Lukijat

torstai 26. maaliskuuta 2015

Herra jyrsinkone

Jyrsinkone... Sorvihan on mailla ollut konsernin käytössä jo ages. Jyrsinkonekin konserniin löytyi, siitäkin aikaa 7-8 vuotta. Ensin itselleni tuolloin aseveli hintaan tarjottiin Taiwanilaista 2-kartiolla olevaa pikku jyrsinta. Pöytä noin 500x200, mutta perseaukisena luovutin kaverille. Jälkiperästä moista pikkukonetta aina teki mieli... Tonneja painavia ryssän, tsekin, jopa eskilstunan raudasta tehtyjä näkee sopu rahaan, mutta milläs semmoisen oman talliini!

Kävin netin halpis (kinuski) koneiden tarjonnan useaan kertaan läpi. Kyttäilin yli vuoden käytettyjä, mutta eihän tämmöisiä pikkukoneita juuri kulje. Totesin että Weissiltä jne euroopasta tai suoraan kiinasta saa kyllä halvalla... Mutta tuommoisen kuution möykyn toimitus tänne maksaa, ja jos Kiinasta menee 100% varmuudella veroille. Hinta tulee käytännössä samaksi kuin täältä ostettuna.

Takuu... no sen saa unohtaa viimeistään Kiina kanavista, joten miellyin koneita.comin rojuihin. Kilautin äijille eräs aamu kesälomilla ja kysyin onko vehkeitä nähtäväksi pelipaikalla. Olihan niitä, ja muuten melkoinen näytöshalli onkin. Sanoin että näkyillään 3 tunnin sisään ja eikun ransun rattiin...

Reissun lopputulema oli että ostin kiinakoneen tingin jälkeen, mukaan sain hieman tappeja ja karaholkki sarjan. Kone on NOVA X45 jota tänäkin päivänä myyvät, tämän hetken kuvissa ei kyllä sama kone kuin itsellä, speksitkin hieman erilaiset. Tuolloin paino oli 350kg, lohenpyrsty pysty, tuplakäämitty kone 1,1kw 1500/3000 380V (saadaan siis toiset 6 nopeutta tällä tapaa), 6xvaihteisto, kara MK4 12mm vantilla. Drinkkivinkkinä sanottakoon, että pelipaikalla hinta putosi mukavasti jos joku muu moista harkitsee.

Eskilstunan valun nimeen vannovana ostin siis vitun kiinalaisen... Vituttihan se, mutta moisia laatu pikkukoneita ei tosiaan markkinoilla näy. Asialliset menee aina firmoista suoraan työntekijöiden talliin, niinkuin tietysti kuuluukin. Kyttäilyä harrastelin yli vuoden eikä homma sillä lutviintunut. Jälkiperästä hieman huojentuneena voin sanoa, ettei ole speksejään paskempi. Tarkkojakin töitä on tehty, eikä ole jättänyt kylmäksi kiinalaisuudellaan. Voimaakin on aivan riittävästi omiin projekteihin.


Herra Nova penkillä, joka tehty 200 palkista. Ajatus oli valaa tuohon jalkaan betonia, mikäli värisee ihan helvetisti. Ei ole valutalkoon tarvetta tullut, ja palkit toimineet kätevästi aihio varastona. Jos ihmettelette jatkopalkkia, niin iso ruuvipuristin nyt kiinni tuossa päässä. On massaa mitä vasten hakata tottakai. Pöydän poikittainen on 180mm, joten sen pyörittelee kyllä käsin. Pitkittäiseen sai hieman lisää, kun kikkaili rajoilla, liike nyt 550mm.

Heti kärkeen syötön puute alkoi ahdistamaan. Ihan kaupallista tuotettakin saa lisävarusteena, hintansa vain oli niin järkyttävä ettei tullut edes harkittua. Kaverille oli työmaalta jäänyt hyppysiin pieniä noin 100W kulmavaihteita. Tähän prokkikseen nappasin yhden spekseillä 1320r ja 1:15 vaihde, kyltissä maininta 10 Nm mikä on jo oikein hyvä, jos ajattelee tarvittavaa voimaa. Välityshän on aina tapauskohtainen esim. se kaverin taiwanilainen on jo kuulajohteella. Nousu on aivan hillitön novaani nähden. Tämä kone ei siinä toimisi mitenkään.

Tein testiajot ihan puutarhaletku lemmareilla kytkimenä natiivi 50hertsillä eli verkkovirralla ja kulki mukavasti. Lisäksi välitys ei ole liian raskas kampipyörälle. Toiseen päähän jätin sen edelleen, on välillä näppärä ja nopeampikin ettei aina tarvi koneella kikkailla. Käytännön tasolla voi sanoa, että paljoa yli 15 välityksellä ei enää onnistu yleensäkään. Kammesta tulee sikamaisen raskas, eikä tee hyvää vaihteellekaan jos hampaat irvissä pyörittää väärinpäin.


Siinä itse vaihde pöydän päässä. Verkkovirralla pöytä kulki 300mm/min. Kyyti oli siis turhan hätäistä ja tähän lääkkeeksi tietenkin taajuusmuuttaja. Apu löytyi helposti, vihjasin puutteesta tutulle ja seuraavalla viikolla oli Allen Bradleyn 400 wattinen powerflex tuvassa. Tamun perään laitettuna välille 5-100Hz liike on noin 30-600mm minuutissa. Näistä ensimmäinen on siis selkeästi riittävän hidas ja viimeisen voi rinnastaa pikaliikkeeseen. Unelma tilanne!! Tamujen mitoituksesta sen verran, että liian iso se ei ole käytännössä koskaan, mutta hieman käytettävää konetta isompi on järkevä. Nyt siis pyöritetään 100w konetta jonka amppeerit ovat naurettavan pienet 0,8A.

Näin pienessä tuo 4-kertainen tamun ylikoko ei haittaa, hyvin löytyy arvot valikoista. Kunhan tamu vain kykenee minimissään koneelle johon meinaat, homma ok. Käytännössä minkä vain tunnistetun merkin pikakytkentä ohje löytyy netistä, ja jo sillä tempun tekee ja löytää toimivat parametrit. Valtamerkeissä homma toimii hyvin samantapaisesti, tuolla toisessa postissani jo tarinaa mutta tähän tapaus Allen Bradley.

Pääsääntöisesti käytetty tamu on ollut yleensä teollisuudessa kiinni. Sille on jo parametrit asetettu, joten tamu kannattaa nollata. Tähän löytyy aina "default settings" tyyppinen valikko. Kun tamu on tyhjä päästään asiaan, kuva valikoista alla.

- Voltit - Tässä voitiin valita ulostulevaksi 220 tai 380, kaikissa tätä vaihtoehtoa ei ole. Tämä siis moottorin kytkennän mukaan, tai toisinpäin.
- Moottorin nimelliset hertzit - Tähän sauvakoneiden kanssa miltei aina tulee 50Hz, sitähän tuo kantaverkko antaa. Jos poikkeava, niin sitten se.
- Amppeerit - Tähän laitetaan yleensä moottorin kilvessä ilmoitettu. Voi toki asettaa alemmas jos raskasta menoa tiedossa, mutta yli en suosittele. Tamu osaa yleensä itse tehdä ylitystä järkevissä määrin.
- Minimi hertzit - Tähän laitat alimman pyörintänopeuden mihin halutaan mennä. 10Hz itse pidän ns turvallisena tavan sauvakoneelle.
- Maksimi Hertzit - Tähän sitten se ylin pyörintänopeus. Täkäläisessä kantaverkossa 100 on se tuplanopeus, joten korkeampia kannattaa miettiä jo ankkurin takia.

Useimmissa tamuissa jo näillä mennään. Yleisesti tottelee taulun on/off nappeja. Samoin nuolet nopeuden säätöön yleensä löytyy, jollei jopa potikka kuten tässä. Asetettiin siis voltit, virta ja nopeuden säätöväli.

Seuraavana listassa on päälle/pois valintoja joita riittää, kaikkea löytyy väyläohjausta myöten. Omassani valitsin ns. 3-wire käyttökytkimen, jolla voi muuttaa suuntaa. Tähän riittää tavan autosähkökytkin, keskellä pois ja sivuille eteen/taakse.

Samoin nopeudensäädölle vaihtoehtoja riittää, tässä tottakai helpoin oli käyttää taulun omaa potikkaa. Sorvissani tätä ei ollut, joten siellä valkkasin ulkoisen potikan. Nämä myös halpoja missä vain sähkökomponentteja myyvässä liikkeessä.

Viimeisinä löytyy mm. moottorin kiihdytykseen ja jarrutukseen liittyviä aika-asetuksia sekunteina. Myös moottorisuojakytkin asetus löytyy, tamun kera et tarvitse sitä erikseen. Nämä kaikki asetettuna ollaan jo kisakunnossa!! Ja se kuva pikaohjeesta, sopii kytkentöineen yleensä kahdelle A4selle. Lisäsin tämän kohdan myöhemmin, joten lopussa toistan itseäni.




Herra tamu siinä jyrsimen kyljessä. Bradleyssä mukavaa, että taajuuden eli nopeuden säätöä varten potikka suoraan taulussa. Myös suunnanvaihto niin ikään suoraan taulussa. Sorvia pyörittää Yaskawan 1000 ja siinä ei kumpaakaan näistä. Eli joutuu menemään aina parametrejä valikoista muuttamaan. Perkeleen hidasta, ja kun eihän niitä ikinä muista lonkalta, menee opiskeluksi.

Tällä voi pyörittää konetta 0-400Hz... Nyt sitten järki käteen. Normaali verkkovirta on 50Hz ja sillä kone pyörii lukeman mitä kilpi ilmoittaa. Tuplanopeus eli 100Hz on vielä yleensä ok, mutta sen jälkeen alkaa mennä villiksi. 1500 kone menee tuolloin 3000 -> jos natiivi 3000 kone jo 6000 rpm!!!. Aletaan koittelemaan tosissaan moottorin laakereita, ja myös ankkurin kestoa. Potikan säätörajat voi valita ja tässä asetin ne 5-100Hz. Myös liian pieni nopeus ei ole hyvä jos jatkuvaa. Moottorin jäähdytyshän toimii propelilla ankkurin perässä, joka siis pyörii yhtä hiljaa kuin hertsit.

Jos käytät konetta koko ajan ali hertseillä, lisäjäähdytys on paikallaan. Omassa tapauksessa noin 10-20Hz jurruutusta on tullut tehtyä paljon, jolloin usein koitan kädellä mitä koneen lämpö sanoo. Ei ole ollut paha, mutta kannattaa tarkkailla jos vastaavaa tekemässä. Tamuvalmistajien ohjeissakin jäähdytys ongelmasta yleensä mainitaan.
Kuvan jälkeen suunnanvaihtoon olen laittanut 3 napaisen I-O-I kytkimen. Kun tarkkaa hommaa katsoo koko ajan milloin seis, ei eksy käsi koneen taululla. Myös jarru amppeerit olen pitänyt täysillä, eli vaikka 100Hz pyörittää pöytä pysähtyy miltei kuin seinään. Sorvissa taas en käytä jarrua. Pyörivää massaa on niin paljon, että kone parka huutaa hoosiannaa.

Ostin joskus huutonetistä pari pientä omronin 100w tamua. Helvetin pieniä kamppeita livenäkin, smartti askin kokoisia, 10 senttiä korkeita. Kaverin Taiwanin jyrsinkoneen pöytään toinen laitettiin. Taulussa on myös suoraan potikka jne. näppärät napit. Vastaava 0.1kw kone pyörittämään, jossa välitys pirusti hitaampi välitys kuin omassani. Kaverin pöydässä oli kuulajohde, veikkaan puolet nopeampi kuin omani trapetsi. Väliin laitettiin haarasokka, nyppää pois voi käsinkin pöyritellä. Muutoin oli kuulaa vasten niin raskas että ei toivoa. Tämä siis varuiksi, jos tarkkaa mieluummin veivistä nyplättävää.

**************************

Joulukuu 2019 - Hyvin menee edelleen!

Kinuskilla on nyt 4,5 vuotta touhuttu, ja on sille tuntejakin kertynyt. Pieniä päivityksiä matkan varrella kertynyt, näistä hieman. Tässähän pöytä sekä pysty olivat ihan kampimallisia. Pöytään tuon kulmavaihteen askartelin heti ensimetreillä, mutta myös pystyn veivaaminen alkoi kyrsiä. Tähän käytin toisen hyllyyn jääneen Omronin tamun, ja kaveriksi sopivalla välityksellä Danfossin kulmavaihde torista.
Tutkin kampetta ja alkuun oli tarkoitus laittaa kone trapetsin yläpäähän, mutta päädyin käyttämään kammenpaikkaa oli luontevampi välitysten kannalta.




Kuvissa kaikki oleellinen asennuksesta, pätkä kiila-akselia kammen tilalle ja vaihteelle korvat. Natiivi 1380rpm 0,5A ja toisio 35rpm eli voimaa on helvetisti!!


Kuva väliaikaisesta tamun asennuksesta.. eli tänäpäivänä edelleen noin :) Tähänkin lisäsin I-O-I kytkimen ylös-alas, kierrokset menee nupista kätevästi 5-100Hz. On siis aivan kopio tuosta pöydän liikkeestä kytkennän ja toiminnankin osalta. Varsinainen pikaliike tämä ei ole, mutta hakkaa veivaamisen mennen tullen.

Välitys on tosiaan niin järeä, että soveltuu poraamiseenkin hyvin. Lohenpyrstyn lukot juuri hitusen kireälle, ja olen poraillut monet reiät tällä konesyötöllä. Muljupumppu palvelee molempia sorvia ja tätä, kaukalosta ränni takaisin säiliöön. Tässä heittää niin helvetisti tavaraa, että piti oikein pressu ja korokelaidat värkätä.


Tältä se sitten näyttää, kun ei muka ole aikaa siivota!! No on tuo paremmassakin kunnossa ollut, ja tästä näkee että ajoa on ollut! Seinällä takana näkyy jotain lähinnä HSS tappikamaa ja vestirautaa. Tilailin alkuun useamman satsin kinuskikamaa RDG Toolsilta Englannista, mutta nyt on hinnat menneet siellä persiilleen.
Pikkuhiljaa tavaraa haalinut mm. jakopää 125mm pakalla, erilaisia valettuja kiinnittimiä pöytään 90, 45 astetta ja säädettävä pallopintainen. Tappisarjoja 25mm asti, tappeja lohenpyrstölle ja pallopintaisia +/- leikkuulla, tapeille holkkisarja 30mm asti, kiekkoteriä, parikin erilaista säädettävää heittopäätä, MK poria 35mm asti, kalvaimia, muutama palallinen tasojyrsin jne jne...
Melkeinpä jokaiselta romutori reissulta jotain jäänyt lapaseen, ja pitkälle nelinumeroinen tottakai
nähin uponnut. Nyt kuitenkin on jo sen verran kamaa kertynyt, että harva homma on jäänyt ainakin koittamatta. Ennen loppuu kissoilta kusi kuin harrastajalta konstit :)

Muljuna tässä on ohutta esteripohjaista öljyä, joka toimii alumiiniinkin oikein hyvin. Pumpulta on pallohanalla ohjaus tähän tai sorville. Tässähän sitä tottakai enempi tulee käyteltyä.
Ainoa mittaväline on tuo köyhän miehen DRO, eli työntömitta karan kyljessä. Sillä näkee sen 5 satkua joka riittää hyvin. Tuo mukavan järeä engelsmanni puristin 150x150mm on edellisestä työelämästä varmaan 15 vuoden takaa. Olin kaukaa viisas ja näinhän sillekin paikka löytyi.

Tässä havainnut nyt ihan muutaman vuoden sisään, että työkalujen hinta on taas lähtenyt laukalle. 5 vuotta sitten tämä maksoi vajaan 2400€ ja mukana tuli jotain holkkisarjaa jne paikanpäällä tingattuna. Nyt raaka kone maksaa jo 3000€, konesyötöillä 4000€ ja mittavehkeillä yli 5000€!!! Arvosana koneelle on "ihan OK" mutta 3kiloa on ja perkeleellinen raha! Jos hankinta olisi edessä nyt, taitaisi jäädä kinuski kauppaan.

Mitäs tässä muuta kuin kovaa ajoa jatkossakin. Paljon vastaavista löytyy jenkkifoorumeilta juttua, ja on näistä vaihteita ja karan laakereita paskaksi saatu. Mutta järki käteen ajaessa, ja paljolti pyrin pysymään kevytmiinissä tämän kanssa.

*******************

Maaliskuu 2021... Itse herra jyrsinkone rokkaa edelleen ihan OK. Edellisen päivityksen aikaan ei vielä ollut vitunkaan hajua miten erikoisesti kaikki nurjahti koronan kera. Tallissa on tullut vietettyä tavallista enemmän aikaa, ja samalla kaluston laajennusta ja korjailua. Nyt kun tuleva kevätkin näyttää taipuvan sinne lähelle sulkua, niin innostuin digitaalit hommaamaan. No mitäs nyt sitten tuli hommattua...

Lähdin liikkeelle paneelin asennuksesta, ja näin päädyin sen laittamaan. Pöydän prismoiksi tulee 600 ja 300mm sauvat, ja 150mm Z pinoliin kuten tuo tähän asti käyttämäni työntömitasta tehty. Asennus pituus kaikissa prismoissa on +140mm mitta-alueeseen. Nykyään koneita.com myy tätä kokolailla samoilla lineaareilla niin, että Z on tuolla runkopalkissa. Se mielestäni on kyllä huono, koska eihän tätä voi käytellä ilman lukkoja päällä. Ne kun avaat nytkähtää pää helposti kymppien luokkaa. Pinolin kanssa pääsee kyllä satkujen puolelle, näin menty jo monta vuotta.

Kuvassa on pinoliin tuleva 150mm sauva. Merkkinä sanoo VEVOR ja tarkkuus on 5myy. Tarkempiakin saa, mutta en nähnyt tarvetta. Vastaavia on myyty jo vuosikausia, mutta varsinkin prisman tiivisteiden osalta kinuskit ovat parantaneet kokoajan. Mukana tulee myös lastu/mulju suoja prisman päälle, ja tuollainen universaali kiinnike lukupäälle. 3 metrinen johto on suojattu ihan OK laatuisella suihkuspiraalilla, ja tulipa jopa jatkoliitin mukana. Liitin on DB9 eli RS232, sama kuin wanhoissa näytöissä tai COM porteissa. Setin ostin ebay.de ja varasto oli tsekeissä, viikossa putkahti suoraan ovelle ja hintaa tuli 280€.

Itse näyttö speksien mukaan osaa tehdä niitä näitä laskutoimituksia, kuva niistä yllä. Mitä näistä nyt sitten manukoneella voi käyttää niin reikäpiiri, vinoreiät kulmalla, fyysinen 4-kantti... Hyvänkuuloista kyllä! Jos vaikkapa reikäpiirin koneelle naputtaa, ja nollaan siirroilla toimii on kätevä. Mutta käyttöliittymä näyttää suhteellisen sekavalta, joten katsotaan sitten kun prismat kiinni. Ohjekirja näille kaikille kinuskeille näyttää olevan sama, arvokkaimmissa näytöissä jopa jonkinlainen takaisinkytkentä/ulostulo luultavasti CNC hommia ajatellen, niistähän minä en tiedä vittuakaan.

Prismojen asennus vaatii kuitenkin koko koneen perusteellisen putsaamisen. Homma ei ole ihan noin vain, joten jää odottamaan luultavasti syksyä. Tähän kevääseen ja kesään haalinut jo sellaiset määrät tehtävää että huhhu!! Yhtäkaikki romujen laatuun ja tuntumaan enemmän kuin tyytyväinen. Vastaavia prismoja oli myyty satoja, joten eiköhän näillä havinoille päästä. TO BE CONTINUED

*********************

Sorvin vaihdon myötä, lähinnä sitä pestessä katselin surullisen paskaista jyrsinkonettani. No nyt kun oli litkut tulilla eiköhän huuhdota sekin. Tuli niitä sadeiltoja viikoille, niin ryhdyin pistelemään sauvoja paikoilleen. Mitä tulee koneiden pesemiseen, niin lämmin vesi asiallisella muljulla on kehityksen huippu!! Ihan oikeasti muuta ei kannata käyttää. Parissa illassa pesin sekä sorvin että jyrsimeni maaleille asti kiiltäväksi.

Pesuhommaan valjastin tuon "muljupumppuni" joka jo 6-7 vuotta palvellut. Tavan kolmeksin 25-40 kiertovesipumppu pytyn kyljessä. Tällä vaihtoi veden kätevästi pikkumäärissä lämpimäksi ja puhdasta tuli. Perus puutarhaletku pyssyllä ja kolmeksin kierto 3 asentoon, jo vain paska irtosi.

 Pytyn pohjalla aina ollut tuo wanha kaiutin, ja hyvin nappaa isoimmat lastut. Ennen säiliötä viemärin alla ollut aina jokin rosterinen helvetin harva "vapari" ns. autokäyttöön. Sinne ne karmeimmat jääneet tyyliin hiirtä pienemmät.

TADAA!! Jo vain on kone puhdas. Tässä nyt jo lineaarit asennettuna, mutta ainoa kliffa kuva minkä keksin. Olen huono napsimaan niitä välikuvia, mutta jokunen lineaareista.

  
 
Jos näistä paskoista kuvista saa mitään irti niin... Pöydän liike on 240mm, joten poikittaista X sauvaa en tuonne taakse edes kuvitellut laittavani. Yllättävän moni sen on sinne laittanut youtuben ja foorumeiden mukaan. Itse en halunnut turhaan rajoittaa pöydän kulkua. Mitä jouduin takaa hakemaan oli Y akselin kiinnitys, ja 5mm latta suojan alle samoihin pultteihin.



Itse sauva on kiinni 5mm alumiinikulmassa joka suojineen näkyy kuvassa. Karvan viritys on ja monta liikkuvaa palikkaa. Montaa parempaa toteutusta en löytänyt tähän koneeseen, ja näitä riittää. Mitä tulee sauvan lukemiin, niin juurikaan ei värise tai seilaa. Näin sunnuntai miehellä tämä käy. Suoja ulottuu 15mm molemmista päistä yli, niin sauva ei ole täysin räntäsateessa.


Tässä sitten 600mm sauvan mallailua. Pöydässä lohenpyrstöura, johan kliffa itse sauva laittaa, lukijalle porasin paikan. Tosiaan niin helvetin vähän kuvia tulee otettua niin... Suoja tässä on melko iholla ja näkyy ylempänä ns valmiissa koneessa. 3D printtasin päädyt suojalle, ja sauvan/suojan väliin hyvää sillaria kunnon makkara. Tällä lähinnä muljua torjutaan tottakai, mutta isoa iskua ei kestä. Sillä tuota huomioteippiä eli ÄLÄ VITTU NOJAILE. 

Ja sitten se pinolin Zeta... On kyllä hankala edes selittää, mutta ne keillä vastaava kone ymmärtää. Tarvittavilta pinnoilta koneistettuja 20mm alumiini limppuja. Ajatus että kestäisi värinää, sauvan alla koneen runkoon pultattu 5mm alulatta. Päälle vastaava suoja, ja suojiin huomioteippiä lähinnä muistutukseksi ettei suotta nojaile niihin. Sorviin hommasin täysin vastaavan näytön ja 1000/250mm sauvat. Josko pysyisi nuo näytön toiminnot paremmin muistissa.















1 kommentti:

  1. Casino Bonus Codes - December 2021
    No goyangfc deposit bonus filmfileeurope.com casino promotions. We recommend 2021 casino bonus codes and promos poormansguidetocasinogambling.com for new players. We also aprcasino list new casino bonuses novcasino for December 2021.

    VastaaPoista