Lukijat

tiistai 28. heinäkuuta 2020

Täyshydraulinen klapikone Herra "Klapimaestro"

Härveli oli kesän mökillä ja sille löytyi aivan uusi käyttöalue. Mökin ympäristö on koko rumasti umpeen kasvanutta, ja harvennuksia tehnyt jo useamman kesän. Isoimmat vain jääneet ja tänä kesänä oli niiden aika. Tottakai nämä täytyy polttopuiksi saada, joten kaivoin vaarini tekemän halkomakoneen pajupuskasta. Siellähän tuo oli seissyt ainakin 15 vuotta, mutta mikäs näin yksinkertaisessa laitoksessa edes jumittaa.


Mitäs tästä nyt sitten sanoisi, ruma kuin perkele mutta toimii!! Värkillä on ikää hyvinkin 30 vuotta, ja puikolla hitsattu kaikesta mitä vain sattunut löytymään. Traktorin perässä tätä käytelty, mutta härvelin ulosotosta pelasi kuin unelma. Iskua on yli metri (1050mm mittasin), 30 varsi ja noin 50 mäntä. 16cc pumpulla kun puksuttelin 1500-2000rpm helvetin oksainen tavara halkesi nätisti, isoimmat pöllit 35cm luokkaa. Ristiterä tuli heti mieleen, joskin pitää tehdä uusi että on vaihtoehto. Terä on vain hahloon pudotettu.

No sitten tässä halkohuumassa tuli mieleen sirkeli. Mökillä ollaan paneeleiden ja genun varassa valovirralla. No 220V ei erikoista konetta pyöritä, joten toki härvelin ulosottoon sopiva kampe pitäisi kehittää. Sitten muistin pienen herkun, joka tuli kaverini isältä heti härvelin rakentelun alkuvaiheessa. Ostin tuolloin mm. sen ensimmäisen 40L 4-karaisen pöydän ja muita hiluja. Seassa oli pieni puikkomallinen geroottori, joka oli kiinni hassussa varressa... ja tuo varsi oli terälaipalle tehty.



Tämmöinen kampe oli siis jo käytännössä valmiina, jokin paska 13" laippa antamaan suhdekuvaa. Tämä oli jo ollut tositoimissa, ja ei nopea mutta toimiva. Kone on OM12C eli 12,5cc joka pyörii noin 1500rpm ja tekee noin 2.4kW. Merkki on Metahydraulic ja täysin vastaavan datalehteä en löytänyt, mutta siellähän nämä kaikki liikkuu noin 3kW piikkiin asti. Ratas on .325 jakoinen 9-piikkinen, eli kokolailla isoin mitä tavan laipalla voi käyttää. No nyt sitten taas olen puolivalmiin kamppeen uhri, vaikka järki ja laskelmat sanoo muuta. Metan sivuilta datalehti:


Paineella näissä ei juuri tehdä enempää voimaa, litroilla karva nopeutta. Kuutiotilavuus tuo vääntöä mutta kierrokset putoavat kuin lehmän häntä. Listaa katsoessa tehon ja kierrosten puolesta tuo 12 on äkkisältään nappi kun suoravetoisena mennään. Varmaan näillä perusteilla tämä jo aikoinaan valittu.

No sitten ne laskelmat... Tavan moottorisaha pyörii sen noin 10000-12000rpm ja 6-7 piikkisellä normaalilla kellolla terä kulkee 20m sekunti molemmin puolin. Piikin kahden nosto ei juuri auta, halkaisija muuttuu noin 35-40mm maksimissaan. Rajoittava tekijä on tavallisen laipan leveys, jotta öljy kulkee terälle normaalisti ja ketju yleensäkin pysyy urassa.
No sitten Pilkemasterilla mm. on leveämpää spessulaippaa tavan .325 jaolle isommalla rattaalla, ja niissä hammaspyörämoottori joiden maksimit menee jopa 6000rpm. Tällä kombolla päästää jo aika lähellä normaaliin moottorisahan vauhtia. hammaspyörämoottorin olisin itsekin valinnut, jollei tuota valmista palikkaa olisi.
Mutta sitten motot ja niiden yleensä .404 jakoiset laipat. Näihin saa jo oikein valkata hammaslukua helposti 20 asti, mennään 80mm halkaisijaa. Oikeissa koneissa hydekoneet jotka kiertää yli 10000rpm ja ketjunopeus 40m sekunnissa. Nämähän on kiloeurojen koneita Parkerin F10 jne, joten usea rakentaja valinnut halpis 4000-4500rpm koneen ja moton laipan. Näin varmaan itsekin olisin tehnyt...

No nyt ennenkuin nähdään miten tällä pikkusella koneella pölkky katkeaa, muutama perustelu. Tavan 2T saha yleisesti kyykkää melko rumasti, tehoa ei tahdo yli 2kW olla yleensäkään. Vääntö on naurettava ja kierrosluku putoaa helposti puoleen, jolloin ketjunopeus korkeintaan 10m sekunti. Litroilla uskallan pyörittää pikkukonettani ylinopeutta, sitä se kestää kyllä ilman ylipainetta ja iskuja.

Käynnistys on aina vapaana, ja baarit jäävät silti reippaasti alle maksimin noin 2000rpm kierroksilla. Pääsääntöisesti kaikilla geroottoreilla maksimipaine on 140baarin nurkilla, joten pumpun 2000rpm on juuri pusipusi. Tosin vain jos kuormittaa sitä sinne 3kW asti ja näin en todellakaan usko käyvän. Katkaisu tehdään käsikäytöllä ylösvetojousen varassa, joten kyllä sen huomaa milloin mennään ylikuormalle.
Näin siis paperilla, mutta toki ikävää jos laite onkin ihan paska. Yhtäkaikki tämä on jo ollut käytössä, halkomapää oli hyödynnetty muualle ja tämä jäänyt siksi hyllyyn. 1500 kierroksilla terä kulkee 25 kiekkaa sekunti joka tekee 3,6m. 2000rpm päästään 4,8m. Tämä on varmaa tietoa sillä kierroksella terä etenee 14,5cm mittasin. Voima on tässä selkeästi puolella 2T sahaan verrattuna, hidas mutta löylyä on.





Siinä kuvaa kun simmailin laippaa ensimmäisiin pyöritystesteihin. Jälkimmäisessä oma modaukseni eli tukilaakeri, ilman sitä en arvaa geroottoria jättää. Näkyvässä nipassa on ollut laipan voitelu ilmeisesti ihan paluulinjasta otetutulla hytikalla. Näin aion tuon itsekin tehdä, neulaventtiili väliin jolla kuristaa. 55L säiliöstä ei tähän hommaan liikaa huku. Ostin karvan laadukkaamman hussen 15" laipan, jolle kaveriksi pari lenkkiä pidempi ketju eli 66. Näin siksi ettei moottori ole aivan juuressa, ja kiristys tehdään tuolla kelkalla. Laippa on kiinteänä aivan kelkan pohjassa, eli kireys pysyy ja öljy kulkee.

Tämmöistä tulossa, ja tämä on tarkoitus istuttaa tuon halkomakoneen päälle. Pölkky putoaa suoraan sylkylle, ja kouruun muutama rulla helpottamaan siirtelyä. Rakentelu menee syksylle, joten katsotaan. Itse halkomakoneen käyttövideota jaoin muutamassa ryhmässä, ja palaute oli hyvää. Lienee yksi kiistellyimmistä rakentelukohteista ja vittuilu on yleensä ankaraa. Vertailuksi voin sanoa, että katselin miten ehta Avant 20hp kohlerilla halkoi klapeja ehdalla tekeleellä... No näytti hidastetulta elokuvalta tähän omaan kombooni verrattuna.

*****************

Totesin pari viikkoa postin aloituksen jälkeen, että klapit tälle kesää on tehty. Mitäpä tässä kuin halkoja ransun kyytiin ja verstaalle. Heti kun sain pihaan keventelin hieman turhia pois. Tuo kiinnike nostovarsiin olisi toisaalta ollut hyvä säilyttää, mutta kun osuu nyt sitten tulevan sahapöydän tielle. Kun tuo nyt sitten jo tallilla on niin eikun pajattamaan.

Korjailin hieman sylkyn liukua, ja renkaat alle. Käytin neliskanttisia 4x100 kärrynapoja joita nykyään moni paikka kaupittelee. Näillä raideleveyttä saa jälkiperästäkin muutettua kun vain pulttasin RHSään, useita reikiä navoissa valmiina. Nyt tätä siirtelee ihan käsivoimin ja jää hieman etupainoiseksi. Näissä navoissa plussaa oli rasvanipat laipan takapuolella, enpäs ole ennen tavan pyöreissä navoissa nähnyt.

Tästä sitten jo näkeekin sahapöydän hahmotelmaa. Ajatus on että pöytää voi siirtää pölkyn pituuden mukaan. Tämä siis siksi, ettei koko metrin iskua tarvitse aina vetää taakse 40 senttisten klapien takia. Saha tulee siis liikkuvaan pöytään kiinni, jotta pölkky putoaa männän eteen. Tuossa jo onkin paksua PE muovia liukukiskoiksi väliin. Pistelen lisää kun homma edennyt enemmän näköiseksi, prokkis kuitenkin menossa reippaasti etuajassa.

*****************************

Ilmaantui jo muita hommia joten päätin tämän värkätä äkkiä alta pois. Näin ollen jäi välikuvat vähiin mutta koneesta tuli käytännössä seuraavanlainen.

 



Tässä tein pientä testiajoa huikealla valovirta hydeyksikölläni. No sillähän nyt ei vittua tee, mutta sai liikkeet ja toimivuudeen jotenkin testattua. Kuvissa pöytä on aivan takana, eli tällä pätkii sitä metrin klapia. Mutta kun itse en tarvi moista mihinkään, 40-50 senttinen se juttu niin siirretään pöytää eteenpäin...

Tässä näkyy noita PE liukumuoveja kiskon alla. Melko kevyt liikuttaa tönää yhdellä kädellä ja muutama lukitusvantti. Nuo pöydän rullat samoin on muovia, PA6 (polyamidi) mikä on koko perkeleen kovaa kampetta. Näihin päädyin kun naapurissa Muovityöstö Kivelä, ja sieltä hukkapätkää saa niin mukavasti haettua. Pöydän perseessä on vielä yksi apurulla, jolla pöytään saa noin metrin lisämittaa järkevästi. Vastaava kuin vaikka Palaxin koneissa noin käytännössä.

Käyttöpuolen kulmarauta joka pöytää pitää on kiinteäksi hitsattu, mutta takapuolen saa pulteilla irti. Näin jos tulee tarve pöytään tehdä muutoksia. Samoin itse sahapää, ketjusuoja, venapöytä kaikki irtoavat ihan pulteilla. Jotenkin aavistelen että tämmöisessä protossa tarve tulee. Venttiilipöydän otin 3-vipuisena vaikkakin nyt vain saha ja halkaisu käytössä. Näin jos joskus jonkin kuljettimen innostuu värkkäämään. 

Venttiili on halpis P40 virosta (3/8 lähdöt, 1/2 tulo ja paluu), sahan karassa on lukko mutta halkaisussa tietenkin vain keskipaluu. Näin se männän liike pysyy järkevänä ilman turhaa hinkaamista, mutta sahan pitää pyöriä jotta saa puuta paremmin ohjailtua.

Sitten tuo säiliö ja pullotunkki... No päädyin nyt kuitenkin mekaaniseen voiteluun teräketjun osalta. Ja mikä onkaan helpompi aihio kuin 2T 10€ maksava pullotunkki! pari lähempää kuvaa:



Eli pätkäisin vantin kierreruuvin päästä ja sen tilalle hitsaamalla kaksoisnippa. Männänpäähän 4mm reikä niin pumppailee tuon varren läpi ölppää mukavasti, onttoa ohutta putkea näiden varret on. Samoin tuohon kyljessä olevan öljynlisäys kumitulpan tilalle hitsasin muhvin. Siihen jokin random fordin paisuntasäiliö letkulla kiinni, sopii useampi litra teräketjua hyvin.

Tuon terän käyttövarressa on tuollainen säätöruuvi, joka painaa tunkin mäntää joka liikkeellä muutaman millin. Tunkista vain se vipuhässäkkä irroitettu ja hepillä pidempi 10mm pultti, samoin sopiva jousi joka pitää männän samalla pystyssä. Näitä en lukinnut sen ihmeemmin mitenkään, eivät ne sieltä itsekseen pomppaa. Mäntäkin vain painettu pohjaan, hepattu latan pätkä jotta sai liittimen kiinni. Mitään painetta tämä ei enää tee joten tuommoinen näköletkukin käy, huomaa jos ei ölppää enää kulje.

Luultavasti huomenna pääsen oikein härvelin kanssa tätä testaamaan mökille. Katsotaas miten käy lähinnä sahan osalta. Halkaisupuolihan on tehty noin 30 vuotta sitten, ja hyvin rokkaa edelleen.

****************

Saha on nyt testattu ja toimi niinkuin pitääkin. Ainoa muutosta vaativa kohde on vasterulla, joka saisi olla enemmän terän suuntaan, eli pienellä päästiin. Versus 540 parnerini tämä on jopa karvan nopeampi. Eron huomaa kun katsoo purua, melkoisen karkeaa tavaraa lentää versus tavan moottorisaha. Testit kun tein piskuisella valovirta 10cc pumpulla tallissa, niin härvelin pumpulla ketju pyörii ihan toista luokkaa kuten pitääkin.

Näin oletinkin (periaatteessa matikka ei petä koskaan) Jos on 2.4kw Partner versus 2.4kw hydemotti pitääkin nopeudesta huolimatta tehon olla samoissa, ja näinhän tässä kävi. Vaikka ketjunopeus heittää helvetisti, hydemotti kun ei uuvu. Härvelin perässä ajelen niillä ylilitroilla tähän vertailuun, mutta tarkoitus olikin ylittää Partnerin katkaisunopeus ja sanoisin että nopeampi tuli! 

Koneella luonnollisesti ei syksyä kohden enää tehdä mitään, ensikevään rankoja odotellessa. Sain jo motin kestävyydestä noottia, mutta olen eri mieltä. Pyörivä massa on niin pieni, että kädellä painamalla en koskaan saa tätä lähellekään maksimi paineita. Järkevä ylinopeus litroilla ei juurikaan motin päälle käy, ja tuo apulaakerointi varmasti on se kestoa eniten helpottava. Tästähän toki tulee hauska kestotesti, ilmoittelen kyllä tähän jos motti pettää..

*******************************

2022 syyskuu... 2021 puista ei tullut tähän laitettua mitään. Kokolailla kuvien kunnossa sillä ne puut tehtiin, ja hyvin toimi! Tuon kesän puut oli pitkälti pieniä, joten yksilapainen teräkin riitti. Tälle kesää oli jo melkoista pötköä tarjolla ja muutama korjaus.

Vasterullan tilalle tein hätäisesti moisen hammasraudan, ja tuohan toimi jo oikein hyvin. Isot raskaat puut pysyvät kourussa ilman mitään, mutta pienempi riuku tai viimeinen pätkä lähti pompottamaan. Ne työnnän nyt tuota vasten ja homma OK.


Hieman koittaakseni pitkästä aikaa, puutahan oli jo ruma läjä. Totesin että eihän tästä perkele mitään tule, johonkin nämä on saatava järkevämmin suoraan!! 

Ennen plaanin tekoa tuli puut tehtyä pihan nurkkaan läjälle ja pressu päälle. Mökillä suhteellisen hyväkokoinen liiteri oli täynnä lähinnä puuhellan luukkua ajateltua puuta... Eli mummoni ystävällisesti hakkaamia oksia koossa 2-5cm, ja tätä oli mottitolkulla!!! Liiteriä olen tyhjentänyt useamman vuoden ransun perään, ja päälle isompaa omatekoista. Loppukesästä aina viikonloppuna lähtiessä mälli mukaan ja omaan liiteriin. 

Tällä kaavalla polteltu useampi vuosi takkaa ja saunaa kotona. Pistää pari häkkiä sitä sormen vahvuista, niin on se silläkin lämminnyt. Nyt vihdoin alkaa olla järkevän kokoisen puun aika ja laite... Voi vittu että olisi pitänyt tehdä härveliin trukkipiikit jo aikaa sitten!!!!!! Vihdoin kannattaa puut heitellä suoraan wanhaan konttiin, ja osan tein trukkilavan päälle pusseihin. Johan on näppärä nostaa ransun perään, enää kotona jokunen metri puuvajaan kottikärryillä. Montaa varmasti naurattaa, mutta itselleni mullistava innovaatio!!! Milläs siirsit kun ei vehjettä ollut!!

6-lapainen terä vaikutti vielä järkevältä, joten tein sellaisen. En osaa sanoa mitä matskua nurkista löytyi, mutta jotain hardoxin ja 355 väliltä. Pari senttiä ristiin hitsasin, kuvassa näkyy että karvan ristiin juurikin aukeaa. Kuiva oksainen tavara jäi alkuun kuitenkin usein jumiin. Härvelin pöydässä kun on kiinteänä painemittari, emäntä sitä tuijottamaan ja ei tullut kuin 150bar. Tämähän on tavan tehdassäätö venttiilipöydille, joten varovenaa rukkaamaan. 

Tähän asti ei ole ollut tarvetta painetta nostaa. Hellästi kannattaa aloittaa, aika hätäiseen sain piikit käymään 220bar luokkaa. Tuo on vielä ihan OK Salamin 16cc pumpulle, joka nyt työpuolta käyttää. Kone ei edes kyykkää tuolla huipussa, eli piikki on hellä ja yleensä alle 200bar. Halkaisun pitkästä iskusta on iloa näitä 30-40 senttisiä tehdessä. Tuli aina pudoteltua se 2-3 laariin, ja kerralla koko setti paloiksi. Jäävät aina sopivasti terään kiinni, nyppää siitä ja heittää häkkiin. Katkaisu ja sen 12cc motti ei tarvitse painetta yhtään mitään. Niin lujaa kuin kädellä pystyy painamaan näyttää mittari juuri jokusen kymmentä baaria. Tämähän oli selvä jo suunnittelupöydältä lähtien, hyvin kestää sekin!

 Härvelin tosiaan pitää tuossa suhteellisen lähellä puksutella, mutta se on onneksi melko hiljainen. Yli 2000 ei juurikaan tarvitse kierroksia pitää. Kuvan isompiin kuiviin kierroksia vähän enemmän, mutta pikkupuuta ja vannesahan pintoja puksutteli 1500 oikein hyvin. Koko kesänä poltin bensaa noin 50L kaikilla värkeillä mitä löytyy. Suuren osan epäilemättä vei murskeen ja mullan ajo, jota tein pihasta kaukana olevista läjistä härvelillä mönkijän kärryyn. Toisin sanottuna, paljon kuluu lähinnä tyhjäkäyntiin. Paha sanoa mitä 7-8 heittomottia klapeja teki, vähän tuosta.

Tuolla wannesaha topikissa onkin jo juttua ns "konevajasta" johon nämäkin saan nyt talveksi jemmaan. Näitä kuvia myöten myös Herra Klapimaestro alkaa olla kehityksensä huipussa. Tyytyväinen siihen, että lukuunottamatta sahapään vastetta mitään EI ole ollut tarve muuttaa. Tämän hetken uutisten valossa ei kun talven sähkökatkoja odottelemaan, ja pahimmillaan 3 maailmansotaa. Palaillaan keväällä, jos enää sähköä on :O