviste. Hieman raskas tuli, mutta pitää sitä lämpöäkin.
Rempasta jäi yli ihan ok kuntoinen Misan kiuas, jonka kävin mailla raatelemassa tähän sopivaksi. Leikkailin sen plasmalla palasiksi, ja tein sisälle sopivan vesisydämen. Koska halusin ensin lämmittää sillä paljun, ja sittemmin pitää lämpöä vain saunassa, tein sinne vaihto pellin.


Hommaa varten en ruvennut erikseen rautaa hankkimaan, niistä tehdään mitä taas nurkissa oli (projektin henki). Haponkestävää sydäntä ajattelin, mutta oli niin ohutta tavaraa mailla, että en uskonut kestävän suoraa pesän lämpöä. Sinkittyä 200x200x6 palkkia oli, joten siitä! 250 mittainen sopi tuonne sisuksiin, siihen sitten 50 putket alas ja ylös.Tuo vedettävä pelli näkyvässä asennossa vetää boilerin puolelta, ja kun työntää ineen tuosta etummaisesta raosta kivien, siis saunan puolelle.
Sekavat ja huonot kuvat, jäipä napsimatta touhutessa. Toteutus toimii sikäli hyvin, että paljussa istuessa lähellä putkea huomaa heti, kun lämmitys loppuu. On aina astetolkulla lämpimämpi virtaus, ja loppuu kuin seinään pellin vaihdon myötä. Kiukaalle tuli korkeutta jonkun verran lisää tuon tuplarakenteen takia, leveyttä kun ei voinut oikein kikkailla, että edes saunaan sopii.


Velipoika askerteli kiinteään toteutukseen paljun seuraavana kesänä. Teki myös sydämen tuosta galvanoidusta, mutta pystyyn ja pirun pitkän. Näitä välituli putkia olisi ehkä itsekin pitänyt pikkusydämeeni laittaa pari. Varmuudella auttavat lämmitysnopeutta. Tämä laitettiin ihan tiilistä muurattaan tulisijaan, ja vapaalla kierrolla lämpiää 5-6 tuntiin 40C ja vettä siinä paljussa yli 1,5 mottia.

Koska kiuas on niin turkasen lähellä seiniä, tungin tuon ulkokuoren välin villaa täyteen, ja tottakai kivilevyä seiniin lähelle, rakoa ei ole kuin 5 senttia. Pieni teatraalinen kivihäkki ja kälää selkään :) Siinä jo myös lattia tehtynä wanhan ammattiliiton kaatorännillä varustettuna. 2" läpiviennit itse paljuun on biltemasta, vanerin laitoin vahvistukseksi. Kuten näkyy viemärikäyriä ja letkua lemmareilla, mutta eihän tässä vesi ikinä ole kuin 40 max ja painetta ei mitään, toimii kyllä. Koska rakenteen takia lähdöt ovat noinkin alaspäin vapaakierto tuskin toimisi. Se ei kuitenkaan ollut edes tarkoitus.


Siinä lapsellisen halpa 25-40 Kolmeksin kopio kiertovesipumppu jälleen Biltemasta. 3-nopeuttakin, mutta jopa pienimmällä kierrättää liiankin lujaa. Pienehkö nopeus kuten vapaa kierrossa on hyvä nopean lämpiämisen kannalta. Myöhemmin olen kuristanut paljun puolelta muovikannun korkilla jossa 10mm reikä imua, nopeuttaa hommaa.
Pumpun halusin ihan siksi, että jos jokin on varma niin se että juokseva vesi ei jäädy! Näin jos konahtaa eikä jaksa laskea vesiä talvella heti pois, ja kuvittelin juurikin muutaman viikonlopun meneväni samoilla vesillä. Ja muuten näin on homma toiminut ja vieläpä hyvin. Jos festareille haluaa raahata ei ongelmaa. Laulaa pienen tupakansytytin invertterin perässäkin komeasti sillä pumppuhan ei ole kuin 40wattia ja 0,2A.Mistä siellä 6-700 litraa vettä onkin jo toinen juttu :)



Minitallissa puuhastelu olikin jo melkoinen suoritus tämän kompleksin kanssa. Siinä kuitenkin maksimikorkeuteen rakenneltuna ja panelit öljyttynä. Ihan perus puuöljyn totesin olevan paras tämmöiseen, viime kesänä uudelleen öljyilin ja hyvän näköisenä on pysynyt muutenkin. Kuten näkyy tallin kattoon on 15cm eli palju piti vetää ulos ja rakentaa katto erikseen. Saunan seinät kuten ulkopuolikin on verhoiltu 95 leveällä panelilla, saunassa 100 villa, ja sitä ursua palju ympäriinsä. Avattavat pikkuikkunat on jostain asuntovaunusta. Puutavaroista tosiaan painoa ei varmasti tullut paria sataa enempää. kontti runkoineen vajaa sata ja kiuas kompleksi 150 kivineen. Reippaasti alle 700 uskoisin, niin helposti siirtelee.


Siinä koko komeus ulkona ennen kattoa. Pätkäisin 3m alumiini tikkaat, niin riitti ulos nousuun ja toiset sisäpuolella laskuun. Kärryn laidat jätetty tarkoituksella näkymään. Periaatteessa jos moinen on kiinteä rakennelma voi vallesmanni heittää veden sijasta vitun kiukaalle tienpäällä. Näin ollen tämä on siis vain kyydissä oleva sauna menossa jonnekin ja vedettäessä pistän aina liinat kiinni. Takanurkissa on kovat säätöpaalut ja edessä veivattavat. Eli ensin laskee hieman etukenoon takatolppien varaan ja veivaa etummaisilla vaateriin. Vesi päällä ei voi pyörien varaan jättää tietenkään, painoa kun tulee jopa 800 lisää.


Katon sitten tein erikseen tallissa, oli niin perkeleen pitkä pakkasjakso!


Ja siinä sitten hattu päällä! Kun mörkö oli pihalla tein siis tuon kattokompleksin tallissa ja nostin ulkona päälle. Ihan 0,5 sinkitystä tehty, piipulle samaisesta kunnon villalaatikko läpivientiin. Eihän tässä kohtaa ollut enää muuta kuin villat kattoon ja jokunen paneli lisää. Sattui olemaan 20 pakkaset, mutta ei edes haitannut, oli kiire tulille :)


Siinä sitten sauna ennen ensimmäisä tulia, kivetkin uupuu. Kämppään laitoin viron poikien tekemän pyöreän kivihäkki kiukaan. Siinä hengessä pikku häkki tähänkin ja mustaa tikkurilan saunavahaa, heavymetal!! Pienet lauteet joissa 2 äijää istuu naamatusten, oven paikka hieman rajoittaa. Sauna on juuri neliön, joten Valmetin mittari näyttää sen 140 hätäseen!! Karmein sauna missä ikinä olen ollut, pari kertaa nahka kärähtänyt simoissa oikein tunteella :) Talvellakin vaikka ovi on auki paljun lämmitys vaiheessa ei ikinä laske alle 80.

Siinä palju viimekesältä tuoreessa öljyssä. Ovi oli järkevin laittaa tänne aisan päähan ja katkaisijasta syttyy saunan tai paljun puolen ulkovalo. Pienessä laitekotelossa joka näkyikin kyljessä on oma 10A pikasulake ja sen vieressä pumpun kytkin ettei kukaan juovuksissa sekoita valoihin. Pumpun pyörintä varsinkin kiukaan täys löyly päällä on melko tärkeä. En ole joutunut koittamaan mitä tekee jos pyrkii kiehumaan, mutta eiköhän se tuosta 2" putkesta hieman alamäkeenkin purkaudu ilman kauheuksia.

Ensimmäinen lämmitys tapahtui yli 10 pakkasilla verkkojohto muutaman asteen vedestä. 4 tuntia meni oli 700 litraa lämmössä 37. Kuristamalla pumppua on hieman nopeutunut. Sydänkin on tosiaan melko pieni, joten ihan ok. Riippuen miten possea paljuun menee täytyy veden määrää hieman muutella. 2 normikokoiselle ihmiselle 800 on ok. Jos isoja miehiä 3 sopii hyvin, 4jäs jotenkin, mutta mies iltamiin ei vettä voi olla kuin 650-700 tai tulee yli. Pieni tilavuus tuo näitä ongelmia, mutta so not!

Olen ripautellut kiramin klooria ja levätuhoa sekaan, ja talvella vesi pysyy kolmekin viikonloppua bout kunnossa. Varsinkin jos muutamalla äijällä touhunnut. Possen määrä ja niistä irtoava jankki vaikuttaa näin pieneen vesimäärään helpommin.Sisällä oli alkuun painekyllästetyt istuimet, semmoinen L-mallinen, mutta sehän meinasi aina kellua. Täyskiertävä ei näin pieneen sovi, että on jalkatilaa. Tein sitten viimekesänä komposiitti laudasta uudet, niin nyt ei kellu eikä ole bakteeripesäke.


 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti